GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #54 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #54 (Mart 2000)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Windows 2000 je stigao! Pred nama je operativni sistem na čijem je razvoju radilo 5000 ljudi, u čije je testiranje uloženo 500 čovek – godina, koji je isproban sa 13,000 periferijskih uređaja i 8000 aplikacija, u koji su ugrađene sugestije 750,000 beta testera i koji je koštao 2 milijarde dolara. U ovom broju „PC“-ja, kroz niz tekstova, tražimo odgovore na ključna pitanja: da li će Windows 2000 ispuniti očekivanja, da li ćete ga bezbolno instalirati na vaš računar, da li će on olakšati administriranje vaše lokalne mreže i da li ćete uz njega raditi efikasnije?

Očekivanja su velika pre svega zbog svesti o onome što je Windows 95 postigao za prethodne 4 godine. Taj napredak dobro ilustruje sama promocija – 24. avgusta 95. sam, u želji da vidim barem obrise planetarne svetkovine, pozvao BIX i, kroz tekstualni browser lynx, nekako čitao Microsoft-ovu Web stranu, trudeći se da pronađem i prenesem transkripciju govora Bila Gejtsa dugu svega desetak kilobajta. 17. februara 2000. sam pozvao SezamPro, otvorio IE5 i 90 minuta posmatrao real video stream sa www.microsoft.com. Nije baš kao TV prenos, ali sam čuo i video sve što je bitno. Naravno, za uspešnu „Internet televiziju“ i lak prenos tih 25 MB nije zaslužan samo Windows 95 – trebalo je da Intel napravi Pentium III, nVidea dizajnira grafičke čipove, Creative ponudi SoundBlaster Live!, Telekom instalira ISDN priključke, Sezam obezbedi brz link, Cisco mrežnu opremu... Neke od tih tehnologija razvijale su se paralelno sa Windows-om, crpeći sredstva iz novih tržišta koja je on iz godine u godinu otvarao. Tako će, nadam se, biti i ubuduće – neću se žaliti ako promociju nekog Windows-a 2005 budem gledao na punom ekranu, koristeći Video-on-Demand sistem i kućni T1 link.

Za ostvarenje svih tih lepih ideja biće nam potrebno i mnogo novog hardvera, koji se postepeno pojavljuje. U ovom broju predstavljamo Coppermine procesor koji je konačno stigao na naše tržište, uz prve nagoveštaje o Willamette i Foster čipovima koji će pripremiti svet za 64-bitni Merced, hardversku platformu budućnosti. Naravno, niko ne garantuje da će na toj platformi vladati Windows – pre nekoliko dana stigla je vest da je Corel kupio kompaniju Inprise (bivši Borland) sa sasvim jasnom namerom da se koncentriše na Linux. Na sličnim „talasnim dužinama“ je i SUN, dok IBM za sada igra na obe karte. Ostaje nam da posmatramo i komentarišemo zanimljive događaje koji nas očekuju na tržištu operativnih sistema. Vidimo se 5. aprila!

SLEDEĆI TEKST U PC #54
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter