GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #183 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Draga, smanjio sam fajl
Vladimir Cerić
Omiljena alatka za smanjivanje fajlova došla je do šesnaestog izdanja. Šta nam sve donosi WinZip 16 i da li će nas to naterati da ga vratimo u naše cyber živote?
- PC #183 (Decembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Draga, smanjio sam fajl

Od kako je Microsoft odlučio da u svoje Windows operativne sisteme uvrsti podršku za ZIP arhive, značaj dodatnih aplikacija koje se bave arhiviranjem se prilično smanjio. Pre desetak godina, a u informatičkom svetu se čini kao da su prošli eoni, nije se mogao zamisliti PC računar na kom niste imali neki ZIP ili RAR arhiver. Kako je vreme prolazilo, tako je WinZip posustao pred činjenicom da se arhive mogu praviti i otvarati bez dodatnih aplikacija, dok je RAR format već pao u zaborav. Ipak, razvoj ove korisne aplikacije nije obustavljen i tako je danas pred nama verzija 16 popularnog arhivera.

Umeće pakovanja

Sada u Corel‑ovom vlasništvu, WinZip je u sebe integrisao razne funkcionalnosti, pokušavajući da tako privuče korisnike koji su ga možda zaboravili. Ipak, profesionalci znaju da problematika arhiviranja tek počinje sa otvaranjem .zip fajlova. Tu su .tar i .gzip formati popularni na Open Source platformama, .cab fajlovi iz instalacionih foldera većine Windows aplikacija, i .img i .iso formati namenjeni arhiviranju na optičkim medijima, kao i mnogi drugi. Za većinu ovih formata, mora se instalirati dodatna aplikacija, pa zašto to ne bi bio WinZip koji je već ranije osvojio mesto industrijskog standarda.

(kliknite za veću sliku)

Pored otvaranja i kreiranja arhiva u samo nekoliko klikova, WinZip je zadržao jednu od najkorisnijih opcija koju pamtimo iz informatičke prošlosti – kreiranje samo‑raspakujućih (self‑extracting) arhiva. Na ove, uobičajene operacije, pridodata je mogućnost šifrovanja podataka, koja kreće od elementarnih sistema zaštite lozinkama, pa sve do 128‑ i 256‑bitnih AES enkripcija. WinZip vodi računa o privremenim kopijama podataka koji se nalaze u šifrovanim arhivama i briše ih nakon pregleda i zatvaranja arhive, i to po standardima američkog Ministarstva odbrane.

Zgodan dodatak su opcije za backup podataka, koje u Pro verziji WinZip‑a donose i automatski backup na udaljene lokacije uz pomoć integrisanog FTP klijenta. Za one koji nemaju običaj da backup‑uju svoje podatke dovoljno često, a imaju dokumente koje nikako ne bi želeli da izgube, ovo je opcija vredna pažnje i ulaganja dodatnog novca u Pro varijantu WinZip‑a.

U korak sa vremenom

(kliknite za veću sliku)

Najinteresantnija među novim funkcionalnostima WinZip‑a 16 nije u samom programu, već se nalazi „u oblaku“: servis ZipSend omogućava korisnicima WinZip‑a da lako i brzo dele arhivirane fajlove sa drugima. Ovaj servis je namenjen pre svega slanju velikih fajlova (podržava arhive veličine do 2 GB), a prednost u odnosu na druge slične servise je da se svi podaci pre slanja dodatno komprimuju, čime se vreme slanja i preuzimanja može značajno smanjiti. Tako vaši prijatelji umesto glomaznog attachement‑a, u e‑mail poruci dobijaju samo link na fajl smešten u ZipSend‑ovom data centru.

Web servis ZipShare koji omogućava share‑ovanje svih tipova fajlova veličine do 20 MB na vašem Facebook Wall‑u. I ovde se značajno može smanjiti vreme potrebno za slanje i prijem tih fajlova, što je važno u slučaju gomile dokumenata, pa čak i fotografija, naročito ako želite da te podatke što pre podelite sa drugima.

Pored novih funkcionalnosti, WinZip je unapređen i ispod haube. Verzija 16 donosi obnovljeni 64‑bitni engine za arhiviranje, koji podržava sisteme sa višejezgarnim procesorima, čime se značajno ubrzava pakovanje velikih fajlova. Razvojni tim WinZip‑a nije sedeo skrštenih ruku ni ranije, ali novi format .zipx koji su kreirali ipak nije zaživeo na tržištu uprkos većem stepenu kompresije u odnosu na klasični .zip. Izgleda da nas je broadband malo razmazio, pa smo zaboravili na umetnost smanjivanja fajlova koje smo slali preko dial‑up‑a ili pakovali na 1.44“ diskete. No, srećom, to vreme je zaista iza nas, što ne znači da i WinZip treba da ode u istoriju. Profesionalni korisnici koji barataju najrazličitijim tipovima arhiva će znati zašto plaćaju 30 evra za Standard verziju, dok sa dodatnim opcijama za backup podataka verzija Pro može biti interesantna i malo ambicioznijim, ali ne toliko dobro organizovanim korisnicima računara, uprkos ozbiljnoj ceni od 50 evra.

Korisne adrese:

Extreme
http://www.extreme.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #183
preview
Video-nadzor gradova
Mladen Mijatović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter