GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #85 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Zoran Kehler
Magične reči glase: Wi-Fi, bežične mreže. To je najbolja stvar koja je zadesila globalnu ekonomiju nakon .COM depresije. Nadajmo se samo da i ove mreže neće ubrzo osvojiti spam...  «pročitajte više»
- PC #85 (Januar 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandar Veljković
Ponuda AMD-ovog PIB pakovanja na našem tržištu predstavlja potpuno nov kvalitet u distribuciji procesora ovog proizvođača. Šta je, zapravo, PIB?
preview
Milan Četić
Tokom ove godine foto inkjet štampači su postali motiv takmičenja velikih firmi: Epson se, koristeći šestobojnu tehniku, približio savršenstvu, ali su i drugi proizvođači imali šta da pokažu... Na našem uporednom testu ove godine se našlo osam modela: Epson Stylus Photo 830, Stylus Photo 950 i Stylus Photo 1290, Canon S820D i S900 te Hewlett-Packard PhotoSmart 7150, PhotoSmart 7350 i PhotoSmart 7550.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Letopis groteske
Dragan Grbić
Očekivali ste svakakva računaska čuda tokom protekle godine? Nešto se desilo, nešto je odloženo, a bilo je i grotesknih situacija...
nopreview
Kad doboši utihnu
Berislav Todorović
Želite da se bavite Internet provajdingom? Nema problema - danas takav biznis više nije skup, barem ne u granicama Zapadne Evrope.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
PLUS 2003
Jelica Protić
Seminar o Planiranju, Licenciranju i Upotrebi Softvera održan je, u organizaciji PC Press-a, na Kopaoniku od 5. do 8. decembra. Šta su polaznici čuli i kako je ovaj značajan informatički skup izgledao?
nopreview
Godina opasnog življenja
Jelena Rupnik
Uprkos sve lošijim okolnostima za IT industriju, jesenji Comdex nije razočarao - sve je teklo brzo i efektno, od govora Bila Gejtsa na otvaranju, preko brojnih tehnoloških noviteta prikazanih na štandovima do dobre zabave na brojnim žurkama. Vredelo je doći u Las Vegas!
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
3 gigaherca, 2 procesora
Majkl Mijatović
Sredinom novembra Intel je promovisao Pentium 4 koji radi na 3.06 GHz, ali to nije bilo dovoljno - predstavljena je i Hyper-Threading arhitektura, zahvaljujući kojoj se novi P4 ponaša kao dva procesora.
nopreview
Tablet PC
Dejan Ristanović
Novo čudo tehnike, naprava koja bi trebalo da promeni način korišćenja računara, stigla je konačno i u naše krajeve. Hoćemo li zaista uskoro ponovo pisati umesto da kucamo?
nopreview
Ploče od granita
Vladimir Cerić
Nismo se još čestito upoznali sa svim novitetima koje nam je doneo i845PE čipset, a Intel je već spremio novo iznenađenje nazvano Granite Bay ili, oficijelno, i7205.
nopreview
Opet kreativno
Voja Gašić
Dok računarskim tržištem besne ratovi proizvođača komponenti, zvučna oaza već godinama ostaje mirna - da biste čuli najbolji zvuk, jednostavno kupite najnoviji Creative proizvod. A to je trenutno Audigy 2.
nopreview
Ipak iPaq
Vladimir Cerić
PDA uređaji postaju sve manji i sve moćniji, ali im nedostaje podrška za mobilnu telefoniju. Compaq (sada Hewlett-Packard) je među prvima napravio GSM/GPRS dodatak za svoj novi iPaq.
nopreview
Pozorište u kući
Branislav Bubanja
Nakon odlične prodaje DVD plejera, na našem tržištu su se pojavili i Home Theater sistemi, koji se trude da mnoštvom funkcija privuku što više korisnika. Na našem stolu našli su se Aiwa XR-DV701, Panasonic SC-DT100, Philips LX-3000D i MX-3800D, Samsung DVD-P210, HT-DL105 i MM-DB9.
nopreview
Panasonic digitalci
Aleksandar Veljković
Da li na tržištu kojim dominiraju Canon, Olympus, Nikon, Fujifilm i Sony ima mesta za još nekog "igrača" velikog kalibra? Možda za firmu Panasonic? Isprobali smo njihove modele DMC-LC5, DMC LC-40 i DMC-LC20.
nopreview
Siemens S55
Marko Tanasković
Bilo da je reč o suštinskim ili kozmetičkim poboljšanjima na mobilnim telefonima, Siemens je već stekao reputaciju firme čije se inovacije pažljivo očekuju. Šta nudi S55?
nopreview
Video-rikorderi nove generacije
Vladimir Bubanja, Branislav Bubanja
Kućno snimanje video zapisa dostupno je već više od dvadeset godina. Video-rikorder se danas nalazi u praktično svakom domu, ali kao budući medijum nameće se DVD.
preview
Vladimir Cerić
Kompanija Abit oduvek se isticala naprednim, ali i neobičnim rešenjima na svojim matičnim pločama. Dva modela koja vam ovog meseca predstavljamo, IT7-MAX2 i AT7-MAX2, tipičan su primer ovakve filozofije.
nopreview
Novo-staro ime
Vladimir Cerić
Iako se ime BenQ možda čini nepoznatim, u pitanju je ogranak čuvenog Acer-a namenjen proizvodnji optičkih uređaja. Sa zadovoljstvom smo testirali njihovu ponudu.
nopreview
Tri 2400 ppi skenera
Milan Četić
Rezolucija od 2.400 piksela po inču, do skora rezervisana za najskuplje modele u ponudi svakog proizvođača, polako postaje interesantna i za najšire tržište. Pred nama su se tako našla dva Hewlett-Packard-ova modela, ScanJet 4500 i 5500 kao i Epson Perfection 2400 Photo. Sva tri modela koriste najmodernija rešenja u proizvodnji skenera, ali rezultati skeniranaja na njima nisu isti...
nopreview
Canon LBP-1120
Milan Četić
Canon-ov crno-beli laserski štampač baziran je na mehanici prvobitno razvijenoj za HP LaserJet 1100, koju smo već videli i na njihovom modelu LBP-810. Ipak, novi model je značajno "doteran" i u nekim aspektima pojačan...
nopreview
Canon i320
Milan Četić
Canon je prethodne godine značajno napredovao u razvoju svojih inkjet-ova, što je rezultovalo pojavom vrhunskih modela namenjenih zahtevnijim korisnicima. Ista tehnologija sada je prenesena i na ekonomsku klasu, pa je do nas stigao model i320...
nopreview
Nikon D100
Milan Četić
Posle Nikon-ovih modela iz ekonomkse i srednje klase, do nas je stigao profesionalni fotoaparat sa CCD elementom od 6.1 milion piksela, na koji može da se montira velika većina Nikkor objektiva sa F bajonetom. Kako to "čudo" radi u praksi?
preview
Milan Četić
EMP-820 je beskompromisan projektor koji će vam pomoći kad god se nađete pred brojnijom publikom. Posebno nas je zainteresovala njegova "zbirka" ulaznih i izlaznih portova, koji obećavaju razne primene u projekcionoj sali.
nopreview
Lexmark X85
Milan Četić
Polazeći od ideje da običnom korisniku sofisticirane mogućnosti MF uređaja nisu neophodne, Lexmark je koncipirao model X85, čiji su aduti povoljna cena i jednostavno korišćenje.
nopreview
Wacom Volito
Vladimir Anastasijević
Pod sloganom Freedom is a Pen, Wacom Europe je plasirao Volito, novi grafički set niske cene namenjen širokom krugu korisnika. Paket se sastoji od table, olovke osetljive na pritisak i miša bez kuglice, a tu je odličan prateći softver...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
3Com Office Connect SOHO switch, ASUS 6 in 1 čitač kartica, Hyundai ImageQuest L70A, iRiver iDP-100 pisač za audio diskove, LG i Philips combo uređaji, Mercury KOB220 MP3 plejer, Mustek MVVR-100 kombinacija fotoaparata, Web kamere i MP3 plejera, PC Cleaner kitovi, Samsung Yepp MP3 plejeri, SmartBuy diskovi i Sony ICD-B25 diktafon.
nopreview
Šifra koja štedi
Milan Bašić
Moderna proizvodnja i trgovina zahtevaju da se uvek precizno zna kojim količinama robe raspolažemo. Barkod je zato nezamenljiv, a da bi se on pravilno primenio potreban je adekvatan hardver...
nopreview
O magarcu i travi
Voja Gašić
Čekali ste zadnji trenutak za kupovinu novogodišnjeg poklona? Možda ga pronađete među galanterijom koju smo pronašli tokom tradicionalne decembarske šetnje prodavnicama...
preview
Bojan Stojanović
Kada "na crtu" stanu Windows XP i Windows 3.1, pobednik je unapred poznat. Ipak, to je dobra prilika da, na kraju još jedne godine, sagledamo put razvoja računarske tehnologije...
nopreview
U susret lokalizaciji
Bojan Stojanović
Početak prevođenja operativnog sistema Windows XP na srpski jezik privukao je veliku pažnju javnosti, ali su tehnički aspekti lokalizacije ostali nepoznati ili su loše tumačeni. Pokušajmo da razmrsimo čvor...
nopreview
Prinova u Office familiji
Dragan Grbić
Nismo morali dugo da čekamo do najave prvog pravog klijentskog programa uklopljenog u Office koji u potpunosti počiva na XML tehnologiji. Šta će doneti Microsoft XDocs?
nopreview
MySQL 4
Mihailo Đorić
Legalizacija softvera je realnost, pa su mnogi počeli da istražuju i besplatne alternative. Da li vaše potrebe na Web serveru zahtevaju moćan i glomazan DBMS ili bi se stvar mogla obaviti i pomoću MySQL-a?
preview
Đorđe Grujić
ArchiCAD ima isti rendering kao i pre pet godina. CAD softver možda i ne mora da ima neki poseban rendering, ali korisnici traže refleksije, refrakcije i pri tom vole jedan paket za sve potrebe. Rešenje je AV Works.
nopreview
Kreativnost u digitalnom svetu
Aleksandar Milošević
Za devet meseci pojavile su se čak tri verzije paketa Architectural Studio. Zašto je pažnja Autodesk-a tokom protekle godine bila usmerena upravo ka ovom programu?
nopreview
Kafa, zec i kornjača
Đorđe Grujić
GDL objekti su najekonomičniji format prostornog zapisa. Kako ih napisati, a da ne morate da investirate u punu licencu ArchiCAD-a?
nopreview
Norton SystemWorks 2003
Branislav Babović
Novi paket kompanije Symantec sa prepoznatljivom etiketom Norton SystemWorks objedinjuje skup najvažnijih alatki koje Windows bilo koje generacije održavaju u top-formi.
nopreview
Malolitražni PDF
Bojan Stojanović
Postoji mnogo besplatnih i jeftinih alata za konverziju dokumenata u PDF format. Da li su oni dostojna zamena za Acrobat?
nopreview
ASP Portal
Nikola Stojanović
Besplatni softver za Web portale PHP Nuke vremenom je osvojio srca mnogih Webmaster-a. Malo je poznato da i za Microsoft-ovu Web platformu postoji slično instant rešenje, pod imenom ASP Portal.
nopreview
Posle 1. januara
Dejan Ristanović
Microsoft-ova kampanja legalizacije softvera je pri kraju; softver će se, naravno, i dalje prodavati, ali će cene u OSL ponudi biti više. Zato će se neki korisnici zainteresovati i za OLP, trajnu kupovinu licenci.
nopreview
pc085inf.zip
(6.04 KB)
Druga zima, prvi SP...
Slobodan Ljubišić
XP je uveliko proslavio prvi rođendan i "preživeo" prvi service pack, pa se time i kvalifikovao za ozbiljnije primene u poslovnom okruženju...
nopreview
Veštačka inteligencija danas
Nadežda Veljković
Film "AI" Stivena Spilberga izazvao je veliko interesovanje, ali i otvorio mnoge dileme. Šta se krije iza pojma veštačke inteligencije i koliko je naša stvarnost daleka od Spilbergove mašte?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
AIDA32, Fantom CD, KoolMoves i Speed Commander.
nopreview
Prodaja na Internetu
Pavle Peković
Priče o e-commerce-u su nalik tinejdžerskim pričama o seksu - svi sve znaju, ali je malo ko probao. Osnovni mehanizmi su, istina, veoma jednostavni, ali da biste bili uspešni, treba znati i neke finese...
nopreview
XML Web servisi
Vlada Ćalić
Često čujemo da XML Web servisi predstavljaju budućnost poslovne primene računara. Da li je to pravljenje buke ni oko čega ili je zaista reč o konceptu na kome će se zasnivati poslovanje preko Interneta?
preview
Voja Gašić, Dejan Ristanović
Razvoj naše grane Interneta teče utabanim tokovima - novi sajtovi, nove tehnologije ali ne i nova, veća ulaganja. Za "pumpanje domaćeg dot.com balona" potrebna su sredstva, koja bi mogao da obezbedi tek e-commerce. U ovogodišnjem tradicionalnom izboru TOP50 domaćih Web sajtova naziru se upravo takvi trendovi...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Betty Crocker's New Cookbook i World Book 2003 Deluxe Edition.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Vedra strana je, kako i priliči, puna dece: pre-deca, pa deca tinejdžerki, pa planiranje dece uz pomoć Office XP paketa, pa deca koja programiraju u MORTAL-u... Važna su ta deca, zato se obavezno backup-ujte pre nego što vam dođe trenutak, a zatim redovno ažurirajte podatke o svojoj smrti - da se deca ne muče...
nopreview
Milan Bašić
Tradicionalni novogodišnji specijalni dodatak posvetili smo softveru i programiranju - za najveći deo sveta to su "alhemičarske" veštine koju poseduju samo posvećeni, ali za one koji su osetili čaroliju, programiranje je više od profesije. Tokom godina bavljenja računarima bili smo akteri i svedoci raznih uspeha i krahova, a iza svega toga ostali su programi, kao i priče o njihovom nastanku i korišćenju, radostima i lutanjima u izboru pravog puta koji vodi do cilja. Autori priča u ovom dodatku su Nenad Batoćanin, Milan Bašić, Voja Gašić, Dragan Grbić, Aleksandar Novaković, Jelica Protić, Dejan Ristanović, Dejan Sandić i Bojan Stojanović.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter