GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #184 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Milan Bašić
Praznični dani su dobar povod da svoju kolekciju uređaja dopunite najmodernijim - tabletom. Možda vam on treba za posao, a možda će poslužiti za kućnu, multimedijalnu zabavu; samo izaberite pravi model. Testirali smo 15 kandidata.  «pročitajte više»
- PC #184 (Januar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Mladen Mijatović
Automatsko prepoznavanje registarskih tablica u mraku nije jednostavan zadatak. Nova Mobotix-ova kamera sa LPF filtrom je konstruisana tako da odgovori na izazove. Videli smo je na delu...
preview
Nadežda Veljković
Planirate da zamenite hard-disk SSD uređajem? Možda ćete ga ipak zameniti modernijim hard-diskom - ovih dana puno se priča o novoj BMP tehnologiji zasnovanoj na... kuhinjskoj soli!
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Digitalno predvorje Evrope
Saša Stamenković
Po mnogim statističkim pokazateljima, elektronske komunikacije u Srbiji su ispod proseka zemalja EU-27, ali da li se možemo porediti makar sa onima koji su na našem nivou razvoja? Izveštaj kompanije Cullen International objavljen u novembru 2011. daje dobru osnovu za analizu...
nopreview
Kindle Fire: Čitanje i multimedija
Branko Nikitović
Kindle čitači elektronskih knjiga su veoma popularni, a sada se ova porodica širi jednim neobičnim uređajem: Kindle Fire je jeftini čitač koji konkuriše znatno skupljim tabletima. Hoće li princip "nešto između" ovoga puta impresionirati korisnike?
nopreview
Telefoni godine
Athanassios Kaliudis, Michael Peuckert
Pred vama su preporuke redakcije connect-a za smart telefone koji su obeležili 2011. godinu. Svi modeli su, naravno, detaljno laboratorijski testirani, ali ovoga puta akcenat stavljamo na ocene urednika najvećeg evropsokog časopisa za telekomunikacije.
nopreview
Nova serija video-enkodera
Mladen Mijatović
Sistemi video-nadzora zasnovani na IP mrežama su nesumnjivo superiorni, ali 95% kamera u CCTV sistema širom sveta je još uvek analogno. Prelazno rešenje su IP video-enkoderi - isprobali smo Axis 7210, 7214 i karticu Axis 7224.
preview
Miloš Stamenković
Asus-ova serija matičnih ploča ROG namenjena je najzahtevnijim korisnicima. Ali, i oni neiskusni će imati koristi od ploče Rampage IV Extreme - ona ume sama da overklokuje!
nopreview
Bluetooth minijaturna tastatura
Branislav Bubanja
Čak ni unos kraćeg teksta na tablet računaru nije baš prijatan posao. Ali, tu je Aisonic 204-TBT Bluetooth tastatura...
nopreview
Video-nadzor za svakoga
Mladen Mijatović
Iz D-Link-a stiže DCS-930, rešenje za kućni video-nadzor u vidu IP kamere koja se lako instalira, a prenos uživo preko Interneta se može pratiti na računaru ili smart telefonu.
nopreview
Projekcije u svim pravcima
Zoran Drenković
Za simultani prikaz više sadržaja, donedavno je bilo potrebno imati nekoliko projektora. Sada je dovoljan jedan: Sharp XG-SV100W. Ili možda XG-SV200X.
nopreview
A8-3870 - najjača Llano kombinacija
Miloš Stamenković
Pre nedavno predstavljene arhitekture Bulldozer, AMD je predstavio i procesore serije Llano. Ta serija je sada dobila novog, moćnog člana: A8-3870 Black Edition. Pri tom je njegov množilac otključan...
nopreview
Muzički kamičak
Andrija Ćeranić
Mali MP3 plejer Intex Pebble zanimljivo izgleda, lako se koristi, a punjenje baterije i prenos pesama se obavlja na neobičan i originalan način.
nopreview
ZTE Libra pametni telefon
Žarko Gojković
Kako uravnotežiti dve krajnosti u svetu modernih tehnologija: obilje opcija i pristupačnu cenu? ZTE i WayteQ veruju da su našli pobedničku kombinaciju - smartfon nazvan Libra (Vaga), što je simbol ravnoteže i harmonije.
preview
Nenad Veljković
Odličan objektiv proširenog zum raspona, CMOS senzor sopstvene izrade, šest puta brži procesor slike u odnosu na prethodnika (S90), podrška RAW formatu i HD video svrstavaju ovaj aparat u sam vrh ponude kompaktnih modela.
nopreview
Didonator
Jelena Rupnik
Roditeljstvo ume da bude naporan posao, ali nove tehnologije su tu da pomognu... ako ne preteramo sa njima.
nopreview
Uzbudljiva poslovna godina je pred nama
Milan Bašić
Briga o poslovnim rezultatima i razmatranje strategije razvoja firme u narednim, nažalost i dalje kriznim godinama deo su novogodišnjeg razmišljanja svakog domaćeg menadžera. Kako iskoristiti IT kao polugu opstanka i rasta vaše kompanije?
preview
Gordana Dragićević
Svake godine, sredinom decembra, kompanija AB Soft organizuje savetovanje za svoje korisnike. Ove godine savetovanje je održano 14. decembra u beogradskom hotelu "M", a prisustvovalo je preko 200 učesnika...
nopreview
IT kao motor razvoja poslovanja
Vladimir Cerić
Kompanija Extreme organizovala je polovinom decembra skup za svoje korisnike. Glavna tema bila je korišćenje potencijala koji već postoje u kompanijama, kako ljudskih tako i tehnoloških, sa posebnim akcentom na IT.
nopreview
Dynamics AX ostaje izbor Norma Grupe
Vladimir Cerić
Da li je moguće implementirati veliko svetsko ERP rešenje u jednu proizvodnu kompaniju i pustiti ga u rad za samo dva meseca? Primer uvođenja Microsoft Dynamics AX rešenja u kompaniju "Norma Jugoistočna Evropa" će vam pokazati da jeste...
preview
Stevan Josimović
U eri svemoguće 3D kompjuterske grafike i holivudske megalomanije, postoji i drugi 3D svet, sa drugačijim zahtevima, profesionalnim standardima i dizajnerskim stremljenjima. Za taj svet postoje drugačija, jevtinija ali i adekvatnija rešenja. Firma Strata nudi nešto originalno: Design 3D CX.
nopreview
Delphi na 64 bita
Boris Stanojević
Delphi XE2 penje popularno programersko okruženje na viši nivo - konačno u paskalu možete da pišete 64-bitne aplikacije... i njihove varijante za razne platforme.
nopreview
Cetralizovana sigurnost
Kristijan Lazić
Novi Kaspersky Security Center 9 je dugoočekivana verzija sistema za centralizovano upravljanje Kaspersky klijentima. Strpljenje se isplatilo - pred nama je moćan sistem namenjen moćnim korporativnim mrežama.
nopreview
BIM-ovanje prenosivim jabukama
Đorđe Grujić
BIMx omogućava primenu tableta na terenu - pregledajte model, prikažite ga investitoru ili izvođaču radova, i šetajte neizgrađenom kućom kao u nekoj FRP igri.
nopreview
3D i Photoshop
Nenad Veljković
Animirani 3D objekti sve češće se mešaju sa klasičnim pokretnim slikama, a za renderovanje "veštačkih" scena koristi se ozbiljan softver i farme računara. Pogledajmo kako se 3D fajlovi uklapaju u postojeću 2D scenu, uz oslonac na Photoshop.
preview
Bojan Stojanović
Razmišljate o selidbi svih računarskih poslova u oblake? Da počnemo od najjednostavnijeg i za mnoge najvažnijeg - e-mail-a. Kako da veliku arhivu e-mail poruka iz više klijenata prebacimo najpre u Outlook 2010, a potom u Gmail cloud?
preview
Kristijan Lazić
Borba dobra i zla nije tema samo za filmove i kompjuterske igre - svakodnevica je boraca protiv virusa. Naš sagovornik ovog meseca Stefan Tanase, istraživač i analitičar u kompaniji Kaspersky.
nopreview
Novogodišnje spremanje Windows-a
Branislav Mihaljev
Grupa programa za automatsko čišćenje sistema spada u kategoriju kontroverznog softvera. Neki ih koriste redovno, neki sporadično, dok neki tvrde da se njihovom upotrebom ne dobija ništa... osim oštećenja Windows-a. Probali smo najpopularnije, proverili njihovu efikasnost i došli do zanimljivih zaključaka.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
ACDSee 14, ACDSee Pro 4, Comodo Dragon, VueMinder Calendar i Magix Digital DJ.
nopreview
Ethernet na 100 gigabita
Berislav Todorović
Pre 15 godina pojavio se Gigabit Ethernet. U međuvremenu ovaj protokol je ubrzan na 10 gigabita u sekundi, a sada i na 100! Šta nam donosi novi standard i ima li granica ubrzanju?
nopreview
Formular i spameri
Milan Basrak
Spamerima više nije dovoljno da šalju poruke - napravili su botove koji krstare Internetom, traže formulare na raznim sajtovima i popunjavaju ih. Rezon je da ako postoji formular, postoji i neko ko čita skupljene podatke. Kako se izboriti sa ovom napašću?
preview
Vesna Milošević
Ljudski je nadati se da će problemi ostati u staroj godini i da će od sada sve biti lepše. Zato sa puno nade čekamo Novu godinu i donosimo odluke čija realizacija treba da počne baš 1. januara. Pogledajmo kako ljudi širom sveta gledaju na novogodišnji fenomen...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Lego robot u akciji
Nadežda Veljković
Igračka za decu... i odraslu decu. Želite da sebe i porodicu obradujete kreativnim poglonom za Novu godinu? Dobar kandidat je Lego Mindstorm robot, koji je ovih dana prilično napredovao.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #184
Novogodišnji DVD daće vam mnogo materijala za uživanje tokom prazničnih dana, naročito ako volite da čitate - eto prilike da zaposlite vaš novi tablet ili ebook reader i pročitate neku od 38 priča naših saradnika o dobrim starim IT vremenima. Ako ste više raspoloženi za multimediju, isprobajte Nero 11, CyberLink Creative Collection ili SmartDraw 2012, koga nazivaju prvim vizuelnim procesorom u istoriji. Tema sekcije PC Utility su interaktivni kalendari za 2012 (i svaku drugu) godinu, lepo osveženje za vaš desktop. Nismo zaboravili ni sekcije PC StandardPack, PC Internet, PC Games, PC TimeLine a ni praznični PC Fun.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter