GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #183 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
3D slika na pametnom televizoru
Bojan Stanojević, Voja Gašić
Posle pametnog telefona, stigli su i pametni televizori: preuzimaju programe i druge sadržaje sa Interneta, vide YouTube, Facebook i Twitter, a ako je računar u blizini, svi filmovi sa njegovog diska su vam na raspolaganju. 3D slike je adut skupljih modela, a dijagonala ekrana neprestano raste. Zato krenite u Tehnomaniju i izaberite pametan televizor sa slikom u kojoj ćete uživati!
- PC #183 (Decembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

3D slika na pametnom televizoru

Svake godine s pravom konstatujemo kako su televizori mnogo napredovali i sa žaljenjem pogledamo na one koji su televizor kupili prošle ili pretprošle godine, jer su ostali uskraćeni za kvalitet slike i sve novotarije koje su doneli ovogodišnji modeli. Sa druge strane, koliko god odlagali kupovinu zarad budućih raskošnih modela, toliko ćemo biti uskraćeni gledajući ružnu sliku i preskačući HD sadržaje u kojima odavno uživaju oni koji rano kupuju. Ukratko, ako ste se do sada suzdržavali da ne pazarite HDTV, sada je pravi trenutak za kupovinu, a ako ste kupili neki od prvih modela a u novčaniku imate neki bonus... pa, možda vredi ponovo krenuti u Tehnomaniju.

Razvoj HD televizora bio je tako dinamičan da ćete se, ako ne pratite pristizanje novih modela, naći pred mnogim nepoznanicama koje prosečnom korisniku starih CRT televizora nisu ni padale na pamet. Od laičkog pitanja zašto su svi na TV-u podebeli i da li to može da se sredi, do potpuno nepoznatog sveta 3D reprodukcije, SmartTV-a, umrežavanja televizora, te korišćenja Interneta i raznoraznih vidžeta. Krenimo, ipak, od sasvim prozaičnog, a opet najvažnijeg pitanja na svetu: da li može da stane?

Kritični gabariti

Većina prijatelja koji se raspituju pre kupovine televizora očekuje odgovore koji potpuno odgovaraju tehnološkim gikovima (ili štreberima). Istina je, međutim, daleko pragmatičnija, pa prvi i najvažniji kriterijum prema kome ćete birati televizor jesu njegove dimenzije. Mnogi se pri izboru vode pogrešnim kriterijumima, recimo veličinom prethodnog televizora (koji je bio baš dobar, pa čemu veći?), a tu je i onaj ultimativni, ekonomski motiv - veći ekrani su skuplji. Stari televizor je možda bio dobar, ali za nisku rezoluciju kakvu imaju TV programi standardne definicije - ako hoćete da imate pun doživljaj visoke definicije, ekran mora biti veći, da bi vaše oko moglo da razluči sitne detalje. No, sve ima svoje granice - ako nemate odgovarajući smeštaj, radikalne intervencije u stanu mogu vas koštati više od samog televizora.

Pre kupovine obavezno premerite raspoloživi prostor, ali i ponesite sa sobom metar, jer nisu svi televizori iste dijagonale ujedno i iste širine odnosno visine. Širina okvira oko ekrana (bezel) može značajno da varira i sruši vaše planove. Zato televizori koji imaju uži okvir imaju veću "korisnu površinu", što se često odražava i na cenu. Nepisano pravilo sugeriše da se odlučite za najveću dijagonalu koju vaš prostor može da podnese, ali to ne zavisi samo od uklapanja u nameštaj, već i od kvadrature prostorije. TV od 60" neprimeren je sobi "3 sa 3", iako teoretski može da se gleda i sa dva metra razdaljine. Preporuka stručnjaka ima mnogo, i to veoma različitih - generalno se smatra da za prosečnog korisnika dijagonala ekrana treba da bude oko 2,5 puta manja od distance sa koje gledate televiziju; ako ste videofil koji obraća puno pažnje na detalje, dijagonala treba da bude 1,5 puta manja - procenite sami u koju kategoriju spadate, a za više detalja pogledajte en.wikipedia.org/wiki/Optimum_HDTV_viewing_distance .

Dobra slika i dodaci na nju

Zvuči paradoksalno, ali je ovo osobina koju je najteže proveriti. Najpre, dobra slika je u velikoj meri stvar ličnog ukusa - niko vas ne može ubediti da je slika lepa po nekim "naučnim" kriterijumima, ako ona vama ne izgleda lepo. Zatim, boje na televizoru u prodavnicama s fluorescentnim osvetljenjem mogu u priličnoj meri da se razlikuju od boja u toplini vašeg doma. Stvar pomalo otežava tzv. shop mode televizora, koji u prodavnicama aktivira sasvim drugačija podešavanja slike, s izraženim dinamičkim kontrastom, zasićenijom bojom i specijalnim sadržajima koji se prikazuju da bi slika izgledala atraktivnije.

Idealno bi bilo da na svim televizorima-kandidatima za vašu dnevnu sobu osmotrite neki poznat sadržaj koji i inače rado gledate. Nisu svi televizori idealni za sve sadržaje, pa ponesite neki film, seriju, sportski snimak, dokumentarac iz prirode... To će vam pomoći da napravite razliku između naizgled sličnih proizvoda.

Televizore je sve teže zamisliti bez 3D prikaza, SmartTV opcija ili barem elementarnog umrežavanja o kojima treba da se informišete. Čak i ako vas ništa od toga ne zanima i insistirate samo na dobroj slici, imajte na umu da je savremeni televizor paket u kome su čvrsto povezane sve ove karakteristike. Teško ćete dobiti dobru sliku bez dodatnih funkcija, a ni proizvođači se neće truditi da televizor s lošom slikom opreme aplikativnim procesorom i opcijama za umrežavanje. Dodatne opcije mogu vam naknadno otkriti sasvim novi svet društvenih mreža, aplikacija i HD videa sa Interneta koji izgleda mnogo bolje od domaćih, često zamrljanih TV programa. Najzad, ako već kupujete televizor, izdvojite neki dinar više pa kupite model koji će biti dovoljan ne samo za sadašnje potrebe, već i za budućnost. A potrebe će, budite sigurni, rasti kako budete upoznavali nove osobine vašeg LCD ili plazma ljubimca.

Za pregled 60 televizora, njihove ocene i preporuke urednika pogledajte PC #183.

Korisne adrese:

Tehnomanija
http://www.tehnomanija.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #183
preview
Tuce diskova pod haubom
Mladen Mijatović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter