GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #54 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #54 (Mart 2000)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Digitalna fotografija na papiru
Dejan Ristanović
Uživate u mogućnostima vašeg digitalnog foto-aparata, ali vam nedostaju fotografije na papiru... Ink-jet štampač je prirodno, ali ne uvek i najekonomičnije rešenje. Šta beogradske foto-radnje mogu učiniti da bi olakšale ovaj posao?
nopreview
Džepni računari - život posle smrti
Saša Dimitrijević
Zašto su mobilni telefoni postali najpopularniji džepni računari na svetu?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
Posebna pažnja ovoga meseca posvećena je promociji Windows-a 2000: pogledajte kako je bilo u San Francisku, u slici i reči...
nopreview
Godina starih favorita
Jelena Rupnik
Prva ovogodišnja talasanja na britanskom IT tržištu tiču se velikih i prepoznatljivih imena: British Telecom, Sun, Hewlett-Packard i Apple su ponovo u centru pažnje javnosti. Ipak, pominju se i firme za koje možda niste čuli...
nopreview
Razglednica sa Istoka
Đorđe Grujić
Kada ste daleko od kuće, jedini način da nekako ostanete u vezi sa porodicom i prijateljima jeste Internet. Srećom, na Bliskom Istoku Internet je pristupačan svakome...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Notebook sa menjačem
Majkl Mijatović
Naviknuti na smenjivanje računara zasnovanih na raznim generacijama procesora koji obično ponude stotinak megaherca više i možda po neku novu instrukciju, prijatno smo se iznenadili novim notebook kompjuterima - osim frekvencije od 650 MHz, oni su doneli i novu ideju nazvanu SpeedStep.
nopreview
Intel uzvraća udarac
Aleksandar Veljković
Možda Coppermine neće biti dovoljan da bi Intel uspostavo nekadašnje stanje na tržištu procesora, ali njegovom promocijom Pentium porodica ponovo dolazi na vrh. Isprobali smo prve Coppermine procesore koji su stigli na naše tržište.
nopreview
Coppermine i aritmetika
Bojan Tepavčević
Iako Coppermine na mnogim testovima dostiže i prestiže Athlon, naši testovi su pokazali da je novi Intel-ov procesor pravi "antitalenat" za aritmetiku. Gde se zaostatak najviše primećuje i da li se Coppermine ipak može koristiti za intenzivnije proračune?
nopreview
Mala velika Armada
Stevan Josimović
Dimenzije čine notebook Armada V300 idealnim saputnikom, koji može poslužiti kako za rad, tako i za zabavu.
nopreview
Dijamanti ipak nisu večni
Aleksandar Veljković
Diamond Viper II Z200, prva grafička kartica sa Savage 2000 3D čipom, je svedok činjenice da 3dfx i nVidia učvršćuju pozicije ne tržištu. Uporedili smo Diamond sa karticama Guillemot Prophet, Chaintech Desperado, 3dfx Velocity 100 i 3dfx Voodoo 3/3500.
nopreview
Kancelarija sa papirom
Milan Četić, Nikola Stojanović
Poslednjih godina cene skenera su naglo pale, pa se na tržištu nalazi pregršt modela za najširu primenu. Detaljno smo testirali i uporedili deset jeftinih skenera koji dominiraju YU scenom.
nopreview
NEC za profesionalce
Nikola Stojanović
Isprobali smo tri monitora ravnih ekrana sa potpisom renomirane japanske firme NEC: 17-inčni MultiSync FE700, 19-inčni MultiSync FP950 i džinovski MultiSync FP1350.
nopreview
I kamera i foto-aparat
Saša Krstić
Mustek gSMART 350 je jednostavna i jeftina digitalna kamera, dok se Sony Mavica 83 bliži vrhovima tehnologije. Isprobali smo oba modela u raznim standardnim primenama...
nopreview
Miro u MPEG2 varijanti
Aleksandar Bojović
Video editing postaje hit koji polako stiže i u domašaj kupovne moći amatera. Šta nudi Pinnacle Miro DC1000?
nopreview
Rekovi - opasna zabava?
Dejan Veselinović
"Fioke" smatramo manje ili više korisnima dodacima, premda one mogu biti i opasne. Zato izbor odgovarajućeg reka može sačuvati vaš hard disk. Šta se nudi na našem tržištu?
nopreview
Xerox DocuPrint C8
Milan Četić
Xerox je pre nešto više od godinu dana rešio da se ozbiljno uključi na tržište malih ink-jet štampača. DocuPrint C8 je model iz ekonomske klase koji je u svet jeftinih ink-jet-ova doneo neke osobine karakteristične za srednju, pa čak i višu klasu.
nopreview
Epson Stylus Color 660
Milan Četić
Epson-ovi ink-jet štampači se zasnivaju na piezoelektričnim glavama, zahvaljujući kojima obezbeđuju vrhunski kvalitet štampe fotografija. I najnoviji Stylus Color 660 sledi ovaj koncept, a rezolucija od 1440*720 dpi ga stavlja ispred konkurencije u srednjoj klasi...
nopreview
Epson Stylus Color 3000
Milan Četić
Prvi Epson-ov ink-jet štampač A3 formata, Stylus 1000, privukao je veliku pažnju arhitekata i građevinaca, a Stylus Color 3000 je nastavio taj put. Može li ovaj model, koji je najzad stigao i u naše krajeve, zadovoljiti potrebe manjeg arhitektonskog ili dizajnerskog biroa?
nopreview
Digitalni Dolbi na probi
Nikola Stojanović
Bilo da se igrate ili gledate filmove sa CD i DVD diskova, potreban vam je neki od sistema surround zvuka. "Ulaznica" za "multimedijalni teatar" često nije jeftina, ali je vredi platiti. Pogledajmo šta nudi TEAC PowerMax-2000 Digital Dolby u paru sa karticom SB Live Platinum.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
AudioExcel zvučne kartice, DTK DE-995 LCW monitor, Genius March SW-4.1 Surround zvučnici, Hansol 710D monitor, Leadman napajanja, Logitech Wingman Extreme gamepad sa žiroskopima, PC Twin Turbo volan koji "drhti", Toshiba SD-M1302 DVD čitač i tri Riva TNT2 kartice (Innovision Tornado sa 16 i 32 MB i Power Color Sniper 2).
nopreview
Hardver za Windows 2000
Aleksandar Veljković, Voja Gašić
Isprobali smo veliki broj kartica i dodataka popularnih na našem tržištu, u pokušaju da odgovorimo na najčešće postavljano pitanje februara: da li će Windows 2000 sarađivati sa vašim hardverom?
nopreview
Pre svega: univerzalan
Vlada Ćalić
Nakon tri meseca rada sa Windows-om 2000, sumiramo utiske o novom operativnom sistemu i to potkrepljujemo rezultatima merenja. Da li je Windows 2000 prestigao prethodnike kada se radi o obradi podataka, komunikaciji sa diskom, grafici, igrama...
nopreview
Uvod u BeOS
Nikola Stojanović
BeOS se "udvara" korisnicima drugih operativnih sistema, dovoljno odlučnim da otkažu "ekskluzivnost" kompaniji koja je godinama smatrana nedodirljivom.
nopreview
Zaokruženi sistem
Slobodan Lazić
ALLPLAN FT V15 je aplikacija modularnog tipa koja omogućava projektovanje i konstruisanje u građevinarstvu i arhitekturi, od početne skice do finalnog crteža.
nopreview
Kad stiže "šestica"?
Stevan Josimović
Čekanje Lightwave-a 6 postaje već legendarno među korisnicima zainteresovanim za animaciju. Finalna beta verzija govori da bi se strpljenje moglo isplatiti...
nopreview
Duhovi iz PostScript boce
Bojan Stojanović
Najnovija verzija programa Ghostscript podržava PostScript Level 3 i PDF 1.3 tehnologije i predstavlja dragoceni, univerzalni alat čak i za one koji se ne bave pripremom za štampu.
nopreview
SQL 7.0 uživo
Zoran Životić
SQL Server 7 je strateški proizvod kojim se kompanija Microsoft uključila u arenu "velikih" baza podataka. Kako on radi u praksi i u kakvim se okruženjima može preporučiti njegova primena?
nopreview
Virtuelni TV studio
Milka Zelić
Za dobru scenografiju nekada su potrebni čitavi meseci rada scenografa, dekoratera i scenskih radnika. Možda će, uz pomoć računara, uskoro biti lakše.
nopreview
Windows 2000: NT u novom ruhu
Slobodan Ljubišić
Windows 2000 je dobro koncipiran i stabilan operativni sistem, a uz nekoliko trikova možete ga učiniti još boljim...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Norton Internet Security 2000, Sonique, FontFinder, CyberKit i WetSock
nopreview
Napast zvana smurf
Berislav Todorović
Februar je protekao u znaku napada na velike Internet sisteme, što zahteva ozbiljne analize bezbednosti na Mreži. Za početak ćemo se koncentrisati na programe smurf i fraggle i odbranu od njih.
nopreview
Internet telohranitelj
Aljoša Obuljen
Svakako ne želite da, dok "jedrite" Internetom, vaš kompjuter postane žrtva hakera. Zato treba da podignete odgovarajući "zid" - lični firewall.
nopreview
Linkovi u treptaju Mreže
Miloš Nikolić
Svaka privatna kolekciju linkova je malo bogatstvo, pa nije loše da vam stalno bude dostupna. Sasvim izvodljivo, ukoliko ih čuvate u prirodnom okruženju, na Web-u...
nopreview
Internet vinarije
Jelica Protić
U vinu je istina... ako tu istinu nameravate da potražite u virtuelnom svetu, preporučujemo nekoliko zanimljivih Internet sajtova koji će vam pomoći da upoznate najbolja vina sveta.
nopreview
Kraljevske porodice
Vesna Milošević
Najstabilnije države u svetu su monarhije, a kraljevske porodice oduvek su privlačile pažnju svojim načinom života, izgledom i misterijom koja ih prati.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Java i generički tipovi podataka
Zoran Budimlić
Generic Java (GJ) predstavlja nadogradnju Jave generičkim tipovima podataka. GJ programi se mogu koristiti na bilo kojoj mašini koja izvršava Java kod...
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
NG Maps - The War Series, ANIMA - Škola Interneta, Hutchinson Science Library i Great Artists
nopreview
DeCSS iza rešetaka
Milan Bašić
Krajem januara norveški policajci su pretresli stan u kom živi 16-godišnji Jon Johansen, član grupe koja je dekodirala DVD standard, a Jon i njegov otac su osumnjičeni za privredni kriminal. Prenosimo intervju sa ovim mladim programerom.
nopreview
Izlog knjiga
Stoni skeneri - procena kvaliteta slike i Microsoft Access 2000 Biblija.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Iako nije video email (čak ni u prolazu), Bil Klinton je u CNN-ovom chat-u otkucao izjavu: "Lično bih voleo da vidim više pornografije na Internetu". Od toga će teško da ga opere čak i Visual Studio, ali tako mu i treba, kad o sigurnosti na Internetu najviše brine general Failure...
nopreview
Adobe Photoshop 5.5 - uputstvo za upotrebu
Branko Nikitović
Adobe Photoshop je najpoznatiji profesionalni program za obradu bitmapiranih materijala i njihovu pripremu za štampu pisan za personalne računare. Široko je rasprostranjen kako među profesionalcima, tako i među zahtevnijim amaterima koji ga povremeno koriste. Naučite njegove osnove i primenite ga kada vam sledeći put bude bila potrebna neka atraktivna ilustracija...
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter