GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #183 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Panasonic Lumix DMC-GX1
Nenad Veljković
Najnoviji Panasonic iz G serije ima izmenjivu optiku, 16 Mp senzor, snima čak 20 sukcesivnih slika u sekundi i podržava HD video. To je pravi naslednik poznatog GF1 modela kojim je Panasonic, zajedno sa Olympus-om, predstavio prvu mirror-less strukturu baziranu na Four Thirds standardu.
- PC #183 (Decembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Panasonic Lumix DMC-GX1

Panasonic je G serijom aparata zauzeo tržište najmanjih kamera sa izmenjivom optikom. To su, naročito kada se radi o GX1, postale najželjenija go‑anywhere kamere, alternativa DSLR modelima. U međuvremenu, taj sve atraktivniji segment tržišta napadaju i drugi proizvođači, pa entuzijasti imaju solidan izbor. Pogledajmo šta im je doneo GX1.

Najpre u oči padaju solidna konstrukcija, kompaktnost, odsustvo vazdušnog vizira i poveći broj eksternih kontrola. Činjenica da je LCD ekran touchscreen tipa (omogućava da dodirom prsta menjate objekat uoštravanja) govori da je korisniku ostavljena mogućnost da gradi svoj pristup u postupku snimanja. Na zadnjem panelu je, pored LCD‑a, taster za izbacivanje zglobnog internog blica, kontakt za eksterni vizir, kontrolni točkić te tasteri za zaključavanje fokusa i ekspozicije. Na uobičajenom mestu nalazi se kružni kursorski taster sa dodatnim funkcijama (Menu, ISO, WB...). Pozadinu aparata krase i dva funkcijska tastera, te Quick Menu koji omogućava brz i jednostavan pristup za 15 važnih opcija.

Panasonic Lumix DMC-GX1. Senzor: 4/3 - MOS (17,3×13,0 mm) (16 Mp) * Video-format: AVCHD - 1920×1080 (25 fps), MP4 - 1920×1080 (30 fps), Stereo mic. * Foto-format: RAW - 4592×3448 (4:3), JPEG, MPO - 1824×1368 (za 3D) * Objektivi: Lumix G X Vario PZ 14-42 mm F3.5-5.6 ASPH Power OIS zoom, Lumix G Vario 14-42 mm F3.5-5.6 ASPH OIS * LCD: 3.0" (460 K) * Baterija: 1010 mAh 7,2v Li-ion * Dimenzije i masa: 117×63×36 mm, 220 grama * Cena: 590 evra (preporučena cena s objektivom G Vario)

Mikrofon je smešten na gornji panel, ispred hotshue kontakta za eksterni blic, a desno je okidač, uobičajeni točkić sa osnovnim modovima i crveni taster za direktno startovanje video-režima (logično pozicioniran kod okidača). Tu je i iAuto (intelligent Auto) taster koji komunicira između moda izabranog na točkiću i postavki konfigurisanih u standardnoj iAuto i iAuto Plus opciji.

Sa desne strane su iza gumiranog poklopca sakriveni kontakti Remote, HDMI i AV OUT. Sa iste strane, ali na donjem panelu nalazi se spremište za Li‑Ion bateriju koju smo već videli na G3 i GF2 modelima.

Prvo što smo probali bio je odziv kružnog prstena sa modovima i ON/OFF prekidačem. Dovoljno su kruti pa sumnjamo da će ih korisnik slučajno pokrenuti. Primetili smo i brz autofokus, te dobro rešene touchscreen komande. Vredi pomenuti i podršku za RAW format (RAW, RAW+JPEG), te MPO kada se snima 3D objektivom.

Kao manje značajnu primedbu ističemo nepostojanje eksternog tastera za kontrolu pojedinačnog i kontinuiranog snimanja.

SLEDEĆI TEKST U PC #183
preview
ERP po vašoj meri
Vladimir CerićYuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter