GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #180 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Intel na hrastovoj stazi
Voja Gašić
Uspeh Intel Atom serije procesora i platforme bio je iznenađenje samo u početku. Manji kompaktniji računari očigledno izazivaju pažnju, ali pojava novih formi računarsko-komunikacionih klijenata zahteva dalji razvoj. Intel-ov adut je Z670.
- PC #180 (Septembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Intel na hrastovoj stazi

Čini se da ništa nije moglo da zaustavi Intel Atom procesore tokom najezde netbook računara. Iako je netbook tržište jedan od retkih PC segmenata koje ne beleži pad prodaje, sve popularniji tableti i pametni telefoni preuzimaju lavovski deo pažnje korisnika. To je znak da Intel mora da krene u novi korak smanjenja procesora i platformskih rešenja, smanjenja potrošnje, ali i u prilagođavanje drugačijim softverskim okruženjima. Dugo prisustvo x86 arhitekture zahteva da se drastično ne menja poznato okruženje, za koje postoji obilje već postojećih aplikacija i odlični razvojni alati. Tako je nastala sledeća inkarnacija Atom procesora sa oznakom Z670, za koju su se odmah zainteresovali veliki proizvođači, tradicionalni Intel‑ovi partneri u ovom poslu.

Za nove tablete

Novi Atom zadržava sve dobre osobine, ali je Intel uveo nekoliko bitnih novina preuzetih iz sveta takođe uspešnih desktop platformi. Najpre, u Z670 su integrisani grafički kontroler (GPU) i memorijski kontroler. Tako je rasterećen prateći platformski čip SM35, ali i ubrzana komunikacija s grafičkim podsistemom i memorijom.

Integrisani grafički adapter je Intel Graphics Media Accelerator 600. Uprkos značajno manjoj potrošnji, znatno je moćniji od prethodne Atom platforme koja je koristila GMA500 u čipsetu. Razlog je pre svega duplo viša frekvencija rada (400 MHz), ali nije zanemarljiva ni činjenica da Intel nije mnogo eksperimentisao s GPU arhitekturom, pa je primenjena licencirana PoverVR tehnologija. Ona donosi SGX kompatibilno jezgro, a Intel‑u zadaje mnogo manje glavobolje za obezbeđivanje neophodnih drajvera. Ovaj potez je možda jedan od glavnih razloga veoma brze implementacije Android Honeycomb OS‑a za Z670 platformu. Ljubitelje multimedije svakako će obradovati što Z670 najzad uspešno podržava Full HD rezoluciju, što njegovom prethodniku nije uspevalo, ili je bilo neprijatnog zastajkivanja.

Kompetan procesor (micro‑flip pakovanje) je površine 13,8×13,8 mm, što je oko 60% manje od prethodnih Atom čipova, a iste veličine je i prateći platformski čip SM35. Smanjenje gabarita i 45 nm proces proizvodnje značajno su smanjili potrošnju struje, pa TDP od svega 3W dozvoljava smeštanje u zaista mala kućišta, redukujući potrebu za većim sistemima hlađenja.

Samim unapređenjem proizvodnog procesa Intel nije mogao tako drastično da smanji potrošnju, pa su uvedeni još neki noviteti. Enhanced Intel Deeper Sleep omogućava spuštanje procesora u dublju letargiju tako što u periodima neaktivnosti CPU‑a preseli sadržaj keša u sistemsku memoriju. Promenu takta i napona procesora radi štednje energije Intel je uveo na čuvenoj Centrino platformi, ali sada je značajno proširena, Enhanced Intel SpeedSteppa omogućava znatno veći broj napona i frekvencija koje omogućavaju preciznije podešavanje procesorske snage u skladu s potrebama.

Da bi se platforma i ubrzala, pored integrisanog memorijskog kontrolera unapređena je i logika, pa Enhanced Data Prefetcher i Enhanced Register Access Manager znatno bolje predviđaju šta treba prebaciti iz glavne memorije u keš procesora da bi se što više skratilo neizbežno čekanje u tom procesu.

I stoni i mobilni

Intel nije želeo da ispusti poziciju koju Atom ima u desktop svetu, pa platforma Atom Z670 + SM35 podržava sve uobičajene periferije, barem za entry‑level desktop uređaje. To podrazumeva SATA kontroler, četiri USB 2.0 porta, standardni Intel HighDefinition Audio, te podršku za HDMI port. Kako HDMI ide do standarda 1.3, ne bi nas iznenadilo da nedostatak 3D podrške bude sledeća „teška“ zamerka Intel‑u. U očekivanju značajnije primene u raznoraznim mobilnim aplikacijama, sistem je dopunjen podrškom za niskopotrošne i mobilno optimizovane periferije po SDIO 2.0 i eMMC 4.3 standardu.

Platforma, barem na papiru, ima odlične karakteristike i lepu perspektivu. Ključno pitanje ostaje da li je Intel kasno reagovao na povećanu glad tržišta za mobinim platformama. Nadamo se da nije tako, tj. da će Z670 uneti novu svežinu, raznovrsnost i neizvesnost u i onako zanimljivu utakmicu.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter