GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #187 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
I anđeli nose Pradu
Voja Gašić
Prada - modni detalj ili dobar telefon? Očigledno i jedno i drugo, o čemu svedoči već treća verzija uspešne saradnje sa kompanijom LG - Prada 3.0.
- PC #187 (April 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

I anđeli nose Pradu

LG P940 Prada. Procesor: TI OMAP 4430, 1 GHz • Memorija: 1 GB RAM, 8 GB interni storage, MicroSD do 32 GB • Ekran: 800×480, 4,3“, multitouch • OS: Android 2.3.7 • Baterija: Li Ion, 1540 mAh • Komunikacija: Wi Fi b/g/n, BT 2.1, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA • Kamera: 8 Mp + 1,3 Mp Cena: 1 – 50.000 dinara uz VIP Smart pakete.
(kliknite za veću sliku)

Smartfoni obeleženi nekim modnim brendom nisu retkost o čemu svedoči i prošlomesečni pregled naših koleginica. Među najažurnijima u izdavanju novih verzija je kompanija LG, pa je nova Prada 3.0 već stigla i na naše tržište. Ako pričamo o telefonu s naglašenom modnom notom, priznajem da ne spadam među tvrde tehnomane kojima je taj koncept stran. Uostalom, i ručni sat je sve samo ne alatka za pokazivanje vremena, pa zašto onda sprava koju tako često vadite iz džepa ili torbice ili držite na stolu, ne bi odražavala vaš životni stil i ukus?!

Prada 3.0 vizuelno sledi koncept LG telefona začet još serijom Chocolate. To podrazumeva četvrtast izgled i prilično oštre ivice, što je suprotno trendovima većine proizvođača koji zaobljavaju smartfone. Oštre ivice su i najčešća zamerka onih koji tvrde da telefon bez oblina neugodno (i nesigurno) leži u ruci. Ipak, s debljinom od samo 8,5 milimetara i raskošnim IPS ekranom dijagonale 4,3“, ovom modelu ne možete poreći eleganciju kojom zaslužuje naziv Prada. Vrlo lepo oblikovana reljefna zadnja strana obezbeđuje sigurno držanje, a nedostatak Gorilla stakla zahteva ipak malo opreznije rukovanje. No, Prada i nije model telefona za ljubitelje ekstremnih sportova...

Kada uključite telefon, iznenadiće vas strogi crno‑beli dizajn. Iako je potpuno u skladu s brendom koji nosi, ovaj minimalizam u dizajnu takođe ne naliazi na odobravanje svih korisnika. Nama se ipak dopao – ako postoje telefoni s Lolita fashion i Hello Kitty motivima, nema razloga da i Prada ne pokuša sa svojim autentičnim dizajnom. Drugi problem je što priča o strogom dizajnu otpada već nakon prvog update‑a aplikacija. Crno‑bela ikonica za Android Market bespovratno se pretvorila u novu ikonicu Play Store koja je svojim šarenilom razbila koncept.

Ukoliko se ipak vratimo našoj sferi interesovanja, konstatovaćemo da je Prada 3.0 među svakako najboljim LG smartfonima. Ako smo model Optimus Black (P970) već označili kao odličan poslovni telefon, onda je Prada sa službenom oznakom P940, sigurno korak napred. Zasnovana je na TI OMAP arhitekturi, a čipset 4430 u saradnji sa PowerVR SGX540 grafikom daje odlične rezultate. Poređenja radi, treba pomenuti da ista arhitektura krasi mnoge zvezde dual‑core ere, poput modela Motorola RAZR, Samsung Galaxy SII, LG Optimus 3D... Sistem opslužije 1 GB RAM‑a, 512 MB ROM‑a i 8 GB storage memorije koja se uobičajeno može proširi MicroSD karticom do 32 GB. Kamera je 8 Mp uz dodatak chat kamere od 1,3 Mp, a sposobna je i za snimanje FullHD videa (1080p@30 fps). Senzora ima dovoljno (akcelerometar, prisustvo, kompas, GPS), što uz „standardnu“ rezoluciju ekrana od 480×800 piksela garantuje da na Market‑u gotovo da nećete naći aplikaciju koja ne radi.

Komunikacija je brza: HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps a WLAN raznovrstan: Wi‑Fi 802.11 a/b/g/n, Wi‑Fi Direct, DLNA i Wi‑Fi hotspot, uz dodatak Bluetooth adaptera 3.0. Treba pohvaliti činjenicu da nam je Prada priredila doživljaj jednog od najboljih striminga s računara/servera koje smo videli – pored toga što nema nikakvog zastajkivanja, striming startuje veoma brzo nakon izbora video‑datoteke.

Baterija kapaciteta 1.540 mAh je možda najslabija tačka, a LG je deklariše na oko 300 sati u stand‑by režimu ili oko pet sati razgovora u 3G mreži. Zanimljivo je da je za razgovor u 2G mreži deklarisano čak nešto manje vremena (4h 20 min), što se retko sreće, ali utisak je da su ovo dosta realni podaci. Bilo kako bilo, od dosta snage i hardvera ne može se ni očekivati niska potrošnja, pa ovaj smartfon morate da punite svakodnevno – baš kao i bilo koji drugi Android model. Shodno karakteristikama i dodatnoj modnoj harizmi, ne možete očekivati nisku cenu ako se opredelite da nosite Pradu. Dostupna je uz VIP Smart pakete, a zavisno od izabranog paketa, cena telefona je od jedan do 50.000 dinara.

Korisne adrese:

VIP
http://www.vip.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter