GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #185 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Posle posla
Jovan Marić
Ima li na tržištu tableta mesta za još jednog velikog igrača? BlackBerry smatra da ima, ambiciozno predstavljajući model PlayBook, čiji naziv asocira na primene koje do sada nisu bile specijalnost kompanije RIM.
- PC #185 (Februar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Posle posla

BlackBerry Tablet OS je zasnovan na realtime QNX operativnom sistemu
(kliknite za veću sliku)

Kompanija Research In Motion (RIM), poznata po BlackBerry telefonima i servisima namenjenim pre svega korporativnim korisnicima, uključila se u trku na tržištu tableta. Njihov prvenac, 7" PlayBook, za sada nije zvanično dostupan u Srbiji, ali je stigao do nas iz Kanade, sa novim operativnim sistemom BlackBerry Tablet OS 1.08. Uporedićemo pridošlicu sa popularnim Android i iOS uređajima.

Povratak QNX‑a

BlackBerry Tablet OS je zasnovan na realtime QNX operativnom sistemu koji ima dugu istoriju. Pošto je kupio QNX, BlackBerry je zatvorio javno dostupan kod i krenuo u prilagođavanje ovog operativnog sistema, tako da je šest meseci kasnije, u septembru 2010, RIM najavio prvi BlackBerry PlayBook.

Android ima tastere Home, Back i Menu, Apple ima legendarni Home a BlackBerry je krenuo dalje, ukidajući tastere – postoje samo komande za uključivanje i utišavanje/pojačavanje zvuka kao i Play/Pause između njih. Umesto tastera, koristićemo gestove. Povlačenjem prsta od okvira odozgo nadole ili obrnuto, uređaj se budi (i sam taster Power je praktično nepotreban). Ukoliko se tastatura sakrila, izvlači se iz donjeg levog ugla prema sredini ekrana. Statusnu liniju dobijamo pokretom iz gornjeg desnog ugla, meni aktivne aplikacije iz sredine prema centru.

Aktivnu aplikaciju smanjujemo pokretom s donje ivice nagore, a pokretom od leve ili desne ivice možemo lako menjati aktivnu aplikaciju. Ako gledamo video ili fotografiju i uštinemo je ili razvučemo, poslušaće nas i prikaz uvećati ili umanjiti. Način na koji su gestovi realizovani je prirodan i korisnik se lako navikne na dobre stvari.

Pogled na tablet

PlayBook je solidno izrađen. Kućište je crno, metalno, diskretno gumirano, dimenzija 130×194×10 milimetara. Uređaj je čvrst i robustan, spreman za svakodnevne aktivnosti. Dijagonala ekrana je 7 inča, WSVGA rezolucije 1024×600 piksela. Verzija koju smo testirali imala je ugrađena 64 GB memorije, a postoje i verzije od 32 i 16 GB, dok je veličina RAM memorije 1 GB u svim varijantama.

Na prednjoj strani tableta postavljeni su stereo‑zvučnici visokog kvaliteta, a tu je i 3,5 mm stereo‑izlaz. Postoje i MicroUSB slot, docking konektor, kao i mini‑HDMI port, koji se lako povezuje s televizorom i reprodukuje 1080p sliku i zvuk preko HDMI konekcije. PlayBook ima dve kamere: prednja je rezolucije 3 Mp a na poleđini uređaja je 5 Mp kamera. Obe kamere podržavaju snimanje full HD video (1080p). Mana uređaja je što ne poseduje SD (ili makar microSD) slot, koji bi dobrodošao za kopiranje slika sa foto‑aparata.

Za vezu sa svetom obezbeđeni su WiFi 802.11 b/g/n kao i Bluetooth, ali ne postoji verzija prilagođena 3G komunikaciji – ako ste u pokretu, pozajmićete Internet sa mobilnog telefona. To se neće svideti onima koji nemaju smart telefon, ali primenjena tehnika, nazvana personal area network, omogućava da telefon (najverovatnije BlackBerry) i tablet dele kamere, aplikacije, kontrolišu jednan drugog i, što je posebno važno, smanje troškove – uz tablet vam nije potrebna još jedna SIM kartica. Zanimljiva je mogućnost deljenje fajlova između uređaja, čak i bez WiFi ili USB konekcije: recimo, ako želite da priključite sliku uz e‑mail, birate da li ćete je slika na tabletu ili na telefonu. Dodatna dobra vest je da putem Bluetooth interfejsa možete povezati tastaturu ili miša, a ukoliko iskoristite HDMI vezu s televizorom, dobijate pravi mali multimedijalni centar. Uz podršku za kopiranje multimedijalnog sadržaja i drugih fajlova putem WiFi mreže, PlayBook može da zameni multimedijalni plejer.

Ugrađena baterija od 5300 mAh omogućava autonomiju od sedam sati rada, što je za oko sat duže od HTC Flyer‑a, ali čak tri sata manje od 10“ Apple iPad‑a. Veći tablet očito daje više prostora za smeštanje baterije. Sedam sati autonomije je dobar adut, pošto će vam tablet biti raspoloživ tokom čitavog radnog vremena.

Softver u pokretu

(kliknite za veću sliku)

OS je prijatno osveženje u polarizovanom svetu smartfon/tablet uređaja. Dopala nam se brzina odziva, sistem gestova i multitasking, ali bi manjak aplikacija u odnosu na iOS / Android na kraći rok mogao da bude neprijatan. Rešenje donosi OS 2.0, koji će izvršavati (i) Android aplikacije, a RIM je ublažio problem instalirajući već u startu mnogo softvera na tablet.

Ugrađeni browser je baziran na Webkit‑u, podržava Flash i solidno se ponaša u radu. Implementacija Javascript‑a je dovoljno brza, rad s više tabova intuitivan, a renderovanje stranica je brzo, zahvaljujući dual‑core procesoru. Pregled slika je solidno rešen, ugrađen je i Adobe Reader za pregled PDF‑ova, a za svakodnevnu upotrebu i preko potreban Documents to Go, s podrškom za prikazivanje PowerPoint, Word i Excel fajlova. Word i Excel dokumente možete kreirati i menjati na samom tabletu, mada za to preporučujemo povezivanje eksterne tastature.

Dodatne aplikacije preuzimate sa App World koji za sada nije dostupan u Srbiji (nažalost, nisu dostupni ni Apple Store i Android Market, pa korisnici moraju da se snalaze). Snalaženje sa BlackBerry‑jem je komplikovanije, jer njihov server detektuje IP adrese dodeljene Srbiji i automatski obaveštava korisnika da App World nije dostupan. Moraćete, dakle, da koristite pogodno konfigurisan Proxy ili VPN.

Utisci i primena

Ime ovog tableta, PlayBook, može da navede na pogrešan zaključak. Iako i za ovaj operativni sistem postoje igre, pre ćete ih pronaći na iPad‑u ili Android tabletu. Za pregledanje multimedijalnog sadržaja kod kuće preporučujemo tablet sa ekranom veće dijagonale (Apple iPad 2, Samsung Galaxy Tab, Asus Transformer... voleli bismo da u budućnosti vidimo i PlayBook ove dijagonale, ali kada ste na putu, manji tablet predstavlja veliku prednost. A na PlayBook ćete lako prekopirati multimedijalne fajlove, bez potrebe za konverzijom, pa ćete se u avionu ili hotelskoj sobi odmoriti uz omiljeni film ili seriju.

Ciljna grupa za ovaj tablet su poslovni korisnici i korporacije, pogotovu zbog integracije sa BlackBerry servisima. PlayBook zbog svoje robustnosti i relativno malih dimenzija može da bude dobra platforma za rad na terenu, uz adekvatan softver za npr. akviziciju podataka ili pristup korporacijskoj bazi podataka. Ipak, mana može biti nedostatak 3G modula.

S daljim razvojem ovog operativnog sistema, u novembru 2011. se pojavila beta verzija 2.0 BlackBerry Tablet OS‑a nazvana BlackBerry PlayBook OS; finalnu verziju 2.0 očekujemo u februaru 2012. Uveden je niz poboljšanja, tako da će PlayBook konačno dobiti podršku za interni e‑mail, uz bolje rukovanje kontaktima i integraciju sa Twitter i LinkedIn servisima, kao i poboljšanu tastaturu s predikcijom kod unosa teksta. Tu je i podrška za Adobe Air 3.0, Adobe Flash 11, WebGL, a za developere i BlackBerry Runtime za Android aplikacije, koji bi omogućio konverziju Android aplikacija i objavljivanje kroz BlackBerry App World.

Najavljeno je da će BlackBerry Tablet OS u verziji 2.0 podržati centralizovanu administraciju dopunjenu kontrolom uređaja kroz više zona (eng. Perimeters): lična zona, poslovna zona... Biće omogućena nezavisna instalacija aplikacija, pri čemu organizaciju podataka, polisa i dozvola u poslovnoj zoni kontroliše korproracija, dok ličnu zonu kontroliše sam korisnik. Takav koncept može povećati sigurnost u korporativnom okruženju oslonjenom na BlackBerry servise.

Bitan kriterijum prilikom kupovine svakako je cena, koja zvanično iznosi 599 dolara za verziju od 32 gigabajta – prilično skupo. Toga je očito svesan i sam proizvođač, pa je cenu spustio čak za 300 dolara (50 odsto!). Tokom proteklih praznika bilo je i dodatnih promocija, tako da je PlayBook (16 GB model) bilo moguće kupiti za 199 dolara, što ga čini i te kako konkurentnim na tržištu. Firme će verovatno nabavljati ovakve tablete u većim količinama, ali cena ispod 200 dolara privlači i individualne kupce, koji će PlayBook koristiti ne samo na poslu, već i kao kućni multimedijalni centar. Sa nestrpljenjem očekujemo ovaj tablet i na tržištu Srbije.

SLEDEĆI TEKST U PC #185
preview
LED art
Voja Antonić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter