GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #189 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ThinkPad Edge E530
Novak Jovanović
Lenovo je osvežio svoje prenosive računare novom Intel-ovom platformom, držeći korak sa konkurencijom. Šta još, osim snažnog hardvera, donosi ThinkPad Edge E530?
- PC #189 (Jun 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ThinkPad Edge E530

ThinkPad Edge E530. Ekran: 15,6” 1366×768 • Procesor: Intel Core i7-3612QM 2,1-3,1 GHz • Memorija: 4 GB • Disk: 320 GB • Grafika: Intel HD 4000 • Operativni sistem: Microsoft Windows 7 Home Premium. Cena: 450-900 evra, zavisno od konfiguracije
(kliknite za veću sliku)

Nakon pojave nove Intel‑ove platforme Ivy Bridge, većina proizvođača prenosivih računara požurila je da što pre predstavi osvežene modele. Neki su iskoristili priliku da osveže i dizajn serije. Lenovo, koji je nasledio IBM‑ovu poslovnu krutost kada je o dizajnu reč, predstavio je Lenovo ThinkPad iz serije Edge koji nosi oznaku E530.

Već na prvi pogled je jasno čija kuhinja je iznedrila ThinkPad Edge E530. Obilje mat crne boje, jednostavne, ne baš inventivne linije i srebrna lajsna koji bi trebalo da razbije monotoniju, osnovne su karakteristike vizuelnog dostignuća novog modela. Od računara serije ThinkPad nismo drugo ni očekivali, jer su oni ipak namenjeni poslovnom okruženju. Nije nam se dopala nešto veća debljina računara koji zatvoren deluje prilično nezgrapno, ali nas je osvojio poklopac presvučen gumiranim slojem koji, pored toga što sprečava proklizavanje računara u ruci, štiti i od spoljnih uticaja.

Po otvaranju poklopca, korisnika će dočekati 15,6“ ekran sa antirefleksnim premazom koji nudi rezoluciju 1366×768 tačaka sa oštrom, dobro osvetljenom slikom blago naglašenih boja. ThinkPad Edge E530 se može pohvaliti lepo dizajniranom chiclet tastaturom koju smo sretali i na drugim modelima ove serije. Dobro oblikovani, odmereni i pravilno razmaknuti tasteri omogućavaju ugodan rad i tokom dužeg perioda, a jedina zamerka odnosi se na jednoredni Enter. Svoje mesto pored alfanumeričkog dela pronašao je i numerički blok.

Odmorište za dlanove izrađeno je od matirane crne plastike i dovoljno je veliko da omogući komotan rad na računaru. Ipak, nismo zadovoljni kvalitetom izrade jer se i tastatura i odmorište pomalo ugibaju. Ovo je karakteristika koju do sada nismo sretali kod prenosivih računara skupljih od 700 evra i nadamo se da je ona ograničena samo na ovaj pretprodajni primerak, a da će biti korigovana kod maloprodajnih primeraka. S druge strane, touchpad nas je oduševio preciznošću i jednostavnošću s kojom smo upravljali kursorom na ekranu. Blago neravna tekstura upravljačke površine doprinosi jedinstvenom osećaju pri radu, dok su integrisani tasteri sasvim udobni za upotrebu. Levi taster je moguće aktivirati pritiskom na bilo koji deo upravljačke površine, čime je ubrzan rad za korisnike koji nisu navikli da istu funkciju obavljaju laganim dodirom. Ni dodatni upravljački sistem koji se zasniva na omalenom crvenom pointstick‑u smeštenom između slova G, H i B nije izostao: to je ThinkPad oduvek imao, iako do sada nismo uspeli da uvidimo njegovu prednost nad touchpad‑om.

Hardverska konfiguracija zasnovana je na novoj Intel‑ovoj platformi Ivy Bridge. Srce sistema čini četvorojezgarni procesor Core i7‑3612QM nominalnog radnog takta 2,1 GHz koji se pomoću tehnologije Turbo Boost 2.0 automatski podiže na 3,1 GHz kada je to potrebno. Procesor je uparen s jednim modulom RAM memorije kapaciteta 4 GB, a za grafički deo posla je zadužen Intel‑ov integrisani adapter HD 4000. Kapacitet hard‑diska je 320 GB, ali razmislite o verziji sa većim diskom ili SSD memorijom.

Korisnik ima na raspolaganju četiri USB utičnice (od toga dve USB 3.0) i priključke za video‑izlaz analognog i digitalnog tipa. Prisutna je i mrežna utičnica, ali je bežično povezivanje ipak praktičnije, u skladu sa standardom 802.11n. Cena pretprodajnog primerka modela ThinkPad Edge E530 koji smo se isprobali procenjuje se na oko 750 evra i uključuje Windows 7 Home Premium. Kao i kod svih poslovnih modela, konfiguracija se prilagođava potrebama i budžetu korisnika, pa cena varira od 450 do 900 evra.

Korisne adrese:

KimTec
http://www.kimtec.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #189
preview
Efikasan štediša
Mladen MijatovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter