GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #186 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Voja Gašić
Proizvođači smarfona pažljivo ispituju granice uređaja: do koje mere ih možemo ubrzati i uvećati, a da još uvek ostanu telefoni. Sudeći po rezultatima, Samsung Note je pogodio ukuse, kako kritike tako i publike.  «pročitajte više»
- PC #186 (Mart 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Dejan Ristanović
Sve je više "pametnih" uređaja koji postaju još korisniji kada komuniciraju jedan sa drugim. Na vama je da osmislite celinu koja će vredeti mnogo više od zbira komponenti. Upoznajmo infrastrukturu kuće mreže, da bismo je sledećeg meseca iskoristili na najbolji način, u poslu i zabavi.
preview
Mladen Mijatović
Osbridge 3GN je bežični AP s dvojnim uplink-om za fiksni i mobilni broadband, zapakovan u izdržljivo metalno outdoor kućište - pravo rešenje za pristup Internetu na putu, u vozilima i na brodovima, u nepristupačnim područjima i u raznim kriznim situacijama.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Dovoljno za nadu - nedovoljno za optimizam
Milovan Matijević
Kako izgleda IT tržište u Srbiji na početku 2012. godine? 2011. godine je zabeležen rast od oko 5%, uz restrukturiranje u kome isporuke hardvera stagniraju, dok softver i servisi hvataju priključak. Kako da stignemo do 100 evra godišnjeg ulaganja u IT po stanovniku?
nopreview
Elegantan i brz ruter
Bojan Stanojević
Ako još uvek koristite stari ruter sa 100-megabitnim LAN priključcima, možda je vreme da razmislite o novom, gigabitnom, sa n-wireless-om. Linksys E2000 je dobar kandidat.
nopreview
pc186led.zip
(101.25 KB)
Projekat kućne LED rasvete
Voja Antonić
Prošlo je dve godine od našeg prvog teksta o LED rasveti. Posle puno eksperimenata i gradnje raznih rasvetnih tela i kontrolera, vreme je da sa čitaocima podelimo iskustvo, kroz konkretno rešenje prilagođeno kućnim uslovima.
nopreview
Pedeset lepih godina
Voja Gašić
Kompanija Panasonic iskoristila je Panasonic Convention 2012 da proslavi 50 godina prisustva na evropskom tržištu, prikaže nove serije već poznatih uređaja ali i neočekivane novitete, od Eluga smartfona do Smart Viera televizora... i proširenja za njih.
nopreview
Zenbook UX31
Bojan Stanojević
Intel je jasno definisao stroge standarde za ultrabook računare, ali ih neki proizvođači shvataju na razne načine. Proverili smo kako se u tom pogledu ponaša ASUS, testirajući Zenbook.
nopreview
WayteQ XTAB-100
Žarko Gojković
Mađarska kompanija Wayteq, za razliku od lidera na tablet tržištu, teži proizvodu koji će ostati otvoren za nadgradnju, bez nedostataka koji se ne mogu naknadno ispraviti/dokupiti. Kako napraviti znatno jeftiniji tablet, koji neće biti bitno slabiji? Pred nama je XTAB-100...
nopreview
Dell iz više klase
Bojan Stanojević
Model XPS 14z Dell deklariše kao "četrnaesticu" u kućištu "trinaestice". Opis je delimično tačan, a sam laptop ima i neke interesantne kvalitete...
preview
Bojan Stanojević
Glavni adut NEC-ovog projektora M260WS je širokougaoni objektiv - postavite ga na plafon, blizu projekcione ravni i dobićete neočekivano veliku HD sliku. Uz to, nema šanse da vam neko upadne u snop...
nopreview
Nikon D800 - D800E
Nenad Veljković
Nikon DSLR D800 je setom funkcija i senzorom od 36,3 Mp stavio konkurenciju pred ozbiljne zadatke. DSLR džinovi sa prizmama i ogledalima se ne predaju lako trendovima minijaturizacije - možda su zato i dalje na vrhu profesionalne foto-opreme...
nopreview
Za modiranje i telefoniranje
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Luksuzni telefoni su postali must create velikih modnih kuća. U susret osmomartovskoj groznici, predstavljamo nekoliko ekskluzivnih modela - evo ideja za džentlmene široke ruke koji još uvek nisu odlučili čime će obradovati dragu osobu.
nopreview
Neodoljiva lakoća poslovanja
Milan Bašić
Kvalitetne, dostupne i uređene informacije su ključ poslovnog uspeha. Nekada je to bila privilegija najbogatijih, a danas su dostupne svima. Iskoristite mogućnosti koje vam pružaju Groupware alati!
preview
Mladen Mijatović
Štampačima, papiru, tonerima i drugom potrošnom materijalu obično se ne posvećuje previše pažnje u malim i srednjim preduzećima. Pokazuje se, međutim, da pravilan izbor rešenja za štampu može imati vrlo značajan finansijski efekat. Pažljivo smo istražili ponudu...
nopreview
Milan Bašić
Umesto da štampu dokumenata posmatramo kao nužno zlo, uz malo dobre volje i pomoć Perihard-ovih stručnjaka možete da imate sistem koji radi dobro, a pri tom drži troškove pod kontrolom.
preview
Zoran Drenković
Štedljivo LED osvetljenje za skeniranje, lako dostupne fioke za papir, veliki ekran i finišer koji ne zauzima dodatni prostor... to su samo neki od načina da rad sa štampačem bude ugodan. Spremite se za komfornu saradnju s novim članom tima, Sharp-om MX-2610N ili MX-3110N.
nopreview
Asistent fotografa
Nenad Veljković
Adobe program namenjen najširem krugu ljubitelja fotografije prihvaćen je kao kombinovani alat za katalogizaciju, sitne ispravke, konverziju RAW formata, štampu i izvoz slika na Web. Adobe Photoshop Lightroom 4 ide nekoliko koraka dalje...
nopreview
Delphi i vatreni majmun
Boris Stanojević
Višegodišnji san, razvoj jedne aplikacije koja će raditi na svim platformama, korak je bliže uz novi Delphi XE2. Šta Embarcadero obećava i koliko je to realno?
nopreview
U momentu inspiracije
Stevan Josimović
Spadate li u onu grupu 3D stvaralaca koji imaju ideje i želju, ali vas odbija beskrajno komplikovan korisnički interfejs? Da li uz to volite da eksperimentišete i improvizujete, da sa ograničenim skupom alata pravite scene iz Blejdranera? Probajte MoI, Moment of Inspiration.
nopreview
On-line AV skeneri
Kristijan Lazić
Ako posumnjate da vam je računar zaražen, a pri tome nemate instaliranu antivirusnu zaštitu ili niste sigurni u njeno "zdravlje", najbrže rešenje je provera sistema besplatnim on-line antivirusnim skenerima. Potražili smo ih na sajtovima poznatih AV kompanija i testirali njihovu efikasnost.
preview
Branislav Bubanja
Android se dobro snalazi na mobilnim platformama, ali može li se njegova dominacija proširiti u PC svet? Drugim rečima, kako instalirati Android operativni sistem na pravi računar? Odgovor se zove Android x86.
nopreview
Filmovi u digitalnoj eri
Bojan Stojanović
U svetlu najnovijih pokušaja filmske industrije da se kroz SOPA i PIPA zakone u Americi, a potom i u drugim zemljama, na mala vrata uvede cenzura Interneta, osvetlimo za trenutak podzemnu scenu digitalnog videa. Formati, kompresija, konverzija i... opasnost?
nopreview
SAOP poslovna rešenja
Andrijana Maksimović
U moru ERP rešenja teško je izabrati ono koje u potpunosti odgovara potrebama preduzeća. Upravo zbog toga smo popričali sa Sonjom Šinigoj, direktorkom preduzeća SAOP iz Novog Sada, koje nudi fleksibilna poslovna rešenja za preduzeća raznih veličina i potreba.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
PowerDVD 12, Thunderbird za elektronsku poštu, TuneUp Utilities i Spybot Search & Destroy.
preview
Nadežda Veljković
Radio-frekventni spektar je ozbiljno opterećen postojećim mrežama mobilne telefonije i bežične komunikacije, pa vredi razmišljati o alternativama. Recimo, obična svetlost... i Light Fidelity standard.
nopreview
Komunikacija koja spasava živote
Vladimir Cerić
Uvođenjem novog informaciono-komunikacionog sistema baziranog na Microsoft Lync 2010 u dispečerski centar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu je značajno ubrzao najvažnije poslovne procese, u kojima svaki sekund može značiti razliku između života i smrti.
nopreview
Zimski doživljaji
Vesna Milošević
Dok je padao sneg i dok ste slušali o rekordno niskim temperature, možda ste se zapitali dolazi li nam novo ledeno doba. Šta je zapravo ledeno doba, kako ono nastaje i koliko može da traje? Prošetali smo svetskom Mrežom u potrazi za odgovorom...
nopreview
SW u Kaliforniji
Mladen Mijatović
SolidWorks World 2012 se posle četiri godine vratio u San Diego. Dok je stari kontinent bio okovan nezapamćenim snegom i ledom, učesnici konferencije imali su prilike da najveći CAD roadshow na svetu dožive pod toplim suncem Kalifornije.
nopreview
NPS - deo vodeće IT grupacije u regionu
Aleksandra Šakić
Početak 2012. godine doneo je novo udruživanje na regionalnom informatičkom tržištu. NPS je postao deo New Frontier Group, koja od ranije u svoj sastav uključuje poznatu beogradsku IT kompaniju SAGA. Razgovarali smo sa Vladanom Petrovićem, direktorom NPS-a, i Vladanom Živanovićem, izvršnim direktorom kompanije SAGA.
preview
Aleksandra Šakić
Četvrti po redu Samsung Euro Forum održan je 13. februara, a novinari iz cele Evrope i Samsung partneri okupili su se tim povodom u Pragu i proverili koliko je elektronika ove godine postala pametnija.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #186
Uz PowerDVD 12, zvezde martovskog DVD-a su Adobe Photoshop Lightroom 4 (u 32-bitnoj i 64-bitnoj varijanti) o kome pišemo u ovom broju "PC"-ja, kao i Corel AfterShot Pro, koji smo predstavili pre mesec dana. Dopuna alatima iz naše tradicionlane sekcije PC StandardPack su TuneUp Utilities 2012, dok se u sekciji PC Utility bavimo e-mail klijentima. Reaktivirali smo sekciju PC Antivirus prikupivši nove verzije bezbednosnih alata, dok su PC TimeLine i PC Fun inspirisani zimama... ove i prethodnih godina.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter