GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #188 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Winstep Xtreme - all inclusive
Vladimir Pisodorov
Želite li da radikalno izmenite svoj desktop? Ne morate menjati operativni sistem - Winstep Xtreme 11.10 će učiniti da vaš Windows izgleda sasvim drugačije.
- PC #188 (Maj 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Winstep Xtreme - all inclusive

Od ko­ri­sni­ka se ne za­hte­va po­se­bno pred­zna­nje – sa­mo iza­be­ri­te ne­ko od već priloženih o­kru­že­nja ili mnogobrojnih te­ma sa In­ter­ne­ta
(kliknite za veću sliku)

Otkad je operativnih sistema zasnovanih na grafičkom upravljačkom interfejsu, otad datira i želja korisnika za njegovim poboljšanjem. Razloga za tako nešto ima dosta, a osnovni je da se oformi desktop kakav niko drugi nema.

Kako se sve ovo zapravo radi? Uglavnom instaliranjem pojedinačnih alata koji donose vešto ciljane izmene. Alternativno, možete pristupiti apliciranju čitavog spleta alata objedinjenih pod jednom košuljicom. Winstep Xtreme spada u ovu drugu grupu, ali njegova namena nije oponašanje nekog postojećeg operativnog sistema (mada i tu ima šta da kaže), već transformacija desktop‑a u autentično radno okruženje. Program možete da koristite u bilo kojoj verziji Windows‑a, pa čak i pod vizuelno prilično utegnutom „sedmicom“, a program je skromnih zahteva.

Primena je jednostavna: od Next, Next, Next... početka do izbora željenog grafičkog layout‑a. Od korisnika se ne zahteva posebno predznanje ili čak razmišljanje – samo treba izabrati neko od okruženja i uživati u njemu. Tema, naravno, ima koliko vam srce ište i jednostavno se preuzimaju sa Interneta.

Prilagodite... sve

Ljubiteljima naučne fantastike na raspolaganju je tona odgovarajućih tema
(kliknite za veću sliku)

A šta to program zapravo menja po instalaciji i startovanju? Gotovo sve ono što vidite po podizanju Windows‑a. Dobićete novi taskbar, izmenjen QuickLaunch i SysTray, fancy Start taster, modifikovani Start meni, lepu pozadinu za desktop, a nije nikakvo čudo da se u paketu nađe komplet specijalno dizajniranih sistemskih ikona, te zvučna šema koja mnogo bolje upozorava na događaje od ugrađenih rešenja. Tu su i „trikovi“ iz Aero okruženja, koji će obradovati korisnike XP‑a.

Čak i kad bi se transformacija radnog okruženja završila na ovome, mnogi bi bili zadovoljni, ali ne i autori programa. Oni su korisnicima ponudili dodatne gedžete koji prijaju oku i podižu kvalitet rada.

Radno okruženje izgleda kao da je sad došlo iz srednjeg veka
(kliknite za veću sliku)

Najpre ćete primetiti takozvane police i dock‑ova na kojima su postavljene prečice ka programima i važnim funkcijama operativnog sistema. Jedna takva polica nalazi se tik iznad taskbar‑a i prema potrebi se izvlači i uvlači.

Odavde se može pristupiti svim komponentama programa, zaviriti u sekciju Control Panel, pogledati koji su dokumenti nedavno otvarani, odnosno steći uvid u instalirane teme. U gornjem delu ekrana smešten je NeXus dock, pandan dobro poznatom Apple‑ovom rešenju za smeštanje prečica.

Moduli su desktop gedžeti koji se mogu postavljati bilo gde na ekranu: sat, vremenska prognoza, grafik zauzetosti procesora... Autori programa su posebno ponosni na sekciju Hotspots koja služi za definisanje načina na koje će korisnik pokretati programe ili pristupati resursima operativnog sistema (npr. menijima). Definisanje „vrućih tastera“ se podrazumeva, a još bitnija je mogućnost pokretanja programa „naletanjem“ miša na ivice ekrana. Povlačenjem miša u gornji levi deo ekrana se, recimo, poziva Start meni bez ijednog klika, sa desktop‑a ili iz nekog prozora. Pokretanje programa i pozivanje menija moguće je i dodeljivanjem odgovarajućih funkcija tasterima na mišu.

Vaš unikatni desktop

Šta drugo reći osim, veličanstveno!
(kliknite za veću sliku)

Iako program sasvim lepo radi čim ga izvadite iz kutije i ne zahteva od korisnika nikakvo petljanje po menijima i opcijama, njih ipak ima u izobilju. To će biti od posebne važnosti naprednim korisnicima koji će moći dodatno da podese funkcionalnost programa. Ako uložite dovoljno slobodnog vremena, doći ćete do zaista unikatnog desktop‑a.

Winstep Xtreme je jedno od kvalitetnijih rešenja za vizuelnu transformaciju upravljačkog interfejsa Microsoft‑ovog operativnog sistema. Program se jednostavno koristi, nema bitnih bagova, prijatan je za oko, donosi visoku konfigurabilnost, nije hardverski zahtevan i radi praktično na svim verzijama Windows‑a. Sve teme su kvalitetne, a na raspolaganju su vam na stotine različitih. Naravno da mora postojati i neka začkoljica, a u ovom slučaju to je cena: dati 35 dolara za vizuelnu transformaciju operativnog sistema (ma kako ona dobro izgledala) prilična je ludost na ovu skupoću. A opet, da li lepota ima cenu?

Korisne adrese:

Winstep
http://www.winstep.net



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter