GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #189 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #189 (Jun 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Da li danas koristimo 32-bitne ili 64-bitne računare, 32-bitni ili 64-bitni softver? Stvarima volimo da lepimo etikete, valjda da bismo imali utisak da brzo napredujemo, ali odgovor na ovo naoko elementarno pitanje uopšte nije jednostavan

Tehnički gledano, stvari su jasne - još od 2003. godine, kada je AMD predstavio Opteron a Intel Prescott F jezgro Pentium-a 4, u našim računarima su 64-bitni procesori. U narednih desetak (!) godina ti procesori su skromno radili u 32-bitnom modu - ako je i bio raspoloživ neki 64-bitni operativni sistem, korisnici su ga uglavnom izbegavali jer su mu nedostajali drajveri za razne uređaje, ali mu zato nisu nedostajali problemi... Tek nedavno 64-bitni Windows je postao realna alternativa, pre svega zato što je memorija toliko jeftina da 8, 16 ili 24 GB RAM-a u računaru ne predstavljaju svetsko čudo. A uz 32-bitni Windows, veći deo tog prostora ostaje neiskorišćen.

I tako je vaš novi PC stigao sa unapred instaliranim 64-bitnim Windows-om, drajveri su na pravim mestima, ali koje 64-bitne programe koristite? Ukoliko ne spadate u ljude koji se profesionalno bave CAD-om ili animacijom, na listi je Photoshop i... pa, ništa više. Čak i Microsoft biranim rečima (čitajte između redova) kaže da 64-bitni Office ne donosi bitne prednosti, a pravi raznorazne probleme sa postojećim makroima i drugim dodacima. Dakle, koristimo 64-bitni operativni sistem i (uglavnom) 32-bitne programe.

Hoće li se to izmeniti? Veoma sporo - kada instalirate Adobe CS6 koji ovog meseca predstavljamo, preći ćete na 64-bitni Illustrator, a drugi programi će polako prelaziti na novi set instrukcija ako njihovi autori budu smatrali da im je on potreban. Nagli prelazak ne bi ni bio moguć - 64-bitni Windows je konačno ukinuo 16-bitne programe, pa se korisnici koji vole da rade iz komandne linije još oporavljaju od šoka. Stvari idu dotle da u 32/64-bitnom komandnom režimu nemate čak ni običan editor - najbolje što sam našao je Brief. Srećom, postoji prečica: napravite 32-bitnu virtuelnu mašinu i u njoj pokrenete proizvoljno stare programe - VMware Workstation ima Unity mod u kome se prozori virtuelne mašine slobodno mešaju sa prozorima host-a, pa se razlike polako brišu.

Još dugo ćemo, dakle, ostati na 32-bitnom softveru, ali ćemo sve manje primećivati šta se izvršava na našem računaru, šta u virtuelnoj mašini, šta na serveru, šta u oblaku... Uostalom, znate li kakav procesor ima vaš televizor ili vaša kamera? Valjda smo nešto naučili, pa se manje interesujemo za tehničke detalje, a više za to kako uređaj funkcioniše. Ili, ipak... koliko će megapiksela imati vaš sledeći foto-aparat?

SLEDEĆI TEKST U PC #189
preview
LG inovacije godine
Voja Gašić


Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter