GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #59 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #59 (Septembar 2000)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Od industrije do manufakture
Miloš Nikolić
Kada se kaže e-commerce, svi najpre pomisle na već "izlizani" Amazon.com. Prava uzbuđenja, međutim, danas treba tražiti u graničnim područjima on-line biznisa...
nopreview
Internet snovi i surova realnost
Sava Zdravković
Veliki skandal potresao je Silikonsku dolinu: Patrick Naughton, jedan od tvoraca jezika Java, osuđen je zbog virtuelnog seksa sa maloletnicom...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Obucite Internet
Zoran Kehler
Garderoba sa "ugrađenim Internetom" više ne predstavlja samo scenu iz "Zvezdanih staza" - proizvođači odeće se trude da obezbede prostor za mobilne telefone, palmtop-e i druge naprave, a Philips i Levi's najavljuju pravu cyber odeću, za rad i zabavu. Ipak, računari su i dalje daleko od savršenstva - ponekad nam naprave veliki problem...
nopreview
Ima li pilota u avionu?
Voja Gašić
U Budimpešti su ovih dana promovisani novi Logitech proizvodi. Press ekipa je imala prilike da i u praksi isproba znanja stečena na raznim Logitech volanima - svaki od novinara seo je na pilotsko sedište pravog aviona i provozao ga malo iznad metropole...
nopreview
Gutenberg na digitalnom putu
Esad Jakupović
Diseldorf je pune dve nedelje bio pozornica najvećeg svetskog sajma štamparskih tehnologija, oblikovanja papira i proizvodnje ambalaže drupa. Ovoga puta sve je u znaku digitalizacije.
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Duron ili Celeron 2?
Aleksandar Veljković
Intel i AMD ne prestaju sa procesorskim duelima pa su u ekonomskoj klasi odmerili snage modelima Celeron 2 i Duron. Oba su stigla i do nas - koji će preovladati?
nopreview
Ploče u petoj brzini
Aleksandar Veljković
Novi setovi čipova i novi procesori diktiraju pravu bujicu modela svih značajnijih proizvođača. Tražeći modele koji će se kod nas kupovati ove jeseni, testirali smo i815/E i KT-133 ploče: Abit SE-6, Acorp 6VIA89, Asus A7V, CUV4X i CUSL2, Chaintech 7AJA i 6OJV, Epox 8KTA, Gigabyte 6OMM7 i 6OXM7E, Microstar MS-6334 i K7T Pro, Soltek SL-77KVB i SL-75KV, Soyo SY-7ISM i SY-K7VIA...
nopreview
NVidia era
Aleksandar Veljković
Dok ATI kasni sa isporukom jeftinijih modela Radeon-a, NVidia je bez ikakve najave izbacila superbrzi (ali i odgovarajuće skup) GeForce 2 Ultra. Zanimljivo je i na YU tržištu: isprobali smo Creative Anihilator 2 i Elsa Gloria II.
nopreview
Nokia za profesionalce
Branko Nikitović
Iako je ime Nokia kod nas najpoznatije po mobilnim telefonima, računarski svet zna da oni prave i odlične monitore. Na našem testu našli su se modeli 445, 446 i 447 koji u nazivu nose i sufiks PRO.
nopreview
Monitori za kraj leta
Branko Nikitović
Isprobali smo proizvode firme LG - svakom segmentu tržišta namenjen je po jedan model, dok "tačku na i" stavlja izvanredni TFT monitor Studioworks 880LC.
nopreview
Novi Centrični Duron
Stevan Josimović
AMD procesori su ozbiljan izazov za kupce, pa je beogradska firma "PC Centar" predstavila računar Centra 4030Duron.
nopreview
Labtec-ova zvučna baterija
Stevan Josimović
Već prvo slušanje opravdava visoku reputaciju koja prati Labtec zvučnike. Ova firma nudi za svakoga po nešto: Spin seriju za osnovne multimedijalne primene, LCS seriju za zahtevnije korisnike i F/X Theater za one koji teže vrhunskom zvuku.
nopreview
11, 10, 01, kreni...
Voja Gašić
Digitalizacija pokretnih slika možda ne napreduje brzim tempom, ali DV (Digital Video) postaje sve zastupljeniji. Glavnu reč vodi, naravno, japanski Sony.
nopreview
Skeneri
Milan Četić, Milan Bašić
Skener je danas dovoljno mali, jeftin i jednostavan za upotrebu da će mu gotovo svaki korisnik naći po neku primenu. Uporedili smo 12 skenera koji dominiraju YU tržištem. U centru naše pažnje bili su jeftini modeli firmi Epson, Genius, Hewlett-Packard, Mustek i Plustek, ali smo isprobali i dva modela "za grafičare": Epson GT-12000 i Expression 1600 Pro.
nopreview
I autonomija i stabilizacija
Saša Krstić
Domaća firma ENEL sada nudi novu porodicu UPS-ova, koje i dalje karakteriše mogućnost višečasovnog napajanja vašeg računara.
nopreview
Xerox Docuprint M750 i M760
Milan Četić
Xerox se na našem tržištu predstavio širokim asortimanom proizvoda, među kojim dominiraju laserski štampači. Ipak, i ponuda ink-jet-ova zaslužuje da je analiziramo: koncentrisali smo se na dva nova modela, Docuprint M750 i M760.
nopreview
Lexmark Z32 i Z52
Milan Četić
Dva nova Lexmark printera pariraju izazovu koji je postavio Hewlett-Packard serijom DeskJet 900. Suština odgovora je u povećanju brzine, rezolucije i tehnike štampe.
nopreview
Epson EPL 5700L
Milan Četić
Iako po ceni pripada ekonomskoj klasi, EPL5700L obezbeđuje solidnu brzinu štampe, a Epson-ovoa RITech i MicroGray tehnologija poboljšanja rezolucije daje kvalitet štampe fotografija blizak onom koji imaju 1200 dpi laseri.
nopreview
Canon BJC 6200
Milan Četić
Najnoviji Canon-ov ink-jet štampač BJC 6200 sledi put koji su utrli prethodnici, BJC 3000 i BJC 6100. Radi se o doteranoj verziji modela 6100, koja donosi bolje performanse...
nopreview
Epson StylusScan 2500
Milan Četić
Multifunkcionalne mašine postaju popularne otkad je cena spala ispod 1000 DEM. Epson StylusScan je najbolji primer ovog trenda: on integriše štampač, skener i kolor kopir mašinu.
nopreview
Xerox C6
Milan Četić
C6 je osnovni ink-jet model iz Xerox-ove ponude, namenjen prvenstveno kućnoj upotrebi. Ipak, neke mogućnosti ga približavaju ozbiljnijim modelima...
nopreview
Alo, ođe zračenje
Voja Antonić
Mnogo se govori o štetnosti zračenja monitora i mobilnih telefona. Panične reakcije sve češće se zasnivaju na glasinama, a optimistička gledišta na rezultatima naučnih istraživanja...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Compaq Aero 1500 palmtop, Ekstremni kuleri, Creative Encore DVD 12X, Hansol 2100A monitor, Micronet Wireless adapteri, Phone Genius 99 mini-telefon, ProComp BST1M matična ploča, Quantum lct15 diskovi, Wisecom modemi i Xwave DVD plejer.
nopreview
Win Millennium
Voja Gašić
Milenijumsko izdanje najpopularnijeg operativnog sistema na svetu biće tema brojnih prikaza i diskusija. Rezime svih postavljenih pitanja glasi: da li se radi o Windows-u tekućeg ili narednog milenijuma? Odgovor ćete dati sami, kada pročitate detaljan test Millennium edicije Windows-a.
nopreview
Kolumbo 21. veka ploviće Mrežom
Dragan Grbić
Microsoft crta nove horizonte, koji su ovoga puta dobili ime Microsoft .NET tehnologija. Dok jedni aplaudiraju, drugi smatraju da još nije pravo vreme...
nopreview
Particije uz pomoć magije
Bojan Stojanović
Partition Magic 5.01 i dalje odlično obavlja osnovni zadatak tj. pomaže da efikasno organizujete podatke na hard disku. Poboljšanja koja je nova verzija donela namenjena su pre svega zahtevnijim korisnicima...
nopreview
Aktivna prezentacija snova
Dragan Krstić
UltraDev je prvi editor dinamičkih Web strana koji, zahvaljujući zanimljivoj kombinaciji programa Dreamweaver 3.0 i Drumbeat 2000, omogućava korisniku da pripremi kompletnu Web aplikaciju bez ijedne linije napisanog koda.
nopreview
Animacija i sreća
Stevan Josimović
Nijedan ozbiljni program za 3D modeliranje ili animaciju nije uspeo na tržištu dok neki majstor njime nije napravio prizor ili sekvencu vrednu pažnje. Veliki adut pete verzije Amapi-ja je film Megalex...
nopreview
Matematičko oružje
Goran Kujundžić
Matematika, mašinstvo, elektrotehnika i medicina samo su neke od oblasti koje se oslanjaju na paket Matlab. Isprobali smo najnoviju verziju i potražili njene primene.
nopreview
Ipak zajedno
Vlada Ćalić
Windows i Linux u isto vreme na istom desktop-u? Nekada je ovo zvučalo kao naučna fantastika, a danas je implementacija jednostavna. Samo nabavite VMWare... i pročitajte naše uputstvo za konfigurisanje.
nopreview
OpenType Pro fontovi
Bojan Stojanović
Višejezička podrška, veliki broj alternativnih slovnih oblika i bogatstvo kerning parova, samo su neke od odlika novih fontova koje za sada uspešno koristi jedino InDesign 1.5. To se dokazalo i prilikom pripreme ovoga teksta - da bismo ga složili, demonstrirajući u njemu sve prednosti OpenType Pro standarda, morali smo da odustanemo od proverenog QuarkXPress-a...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Axialis AX CD Player, Download Accelerator Plus, Easy Recovery, Quick View Plus i System Cleaner.
nopreview
Muzika iz podzemlja
Vladimir Cerić
Odavno neka kompjuterska tema nije toliko uzburkala i podelila javnost kao projekat Napster. O programu se živo raspravlja u američkom Kongresu, a pune ruke posla imaće čak i Vrhovni sud. Kako rade su Napster i Gnutella i zašto su postali toliko popularni?
nopreview
Java Server Pages
Ivan Sekulović
Java Server Pages predstavljaju Sun-ov pokušaj da preuzme deo tržišta na kome dominira Microsoft-ov ASP. Osnovni aduti ove tehnologije su bolje performanse i širi izbor operativnih sistema i servera.
nopreview
Palm i Internet
Zoran Životić
Razmišljate o kupovini palmtop računara pre svega zbog veze sa Internetom preko GSM telefona? U praksi smo isprobali jednu zanimljivu kombinaciju: Palm V i Nokia 7110.
nopreview
Internet knjižare
Brankica Rakić
Iako ne može zameniti odlazak u velike i dobro opremljene knjižare, on-line kupovina knjiga nudi niz pogodnosti i predstavlja uzbudljiv doživljaj. Zavirili smo u nekoliko velikih prodavnica...
nopreview
Ergonomija na Mreži
Vesna Milošević
Nauka i napredak tehnologije doveli su do toga da se čovek više ne prilagođava stvarima koje koristi. Dizajneri bi sada trebalo da prilagode proizvode korisnicima, štiteći tako njihovo zdravlje. Zato posetite sajtove koji se bave ekologijom...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
pc059des.zip
(52.68 KB)
My Desktop
Predrag Drljača
Može li desktop da bude više od skladišta prečica i sličica? Uz malo Visual Basic Script-a...
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Guinness Multimedia Disc of Records, New Millennium World Atlas deluxe, Planetary Missions i World Encyclopedia of Organized Crime.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Jedno od prvih kloniranih prasića nazvano je Dotcom, a njemu u čast pušten je u rad prvi UPS sa svinjusnim oscilacijama napona. Varate se ako mislite da je bizarnostima kraj, jer ćete na Internetu pronaći i aktuelni kanibalski jelovnik, a "Politika" lepo upozorava da zloupotrebe Interneta datiraju još od 1958. godine...
nopreview
Microsoft Excel 2000 - osnovne tehnike
Dragan Grbić
Microsoft Excel, najpopularniji spreadsheet program današnjice, svoj uspeh zasniva ne samo na moćnim opcijama, već i na jednostavnoj upotrebi. Pošto pročitate uputstvo koje objavljujemo, sa lakoćom ćete koristiti Excel ne samo za osnovna izračunavanja, već i za crtanje grafikona, rad sa referencama, listama i manjim bazama podataka, štampanje izveštaja...


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter