GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #189 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LG inovacije godine
Voja Gašić
Korejski dvojac nezadrživo grabi napred, pa ovog meseca predstavljamo specijalitete kompanije LG - u centru pažnje su 3D efekti, smart funkcije i kontrola. I to daljinskim upravljačem, pokretima ili glasom.
- PC #189 (Jun 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LG inovacije godine

(kliknite za veću sliku)

Osnova ovogodišnje ponude LG televizora je serija LM, a ostatak oznake liči na oznake prethodnih godina, pa ne bi trebalo da bude teško da po oznaci lako prepoznate osnovne karakteristike modela. Kao i obično, dve cifre na početku označavaju dijagonalu ekrana u inčima, a nakon LM slede cifre koje označavaju koliko je novih tehnologija ugrađeno u model. Pre nego što opišemo unapređenja, značajno je napomenuti da ove godine, srazmerno broju noviteta, ima i znatno više varijacija modela, pa lakše možete da izaberete skup karakteristika koje vam odgovaraju i izbegnete plaćanje onoga što nećete koristiti.

Sve je Cinema

LG je naklonjen ljubiteljima filma, pa je među prvima uveo prave filmske načine prikaza sa n×24 fps pod nazivom Real Cinema. Iako su evropska DVD izdanja uglavnom prebačena na 25 slika u sekundi, prelazak na Blu‑ray zahteva pravi filmski prikaz uz 24 fps (48, 96...). Čak i ako niste orijentisani na Blu‑ray, raspoložive filmove (pa čak i serije) najčešće ćete naći snimljene filmskom brzinom.

Cinema 3D je i naziv za 3D tehnologiju koju primenjuje LG – radi se o FPR (film‑type patterned retarder) tehnologiji koja koristi pasivne polarizovane naočari. Ma koliko se ostali proizvođači trudili da aktivnu (shutter) tehnologiju prikažu kao superiorniju, dajemo svoj glas pasivnoj tehnologiji iz nekoliko razloga. Najvažniji je faktor komfora, jer su naočari mnogo lakše i nemaju bateriju, pa ne morate da ih dopunjavate (naročito iritira ako to morate da radite usred filma). U prilog ovoj tezi govori i činjenica da su i ostali proizvođači (sem jednog) ove godine ponudili pasivno 3D rešenje. Razlika je u tome što je LG pronalazač ove tehnologije i ima godinu dana prednosti u razvoju. Prednost se ogleda u svetlijoj i kontrastnijoj slici (što inače važi za pasivnu polarizacionu tehnologiju) i povećanju kritičnog vertikalnog ugla gledanja. Prošlogodišnji modeli zahtevali su da vertikalni otklon ne bude veći od 20 stepeni, pa je televizor trebalo postaviti u ravni očiju da se ne bi izgubio 3D efekat. Ovogodišnji displeji evidentno trpe znatno veći vertikalni otklon pri gledanju, mada se egzaktni podaci ne navode.

Na Cinema 3D tehnologiju naslanja se Dual Play proširenje ovog koncepta. Koriste se slične naočari, ali ovog puta su oba stakla jednako polarizovana, pa dva korisnika sedeći ispred ekrana vide dve različite slike. Tako dva igrača na istom ekranu mogu da igraju igru, a da svaki vidi samo svoju sliku, bez potrebe da se ekran deli vertikalno ili horizontalno.

Cinema Screen je najnoviji proizvod – potrudili su se da smanje ivice oko ekrana (bezel), u čemu je LG malo kaskao za konkurentima. Nisu svi modeli opremljeni Cinema Screen‑om, ali oni koji jesu zaista lepo izgledaju, a slika i 3D efekat deluju bolje bez širokih ivica. Dodatna pogodnost je da veći ekran možete da smestite na manji prostor, pa bi tako i meni sada „pasovao za jedan broj veći ekran“. LG je dodao i bonus – za sve Cinema Screen modele kupljene do kraja juna važi garancija od pet godina umesto uobičajene dve.

LG je ove godine uveo obavezne DVB‑T2 tjunere za sve modele za naše tržište, pa su televizori potpuno spremni za digitalno emitovanje, pa čak i za snimanje digitalnog TV programa, pošto čitava serija ima PVR (Personal Video Recorder) mogućnost snimanja na priključeni USB hard disk. Možete snimati ili pauzirati program (Time Shift). Napominjemo da ovo važi samo za TV program, jer snimanje signala s ostalih ulaza podleže zabranama kopiranja, iako je tehnički izvodljivo.

Starine i novine

LG 55LM860V je odličan spoj dobre slike, mrežnog povezivanja i vrhunskog dizajna
(kliknite za veću sliku)

Tehnologija osvetljavanja nije bitnije promenjena, pa se za vrhunsku seriju 9 koristi Nano Full LED, a za (možda najpoželjniju) „osmicu“ full LED, segmentirano pozadinsko LED osvetljenje koje lokalno osvetljava LCD matricu, jače ili slabije, u skladu s prikazanim sadržajem. Gustina matrice je u skladu s prošlogodišnjim serijama. Serije 6 i 7 imaju LED Plus osvetljenje kod koga je pozadinski LED sveden na 16 segmenata, a najslabiji modeli serije 6 (LM615S i LM611S) i svi ispod njih imaju obično Edge LED osvetljenje, sa globalnom dimming kontrolom. Iako mala, poboljšanja su vidljiva kako u domenu kontrasta, tako i u domenu odziva boja.

Novost predstavlja App. Store koji je narastao na preko 1.000 aplikacija za naše tržište, ali je dobio i neke specifične obrise. Home Dashboard 2.0 objedinjava sve TV i SmartTV funkcije, ikone su veće i logičnije grupisane. Treba ipak izdvojiti LG 3D World koji nudi pristup 3D sadržajima i full browser kojim možete da surfujete Internetom, a koji prikazuje i Flash sadržaje.

Od surfovanja ne bi bilo ništa bez efikasnijeg upravljanja, pa je i Magic Wand napredovao. Podsetimo da se radi o daljinskom upravljaču koji ima senzore pokreta, pa ćete se vrlo lako navići na njega, a novost je ugrađeni scroll točkić koji olakšava surfovanje. U još naprednijoj verziji, koja dolazi uz modele serije 8 i 9, dodata je komunikacija glasom, pa Magic Wand Voice ima ugrađen mikrofon. Naravno, Magic Wand možete da koristite za bolje modele, zaključno sa LM660S, ali kao daljinski upravljač uvek možete da iskoristite Android aplikaciju LG TV Remote.

Unapređeno je i deljenje sadržaja, pa Smart Share Plus uz primenu WiDi (WiFi Direct) protokola može ne samo da povuče sadržaje s računara ili kućnog mrežnog uređaja, već i da pošalje sliku na računar, Android telefon ili tablet, pa i na drugi televizor – zapravo na sve što poštuje WiDi protokol i upareno je s vašim uređajem. Ethernet za povezivanje u kućnu mreži i na Internet se podrazumeva.

LM860V, LM67xS, LM66xS...

Prvi model koji smo imali na raspolaganju je 55LM860V, jedan od raskošnih televizora, a činjenica da smo videli najveću dijagonalu samo je poboljšala izvanredan utisak koji daje Full LED pozadinsko osvetljenje. Seriju 9 ćemo, po običaju, videti kasnije, ali pitamo se koliko gušća LED matrica (Nano Full LED) može da poboljša ionako odličnu sliku.

Serije 8 i 9 su ujedno jedine koje ove godine imaju dual‑core procesore, što se oseti u brzini surfovanja i prikaza Web sadržaja i u kvalitetu procesiranja slike kada se radi s izvorima lošijeg kvaliteta (lošiji prijem signala ili velika kompresija u multimedijalnim fajlovima). Nije zanemarljiv ni mnogo bolji utisak prilikom konverzije 2D u 3D. Prebacivanje klasičnih sadržaja u 3D je standardna opcija i imaju je svi Cinema 3D modeli, ali LM860 baš zbog znatno jačeg procesora stiže da proračuna i doda znatno bolji 3D efekat. Prilikom ovog prebacivanja procesor treba da locira što više dubinskih planova (depth estimation) i da ih razdvoji u levu i desnu sliku u zavisnosti od toga koliko su daleko od posmatrača. Najteže je to izvesti kod sportskih snimaka jer teren obično zauzima nekoliko dubinskih planova. Zato je upravo „sportska problematika“ najviše rešavana pri 2D‑3D konverziji, pa možete da očekujete dobre rezultate – dometi direktno zavise od brzine ugrađenog procesora.

Kada modelima LM860V dodamo i Magic Wand Voice, čak pet pari Cinema 3D naočara i dva para Dual Play naočara, dobićemo zaista uzorne uređaje s obiljem novih tehnologija i odličnom slikom. Ne sumnjamo da će serija 9 opet malo pomeriti naše granice poimanja dobrog televizora, ali LM860V zaslužuje našu markicu „vrhunske performanse“.

Drugu stranu ovogodišnje LG ponude čini serija 6, uzor razumne kupovine. Pregršt sitnih varijacija u oznakama (660, 669, 670, 671...) zapravo se odnosi na broj naočara koji dobijate u kompletu, a cene se, u skladu s tim, minimalno razlikuju. Priloženi Magic Wand je bez glasovne kontrole, ali većina ljudi zapravo i ne želi da razgovara s televizorom. Najviše ćete žaliti što pozadinska local dimmig kontrola ima „samo“ 16 segmenata i što procesor nije dual‑core, ali sve ostale stvari su tu – od odlične slike do punog seta SmartTV mogućnosti, Interneta, WiDi konekcija, 2D‑3D konverzije i Dual Play mogućnosti. Uostalom, naočare za igre možete nabaviti i naknadno.

LG nudi i modele ispod ovog segmenta, uskraćene za neke od opcija, ali prikazani televizori su smešteni u prijatni prostor pun tehnoloških inovacija, dobre slike i mrežnog povezivanja. Imajte na umu da će cena najviše zavisiti od dijagonale televizora koji izaberete, jer su najveći paneli još uvek najskuplji. A kad izaberete željenu dijagonalu, pažljivo balansirajte s ostalim „začinima“ dok ne dođete do televizora koji optimalno kombinuje vaše želje i platežnu moć.

Korisne adrese:

LG
http://www.lge.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #189
preview
Slike jasne kao dan
Bojan Stanojević


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter