GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #189 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Slobodni zeleni oblak
Đorđe Grujić
Leto i ove godine donosi novu verziju ArchiCAD-a. "Šesnaestica" se može pohvaliti slobodnim geometrijskim oblicima, analizom održivosti vašeg projekta i podrškom za BIM komponente u oblaku.
- PC #189 (Jun 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Slobodni zeleni oblak

Vennesla Library & Cultural Center, Norway - Helen & Hard - www.hha.no, Photo: ©Emile Ashley
(kliknite za veću sliku)

Novi Morph alat, novi alat za proveru ekološke održivosti projekta i BIM Components oblak za objekte su tri najvažnije novosti koje ArchiCAD 16 donosi. Uz to, podrška OpenBIM specifikaciji još je jača, rad u prostoru jednostavniji, a nije zaboravljeno ni ono što svima treba – laka, brza i tačna izrada projektne dokumentacije te saradnja i razmena podataka sa saradnicima.

Ne, nije SketchUp

Kada probate Morph alat, učiniće vam se da ste greškom pokrenuli SketchUp, a ne ArchiCAD. Način rada je isti – nacrtani poligon bilo kog oblika se može „povući“ u prostor, preseći linijom, deo „gurnuti“, ivice zaobliti, bilo koja ravan ispupčiti ili ugnuti... Sloboda modelovanja je osvežavajuća. Morph‑om stvarate objekat, a ne bilo koji građevinski element. Očekujemo da u bliskoj budućnosti vidimo zid zavese ili zidove koji nastaju od Morph‑a, a dok čekamo, možemo udobno da se provozamo u drugom smeru. Bilo koji postojeći element možete pretvoriti u Morph i igrati se njime. Naravno, to onda više nije zid ili ploča ili prozor ili vrata, već je Morph.

(kliknite za veću sliku)

Morph je posebno zgodan za grubo oblikovanje masa i izradu svih objekata koje nemate u biblioteci, pogotovo ako su organskih oblika, kao i bilo čega drugog što izgleda kao poluistopljeni sladoled. Pretvaranje bilo čega u Morph je možda u redu ako radimo model samo za prezentaciju, ali se time gubi dobar deo onoga što u skraćenici BIM označava slovo I. Za prvi pravi arhitektonski BIM paket nedovoljno dobro, ali ne gledajmo poklonu u zube – godinama smo tražili oblikovanje slobodnih formi u okviru ArchiCAD‑a, pa smo ga sada i dobili. Morph‑om ćete lako i brzo uraditi i razne dugačke oblike poznatog preseka, kao i obrtne profile.

Dok se igrate Morph‑om, primetićete i dobrodošla poboljšanja u prostornom radu. Iako je raditi samo u 3D prozoru u ArchiCAD‑u uvek bilo zadovoljstvo, poboljšana kontrola radne ravni, osetljivost kursora na površine i premeštanje objekata s jedne prostorne tačke na drugu samo još više proširuju osmeh na vašem licu. Prethodni novitet Free Rotate sada je integrisan u običnu Rotate komandu i u 3D prozoru se ilustruje simpatičnim uglomerom. Pogledajte www.graphisoft.com/products/archicad/design.html

Zelenilo u izobilju

(kliknite za veću sliku)

EcoDesigner je softver za procenu energetskih kvaliteta projekta, koji je pobrao priličan broj nagrada i radi odličan posao. Pošto je energetski otisak svake buduće (a i postojeće) zgrade veoma bitan, od verzije 16 dobijamo analizu energetskih kvaliteta projekta integrisanu u osnovni paket. Naravno, ArchiCAD nije postao pun paket za energetsku analizu, već sadrži modul kojim u toku projektovanja možete potvrditi da ste krenuli pravim putem.

Analiza može da se radi već na grubom modelu koji sadrži samo opnu i unutrašnje prostore. Modul automatski prepoznaje spratove, otvore i druge elemente bitne za energetsku analizu. Podaci o termalnim osobinama materijala su ugrađeni u standardne sklopove, kao i liste podataka o upotrebljenim solarnim i drugim „zelenim“ elementima zgrade. Svi podaci mogu da se izvezu u XLS formatu u lokalnu verziju programa za analizu, već prema lokaciji projekta.

Ako ostajete u okviru analize varijanti, modul omogućava da se na osnovu lokalnih vremenskih podataka izvrše sve potrebne analize, kao i vizuelizacije proračuna, te generišu potrebni izveštaji. Za neke regione su već uneseni i podaci o cenama goriva, emitovanju ugljen‑dioksida itd., a ako podatke nemate, baza može da ih pročita iz vremenskih izveštaja na Mreži. U okviru implementacije ovog modula poboljšane su funkcije za definisanje „pravog“ pravca severa i „projektnog“ pravca severa, kao i dodavanje termičkih osobina šrafurama koje predstavljaju građevinske materijale.

Na osnovu podataka možete dobiti brze izveštaje i proveriti energetsku efikasnost objekta prema izmenama koje ste uradili. Da ponovimo, ovaj modul ne pokušava da bude celovito rešenje za energetsku analizu objekta, već da obezbedi osnovne podatke kako bi se ideja proverila i kako bi se ti podaci upotrebili dalje u profesionalnim paketima za analizu. U toku je sertifikacija, bez koje podaci ne mogu biti upotrebljeni zvanično u raznim delovima sveta. Pogledajte www.graphisoft.com/products/archicad/green.html

U oblacima

(kliknite za veću sliku)

Kao i u svim BIM paketima, jedna od osnovnih potreba u ArchiCAD‑u je bogata biblioteka gotovih objekata. Nameštaj, vrata, prozori, elementi konstrukcije... sve to čini rad bržim i udobnijim. Iako su do sada postojali sajtovi sa kojih ste mogli da preuzmete razne objekte (besplatno ili ne), Graphisoft je odlučio da vas priključi na oblak. Taj oblak nije bilo kakav, niti sazdan od vodene pare, već živi na adresi BIMcomponents.com i sazdan je od mnoštva GDL objekata. Iz ArchiCAD‑a deluje kao da je čitav oblak na vašem disku, jer imate direktan pristup svim objektima, a možete i poslati svoje objekte. Svi objekti u oblaku će proći kontrolu kvaliteta, kojoj možete i vi da se priključite.

Pošto sada imate direktan pristup praktično neograničenoj količini objekata, alati za pretragu biblioteke su poboljšani, a načini pravljenja novih objekata zaokruženi u logičnu celinu. Sada na jednom mestu imate objedinjene komande za pravljenje objekata, delova zid zavese, vrata, prozora, kvaka i svega drugog što ne živi u oblaku a treba vam. Ne zaboravite na Morph dok ovo radite! Bitna novost je da, pošto postavite osnovne parametre za materijale novog objekta, više nećete morati da ručno prepravljate skript da bi materijali bili parametarski, već se parametri materijala automatski dodaju.

Ako niste na vezi, tradicionalno bogata ArchiCAD biblioteka je prerađena i poboljšana. Iako na prvi pogled neće biti nekih delova na koje ste navikli, to je zato što su ranije varijacije istog elementa sada objedinjene. Pomalo smo i zaboravili na osnovnu snagu GDL‑a: u jednom objektu imate nebrojeno mnogo različitih, zavisno od podešenih parametara. Sklopovi kancelarijskog nameštaja, svetiljke, toaleti, čelični rešetkasti nosači, ograde objedinjeni su, dok su 2D simboli dopunjeni. Bitna novost je i osetljivost objekata na spratove, pogotovo onih koji se po svojoj funkciji prostiru preko više spratova, kao što su čelični nosači, eskalatori, pokretne staze ili merdevine. Na primer, čelični ram će se u osnovama koje su ispod njegovog vrha prikazati u preseku nosećih stubova sa isprekidanom linijom nosača, dok će se na osnovama iznad vrha prikazati u izgledu odozgo.

Lepa novost je objekat koordinate, koji prostim postavljanjem na bilo koju osnovu čita položaj. To je posebno bitno ako radite u zemlji gde svaki projekat mora da bude na svojim pravim koordinatama. Novi su i objedinjeni objekti alata Label, objekat Zone stamp 2 koji je osetljiv na razmeru pa će vam tekst uvek stati u prostoriju (a da li će moći da se pročita, to je drugi padež) i jednostavnijih slavina s manje poligona. Struktura foldera biblioteke vrata i prozora je optimizovana, kao i izbor vrata i prozora koji su objedinjeni. Ne brinite ako otvorite stariji projekat sa starom bibliotekom – ArchiCAD zna šta je optimizovano i prevešće objekte bez greške i promene parametara. Važno je pomenuti i nove tipove prozora i vrata, te prozor s roletnom. Pogledajte www.graphisoft.com/products/archicad/bimcomponents.html i www.graphisoft.com/products/archicad/productivity.html

Menjačnica

(kliknite za veću sliku)

Kako ne koriste baš svi ArchiCAD, veoma je bitno kako ćete komunicirati s kolegama koji koriste druge programe. Razmena BIM podataka najbolje ide IFC‑jem – osim ako nemate modul kojim ćete podatke iz ArchiCAD‑a direktno izvesti u formatu drugog programa. Radi bolje kontrole, od sada možete sve elemente pretraživati ili izlistati po IFC osobinama, prikazati ili izvesti samo deo objekta koji je saradniku bitan (na primer, konstruktivne elemente statičaru). Sva podešavanja koja ste izveli radi saradnje s kolegama možete snimiti i koristiti u svim budućim projektima.

IFC je i dalje u 2×3 formatu koji je sveobuhvatan, iako buildingSMART najavljuje IFC 4 za ovu godinu. Za zemlje u kojima postoje lokalni IFC standardi, ArchiCAD sadrži IFC standarde po američkom GSA, finskom Senate properties, norveškom Statsbygg i japanskom buildingSMART sistemu. Praktično ne postoji sistem ili softver za koji ne možete da izvezete sve podatke. Da bi ovo radilo kako treba, baza IFC podataka je proširena, a pristup svim IFC podacima u projektu je slobodan preko ODBC i API interfejsa, u oba pravca.

Funkcije za uvoz modela terena u obliku BREP, površinskog modela ili skupa koordinata su poboljšane. IFC teren je sada Morph, pa je izmena i dorada znatno olakšana. Takođe, ne morate uvesti ceo teren, već samo deo gde se nalazi vaš projekat. Stari loši DWG uvoz i izvoz za blokove je poboljšan (zadržavaju svoje funkcije i osobine), blokovi zona su takođe spremni za dvosmernu razmenu, a rotirani planovi se u Model space vraćaju u ortogonalni položaj, dok u Paper space zadržavaju zadatu rotaciju. Pogledajte www.graphisoft.com/products/archicad/open.html

I dalje BIM‑ovanje

Proširene su funkcije informacija o projektu, ubrzano osvežavanje postavljenih Hotlink elemenata, a BIM Server TeamWork funkcije sada dodaju nove mogućnosti za arhiviranje projekta. Detalje proverite na www.graphisoft.com/products/archicad/ , a uzgred pogledajte filmove i objašnjenja svih funkcija. Ako se pitate da li možete i dalje da BIM‑ujete ArchiCAD‑om, odgovor glasi da – na kraju, ArchiCAD‑om se BIM‑uje već preko 25 godina. Ako je suditi po verziji koju smo sada dobili, BIM‑ovanje ArchiCAD‑om će i u budućnosti biti zabavno, moćno i jedinstveno.

Korisne adrese:

HiCAD
http://www.hicad.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #189
preview
Virtuelizacija u kutiji
Jovan Bulajić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter