GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #56 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dejan Ristanović
Da li ste, listajući rečnik ili klikćući po njemu, poželeli da, umesto prevoda neke reči ili idioma, pronađete prevod kompletnog pisma na engleski jezik? HERMES je upravo to...  «pročitajte više»
- PC #56 (Maj 2000)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Informatički vek
Miloš Nikolić
Munjeviti razvoj informacionih tehnologija kome prisustvujemo, podstakao je skoro dramatične strukturne promene u svetskoj privredi i životima mnogih ljudi.
nopreview
Monopol i berza
Sava Zdravković
Početkom aprila sudija Džekson je objavio da je Microsoft nelegalno koristio svoj monopolski položaj. Akcije mnogih IT kompanija su tada počele da padaju...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Ponovo na vrhu
Jelica Protić
YU INFO, najveći domaći simpozijum o računarskim naukama i informacionim tehnologijama ponovo je okupio brojne domaće informatičare, koji su proveli prijatne dane na Kopaoniku, od 27. do 31. marta. Uz ekskluzivna predavanja stranih stručnjaka (gosti skupa bili su dva naučnika iz Italije i po jedan iz Španije i SAD), izložen je veliki broj radova domaćih autora, a nije zanemaren ni društveni život...
nopreview
Nazovi YU radi hakerisanja
Jelena Rupnik
Ako niste znali, srpski hakeri su strah i trepet računarske industrije, a i šire. Takav zaključak biste izvukli čitajući englesku štampu, koja ovih dana izražava ozbiljnu zabrinutost nad bezbednošću Interneta.
nopreview
Chaintech dani
Voja Gašić
Od 21. do 23. aprila u Aranđelovcu je održan prvi susret korisnika Chaintech proizvoda, u organizaciji firmi Tehnicom i MD&Profy. Bila je to prilika da se posetioci upoznaju sa ambicioznim planovima Chaintech-a za nastup na YU tržištu.
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Intel 1 GHz
Majkl Mijatović
Kada dođemo do gigaherca, Athlon je u prednosti dok se intenzivno računa, a Intel traži šansu u poslovnim aplikacijama i igrama... Isprobali smo Dell-ov gigahercni PC.
nopreview
I dalje ravno
Voja Gašić
Samsung odavno vodi računa o tome da nas zadivi i sitnicama, ne zapostavljajući naravno ni tehnološke prodore po kojima je dobro poznat. Isprobali smo kompletnu gamu monitora ove poznate koreanske firme: 15" 550s, 17" inčne 750b i 750s, ravne 17" 700IFT i 19" 900IFT, još ravnije 700NF i 900NF kao i tehnološke hitove, TFT monitore 570s, 570b i 570p.
nopreview
CTX-ove serije
Branko Nikitović
Na našem testu našlo se pet monitora firme CTX, koje neko vreme nije bilo na domaćem tržištu: 15" VL500, i 17" modeli VL710T, PL7, PR705F i PR711F.
nopreview
Konkurencija bez kompromisa
Aleksandar Veljković
Nove Athlon ploče pokazuju da su aduti na strani AMD-a: Intel je dobio konkurenta koji ne pravi kompromise po pitanju brzine, stabilnosti ili kompatibilnosti. Isprobali smo modele Epox EP-7KXA i EP-6VBA2, Abit KA-7 i VT6X4, Asus K7V, Microstar K7 Pro i MS-6309, AOpen AX6BCII Pro (Millenium Edition) i AX6BC Gold, Soyo 7VCM i Chaintech 6ATA4.
nopreview
Gde su granice sile G?
Aleksandar Veljković
Koliko su GeForce 256 kartice brže od konkurenata, naročito kada se udruže sa modernijim i bržim procesorima? Isprobali smo modele Asus V6600 Deluxe i V6800 Pure i Guillemot Prophet DDR.
nopreview
TV tjuneri
Stevan Josimović
Televizijska slika lako može da postane podstanar ekrana vašeg monitora. Potrebna vam je samo odgovarajuća TV kartica, pa smo testirali Guillemot Maxi TV Video 3, Genius Video Wonder II Series, APAC ViewComp 878, ATI TV Wonder i Pinnacle Systems Studio PCTV USB.
nopreview
Sve bolje i sve jeftinije
Milan Četić
Stalni pad cena ink-jet štampača redefinisao je srednju klasu, u koju sada spadaju modeli čija je cena između 250 i 500 DEM. Napravili smo presek domaće ponude u srednjoj klasi i uporedno testirali Canon BJC 3000 i BJC 6100, Epson Stylus Color 660, Hewlett-Packard DeskJet 840C i DeskJet 930C kao i Lexmark Z31.
nopreview
Dva nova Xerox-a
Milan Četić
Xerox trenutno nudi tridesetak modela ink-jet i laserskih štampača, koji su odskora raspoloživi i na našem tržištu. Isprobali smo Docuprint P8ex i Docuprint N2125
nopreview
Ethernet bez kabla
Pavle Pulek
Mobilna telefonija je odavno postala deo svakodnevnice. Da li nas nešto slično čeka i na polju računarskih mreža?
nopreview
Mreža bez žica
Pavle Peković
Ako vam uslovi ne dozvoljavaju da napravite klasičnu kompjutersku mrežu, pokušajte bez žica - wireless. Izlažemo iskustva stečena tokom praktične realizacije jednog takvog projekta.
nopreview
Digitalnu sliku tvoju ljubim
Voja Antonić
Postoji mnogo načina da se od digitalne dobije papirna slika, spremna za album. Bavimo se različitim principima, ali i praktičnim pitanjima...
nopreview
HP DeskJet 1220C ili Canon BJC 6500
Milan Četić
Ink-jet štampači formata A3 su postali pristupačni širem krugu korisnika čim se njihova cena spustila ispod 500 DEM. Bolji modeli ipak i dalje koštaju preko 2000 DEM, a za ovaj prikaz izabrali smo dva štampača koji se po ceni nalaze u donjoj polovini pomenutog opsega - Hewlett-Packard DeskJet 1220C i Canon BJC 6500. Radi o štampačima sličnih dimenzija i performansi, koji se ipak po nekim parametrima značajno razlikuju, što ih kvalifikuje za sasvim drugačije namene.
nopreview
HP DeskJet 950C
Milan Četić
U drugoj polovini prošle godine HP je predstavio DeskJet 970C i PhotoREt III tehnologiju, koja je donela do sada neprevaziđen kvalitet štampe fotografija na ink-jet štampačima koji koriste četiri boje. U skladu sa oprobanom formulom, svaki model iz serije 800 je dobio (ili će uskoro dobiti) naslednika iz serije 900. Tako DeskJet 950C u hijerarhiji zamenjuje model 880C.
nopreview
HP ScanJet 5300C
Milan Četić
Trend prelaska na rezoluciju skeniranja od punih 1200 dpi se polako preliva i na niže kategorije skenera, pa model 5300 nasleđuje ScanJet 5200C. I pored visoke rezolucije, modem 5300C prilagođen je pre svega kancelarijskim primenama, a ne DTP-u...
nopreview
Toshiba SD-R1002
Milan Četić
Potreba za DVD uređajima je sve veća, ali smo daleko od toga da se odreknemo CD-ROM-ova i CD pisača. Jednostavno rešenje je da u istom PC-ju imamo CD pisač i DVD ROM, ali odnedavno postoji i alternativna: Toshiba je napravila kombo drajv, koji u jednom uređaju objedinjuje CD čitač, CD-RW pisač i DVD čitač.
nopreview
IC Internet
Saša Krstić
Tek svaki dvadeseti vlasnik mobilnog telefona sa IR portom koristi taj port za razmenu podataka. Vredi se potruditi, pa smo analizirali neke od praktičnih problema koji mogu nastupiti kada pokušate da povežete Windows CE računar sa mobilnim telefonom.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Quantum LM i Maxtor Diamond Max IDE diskovi, Kingtech i Viking memorije, Hollywood+ DVD dekoder, Genius EasyPen grafička tabla, Guillemot Maxi Booster 160 zvučnici sa ugrađenim radio-aparatom, Logitech SoundMan zvučnici i volani firmi Dexxa i Logitech.
nopreview
Vizija u rukama Microsoft-a
Branko Nikitović
Najpopularniji program za kreiranje dijagrama je krajem prošle godine promenio vlasnika i priključio se Microsoft Office-u. Nova verzija je nazvana u skladu sa ostatkom porodice - Visio 2000.
nopreview
Mreža kao vrhunski test
Vlada Ćalić
Windows 2000 doživljava očekivani uspeh na poslovnom tržištu, koje je zasnovano na mrežnom radu. Zato smo testirali Advanced Server verziju novog Windows-a.
nopreview
Office Service Release 1
Dragan Grbić
Microsoft je 21. marta objavio Service Release 1 za Office 2000. Da li da požurite sa download-om "zakrpe" od 50 megabajta?
nopreview
Zrele godine
Bojan Stojanović
Nova verzija FreeHand-a, veterana među alatima vektorske grafike, u znaku je preorijentacije na Web dizajn...
nopreview
Prvi pogled na Netscape
Aleksandar Petrović
U trenutku kada je izgledalo da je "rat Web browser-a" završen, pojavila se prva javno dostupna beta verzija Netscape-a 6.
nopreview
Era krađe lozinki
Kristijan Lazić
Otkrivanje modernih trojanaca koji se šire Internetom daleko je jednostavnije od "čišćenja" računarskih virusa. To, naravno, ne znači da vaša opreznost sme da popusti...
nopreview
Windows 2000 na vašem PC-ju
Slobodan Ljubišić
Razrešavamo nekoliko čestih i zanimljivih dilema vezanih za Windows 2000.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
CuteZIP, GoBack, KeyText 2000, Turbo Browser 2000 i Weather 1
nopreview
Cisco ili Juniper?
Berislav Todorović
Da li je Cisco Systems konačno dobio pravog konkurenta na tržištu core rutera? Juniper ruteri su privukli pažnju mnogih velikih provajdera...
nopreview
Certus - GPS u praksi
Voja Gašić
Certus je osmislio i nedavno predstavio sistem zaštite automobila zasnovan na GPS-u i GSM-u. Kako sve to funkcioniše?
nopreview
U svetu akcija
Vesna Milošević
Day trading je "zabava" koja je okupirala ljude širom sveta: uz redovan dnevni posao, oni se upuštaju u trgovinu akcijama koje će istoga dana prodati, uz zaradu... ili gubitak. Kako da počnete novu karijeru?
nopreview
Web "lanser" za poruke
Miloš Nikolić
Elektronska pošta je moćno sredstvo komunikacije, ali kada treba proslediti informaciju na više strana, dobro je imati i dodatna "oruđa".
nopreview
Preporod filatelije
Ivan Sekulović
Filatelija doživljava renesansu, ali na Internetu. Kako pronaći i zameniti zanimljive i vredne marke?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Još malo o GJ-u
Zoran Budimlić
Pre dva meseca opisali smo dijalekt Generic Java. Ovoga puta pozabavićemo se detaljima implementacije GJ prevodioca u Java okruženju.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Komptonova enciklopedija 2000, The Complete Career IQ Test, Treasures of Yugoslavia i Welcome to Thailand
nopreview
Za zadovoljnog kupca
Aleksandar Veljković
Sa gospodinom Jarom Travnikom, direktorom prodaje firme Belinea za Evropu, Afriku i Bliski Istok, razgovarali smo o planovima ove firme i nastupu na našem tržištu.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Sve je počelo čipom zanimljivog imena koji smo otkrili na jednoj od testiranih matičnih ploča, nastavilo se porukama o greškama koje (ne) ispisuje Windows kao i novim "ćiriličnim" simpozijumom, da bismo najzad posumljali u đavola koji se sakrio u računaru. A prva programerka u istoriji je "golicave" probleme rešila matematički...
nopreview
Word 2000 - osnovne tehnike
Dragan Grbić
Microsoft Word je najpopularnija komponenta paketa Office i ujedno najčešće korišćeni program za obradu teksta za PC računaru. Za toliku popularnost zadlužna je pre svega koncepcija Word-a, koji omogućava jednostavno obavljanje svakodnevnih operacija, ali donosi i paletu dodatnih mogućnosti koja ga čini upotrebljivim u raznim poslovima. Ovaj priručnik opisuje osnovne tehnike rada sa Word-om 2000: rad sa dokumentom i prozorima, osnovni prelom korišćenjem stilova i šablona, operacije sa fontovima, liste, tabele, fusnote i endnote, automatske oparacije sa tekstom, umetanje slika i objekata iz drugih programa, grupni rad u Internet/intranet okruženju...


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter