GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #183 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lenovo X1
Dejan Ristanović
X serija kompanije Lenovo obuhvata najmanje notebook računare, prilagođene pre svega putnicima koji traže minimalnu masu i maksimalne performanse, ne pitajući mnogo za cenu. Posle X200, X300 i drugih modela, stigao je X1. Sugestivno ime...
- PC #183 (Decembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Lenovo X1

(kliknite za veću sliku)

Posle dve godine Lenovo se vraća računarima sa 13,3“ ekranom, ali uz značajne promene – DVD uređaj je konačno pao kao žrtva minijaturizacije, a tastatura više nije klasična, već chiclet tipa, sa odvojenim dirkama, koje su doduše kvalitetno izrađene i vodootporne; moraćete da proverite da li vam se ovakve tastature uopšte sviđaju (prisetite se takođe da li vam se sviđaju tastature sa našim slovima, jer je testirani model imao takvu), a ako je odgovor potvrdan, dodaćemo da je Lenovo napravio izvanrednu chicklet tastaturu, sa velikim Enter‑om i velikim Backspace‑om, malim levim i velikim desnim Shift‑om i osvetljenjem. Računar je pretanak da bi se koristila klasična ThinkPad ideja sa lampicom na vrhu ekrana, ali zato sami tasteri svetle pošto pritisnete Fn+Space. Touchpad je neočekivano veliki, sa tasterima iznad površine koju pritiskate, a TrackPoint je zadržan za staru ThinkPad publiku.

Snaga i proširenja

Hardverska konfiguracija testiranog računara bila je vrhunska: Core i5‑2520m procesor koji radi na 2,5 GHz, 4 GB RAM‑a, SSD disk od 132 GB (15,6 GB oduzima Lenovo recovery particija), a sve to pokreće 64‑bitni Microsoft Windows 7 Professional. Naravno, računar može da bude konfigurisan i drugačije, sa hard-diskom umesto SSD‑a (mada je brzinu i stabilnost SSD‑a besmisleno menjati nešto većim kapacitetom hard-diska) ili sa 32‑bitnim Windows‑om (mada je šteta ne iskoristiti sva 4 GB brze DDR3 memorije).

Slaba tačka X1 je ekran, doduše kvalitetan, sjajan i zaštićen Gorilla staklom, ali (pre)skromne rezolucije 1366×768. Od firme Dolby je licenciran Dolby Home Theater v4 Audio, tako da je zvuk znatno bolji nego što biste očekivali od ovako malog računara. Komunikaciju sa korisnikom zaokružuje fingerprint reader koji povećava sigurnost računara, naročito ako ga kombinujete sa raznim mehanizmima kriptografske zaštite sadržaja diska.

Spisak priključaka je solidan: sa leve strane su USB port i priključci za slušalice (iz neshvatljivih razloga pokriveni gumenim poklopcem), a pozadi Ethernet, port za SIM karticu (za pristup Internetu nije vam potreban eksterni modem), USB 3 port, mini DisplayPort, te kombinovani eSATA+USB. Sa desne strane je čitač kartica koji poznaje samo četiri formata (SD, SDHC, MMC, SDXC – u praksi dovoljno, ali treba imati adaptere za umanjene SD formate), te prekidač za uključenje WiFi komunikacije. Nedostaje port za docking stanicu, kao i mogućnost direktnog pristupa bateriji – morate prilično toga rasklopiti da biste došli do nje. Srećom, predviđena je mogućnost dodavanja slice baterije koja će duplirati autonomiju sa pet na oko deset sati.

Na poslovnom putu

Lenovo ThinkPad X1 je, kada sve saberemo, pravi računar za zahtevne poslovne korisnike. Dimenzije 33,7×23,1×2,13 centimetara (na najtanjem delu svega 1,7 cm) i masa od 1,7 kilograma neće se previše osećati u torbi (mada... X300 je težio svega 1,45 kg), tastatura će obezbediti udoban, po potrebi dugotrajan rad, dok će procesor i SSD sa lakoćom podržati sve poslovne aplikacije, pa i projekciju nekog filma, ako ne očekujete punu HD rezoluciju. Računar će uspostaviti vezu sa Internetom na raznorazne načine, a otporan je i na nevolje koje vas mogu snaći usput – u krajnjem slučaju, Microsoft Windows je pripremljen za automatski oporavak, a vaši podaci su kriptografski zaštićeni. Da li dati za to 149.950 dinara? Sami ćete najbolje odmeriti koliko vredi vaša udobnost, vaš komfor i vaši podaci.

Korisne adrese:

KimTec
http://www.kimtec.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter