GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #59 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #59 (Septembar 2000)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Još jedna jesen, još jedan Windows... Windows ME, poslednji predstavnik Windows 95 porodice, biće promovisan 14. septembra i svakako nas neće ničim iznenaditi – produkciona verzija se distribuira firmama koje sklapaju računare još od jula, pa je novi OS već dobro proučen, a prikaz koji objavljujemo u ovom broju „PC“-ja rezultat je dvomesečnog rada sa milenijumskom edicijom. Ako već koristite Windows 98, ne morate žuriti sa prelaskom na novu verziju, ali ako kupujete ili konfigurišete računar za nekog početnika u vašoj firmi, ME je veoma ozbiljan kandidat. Ugrađen je niz zaštitnih mehanizama uz pomoć kojih se Windows automatski popravlja čim korisnik nešto „zabrlja“, kao i mogućnost da se konfiguracija koju smatrate stabilnom fiksira i da se po potrebi sve vrati u to stanje.

A minus strana? Gotovo da je i nema, osim ako žalite što MS-DOS neće doživeti 20. rođendan – iako je 16-bitno jezgro i dalje „ispod“ Windows-a ME, nije predviđen način da startujete računar u MS-DOS modu (DOS prozor, naravno, i dalje postoji). Žal za DOS-om nije samo stvar nostalgije – mislili smo da računar koji u našoj Redakciji kontroliše štampu nalepnica i virmana nikada neće moći da pređe na Windows ME, jer je keširanje komunikacije „smrt“ za matrični štampač: ako se papir zaplete, u bazu podataka će biti upisano da je štampano nekoliko stotina virmana, iako zapravo nije odštampan nijedan. A onda se na adresi www.geocities.com/ mfd4life_2000 pojavila „zakrpa“ koja otkriva ono što je Microsoft odlučio da „zakopa“ i tako je Windows ME postao pogodan čak i za marginalne primene koje zahtevaju MS-DOS.

Ako ova verzija Windows-a predstavlja umereni napredak, kada da očekujemo veliki skok? On se (kao i uvek) najavljuje za sledeću verziju zvanu Whistler. U skladu sa imenom, „zvižduće se“ da bi to mogao biti 64-bitni Windows specijalno prilagođen Itanium-u (bivši Merced). Pošto je Intel odložio Itanium za sredinu 2001, krajem ove godine će se možda pojaviti neki Windows 2001, ponovo deklarisan kao „uvod u revolucionarne promene u narednoj verziji“. S druge strane, budućnost Itanium-a nije zagarantovana, jer AMD najavljuje procesor Sledgehammer koji će „bezbolno“ uvesti 64-bitnu arhitekturu, ozbiljnije se oslanjajući na 32-bitne instrukcije. Sve to će uticati na buduće verzije Windows-a, a ako želite da upoznate Microsoft-ova strateška razmišljanja, svakako pročitajte tekst o .NET tehnologiji. Pratićemo šta se dalje zbiva i...

vidimo se 5. oktobra.

SLEDEĆI TEKST U PC #59
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter