GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #180 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
3D za računar
Branislav Bubanja
Nakon televizora, LG je svoju tehnologiju Film Paterned Retarder zaposlio i na monitorima. Gledajte 3D sliku kroz jeftine, pasivne naočare.
- PC #180 (Septembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

3D za računar

LG D2342P. Ekran: 23” 1920×1080 LED • Priključci: DVI, D-SUB, HDMI, 3,5 mm audio • Odziv: 5 ms • Kontrast/dinamički: 1000:1/5.000.000:1 • Cena: 350 evra.

Utakmica koja se vodi između proizvođača TV prijemnika na polju 3D tehnologije odslikava se i na tržište 3D monitora. Dok su se Panasonic i Sony, kao najveći zagovornici aktivne tehnologije 3D prikaza, međusobno borili za primat svojih 3D rešenja, pojavio se LG sa svojom pasivnom tehnologijom Film Paterned Retarder (FPR), s kojom je pomrsio račune mnogima. Glavni razlog takvog razvoja situacije je mnogo niža cena implementacije pasivne 3D tehnologije, kao i znatno jeftinija i pristupačnija oprema za gledanje 3D sadržaja. LG je ovu tehnologiju primenio i na monitorima

LG D2342P 3D je predstavljen na ovogodišnjem CeBIT‑u, a u prodavnicama se našao u junu. Sa cenom koja je skoro upola niža od konkurentskih rešenja, spada u poželjne računarske komponente nove generacije. Snižavanje cene sa sobom obično donosi i neke kompromise, koji ovog puta nisu preveliki.

Najpre, monitor je prilično statičan: jedino može da se podešava položaj ugla ekrana u odnosu na postolje, ali je i to ograničeno samo na 15 stepeni. Druga, bitnija ušteda je jeftiniji TN panel.

Zahvaljujući DVI, D‑SUB i HDMI (1.4) konektorima, osim na računar, ovaj monitor može (istovremeno) da bude povezan i s nekim drugim izvorom slike, recimo 3D Blu‑ray plejerom. Ako koristite HDMI, pošto monitor nema ugrađene zvučnike, mogu da se preko 3,5 mm stereo audio konektora povežu i neki računarski zvučnici, ili ozbiljniji audio‑sistem. Komplet upotpunjuju i dva para 3D naočara, jedne standardne i jedne namenjene osobama koje već imaju dioptriju.

Pozadinsko osvetljenje monitora koristi LED diode. Kvalitet slike je visok, uz subjektivno mišljenje da je slika nešto svetlija nego što bi trebalo da bude. To je najuočljivije u 3D režimu, dok je u standardnim uslovima daleko manje primetno. 3D režim se aktivira preko on‑screen menija. Tu su na raspolaganju podešavanja načina prikaza 3D slike (slika pored slike, slika ispod/nad slikom i interlace režim prikaza slike za levo i desno oko). Takođe, dozvoljena je i konverzija trodimenzionalne slike u dvodimenzionalnu (isključivanje prikaza slike za jedno oko).

Generisanje 3D slike od dvodimenzionalne, kao kod modernih 3D televizora, nije moguće bez pomoći softvera TriDef 3D koji se dobija u paketu i koji je, kako se tvrdi, prilagođen za ovaj monitor. Uporedili smo ga sa standardnom verzijom koja se nudi na sajtu proizvođača i nismo primetili nikakve funkcionalne ili kvalitativne razlike. Možda najveći problem kod TriDef 3D‑a jeste to što nema dovoljno precizan sistem podešavanja 3D prikaza, pa smo prilikom testiranja dosta vremena potrošili upravo na pronalaženje optimalnih vrednosti 3D podešavanja u ovom programu.

Za kraj smo ostavili jednu simpatičnu opciju u meniju monitora koja podiže ekološku svest korisnika. Ona obaveštava o ukupnoj uštedi struje koju ste ostvarili korišćenjem ovog monitora, kao i koliko su rešenja primenjena u njemu uticala na smanjenje emisije ugljen‑dioksida.

Igre u 3D tehnologiji postoje već duže vremena, za razliku od TV programa koji se tek sporadično i eksperimentalno emituje u svetu, dok kod nas to još dugo neće zaživeti. Stoga kupovina 3D monitora predstavlja bolju ideju od kupovine 3D televizora – ovaj prvi će moći da se koristi uz računar na standardan način, uz sve pogodnosti koje nudi 3D prikaz. Postojanje HDMI priključka proširuje njegovu upotrebu i na kućne bioskope i Blu‑ray plejere, pošto će snimljeni 3D materijal daleko brže stići do nas od 3D TV programa. I cena je daleko prihvatljivija od 3D televizora, dok je jedina mana relativno mala dijagonala ekrana. U svakom slučaju, ako planirate da kupite nov monitor, razmislite i o 3D varijanti koju nudi LG.

Korisne adrese:

LG
http://www.lge.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #180
preview
Leto u vašem objektivu



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter