GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #183 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kamera u kolima
Branislav Bubanja
U automobile su se odavno uselili računari u vidu board kompjutera - sada je došlo vreme da se opreme i HD kamerama, koje mogu mnogo toga da snime. Tako imate zapis onoga što se dešavalo na putu i uvek možete dokazati da ste poštovali saobraćajne propise... ako ste ih poštovali.
- PC #183 (Decembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kamera u kolima

Prestigio RoadRunner HD1.Senzor: CMOS, 1 Mp • Rezolucije: 1280×720 (30 fps), 640×480 (30 fps) • Konekcije: SD kartica, USB, AV izlaz • Baterija: 40 minuta u HD rezoluciji, 2 sata u VGA rezoluciji • Ugao snimanja: 120 stepeni • Ekran: LCD, 2,5 inča. Cena: 70 evra.

Ako ste u toku vožnje povremeno pravili poneki snimak kroz šoferšajbnu, bilo telefonom ili video‑kamerom, verovatno niste bili zadovoljni kvalitetom. Koliko god da je takva kamera imala kvalitetnu stabilizaciju slike, kombinacija truckanja po našim „k’o oranica ravnim“ putevima i podrhtavanja ruke u toku snimanja činili su svoje.

Ali, sada je tu kamera Prestigio RoadRunner HD1 koja se, poput GPS uređaja, može montirati na vetrobransko staklo i okrenuti ka putu (ili kabini vozila) i početi sa snimanjem u HD rezoluciji 720p svega što se dešava u njenom vidnom polju. Kamera se napaja putem USB kabla, koji se dalje vezuje na konektor za upaljač u automobilu, a ima i sopstvenu bateriju. U HD rezoluciji autonomija nije duga, ali ako se „spustite“ na VGA rezoluciju, baterija traje oko dva sata. Snimci se smeštaju na SD karticu, u formatu AVI, pa ih kasnije lako možete prebaciti u računar.

Verovatno najinteresantnija stvar kod ove kamere jeste mogućnost snimanja noću. Kamera ima ugrađene IR LED diode koje poboljšavaju kvalitet snimka u uslovima slabog osvetljenja. Upotrebljivi snimci se dobijaju čak i kada snimate noću, u potpunom mraku, možda samo uz svetlost mesečine. Ono što se snima možete u realnom vremenu da vidite i na ugrađenom ekranu koji se sklapa, slično kao kod klasičnih video‑kamera.

Pošto je kamera namenjena prvenstveno upotrebi u kolima, u softver su implementirane i neke nestandardne funkcije. Jedna od njih je automatsko uključenje prilikom pokretanja motora (kad je povezana kablom na napajanje), kao i prekidanje snimanja u određenom periodu. To znači da vozač može da se potpuno koncentriše na vožnju, a kamera se sama aktivira i deaktivira u skladu sa zadatim parametrima. Treba samo obratiti pažnju šta se priča u kolima, pošto se snima i zvuk. Postoji mogućnost aktivacije snimanja prilikom detekcije pokreta, pa kamera može iskoristiti i kao pomoćno sredstvo za identifikaciju sumnjivih lica koja se motaju oko automobila. To će umeti da cene svi koji su imali tu nesreću da im je auto obijan.

Pored zabavne funkcije Prestigio RoadRunner HD1 može da se iskoristi i kao dodatno dokazno sredstvo u slučaju neke nezgode, pod uslovom da je bila okrenuta u odgovarajućem pravcu i da je u tom trenutku bila uključena. Najzad, ne košta mnogo, pa može da se iskoristi i kao obična HD kamera.

Korisne adrese:

ASBIS
http://www.asbis.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #183
preview
Panasonic Lumix DMC-GX1
Nenad Veljković


Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter