GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #191 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Savršen pogled
Inge Schwabe
Na prvi pogled samo je tanji, ali na drugi pogled vidi se da je ekran oštriji. MacBook Pro s Retina ekranom predstavlja veliki korak napred, ali i neočekivano približavanje modelu Air. Da vidimo kako radi...
- PC #191 (Septembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Savršen pogled

(kliknite za veću sliku)

Pre najave svakog novog Apple uređaja čućete razne glasine. Pričalo se da kod novog modela MacBook Pro neće biti mesta za DVD pisač, a optički uređaj je bio važan adut modela Pro u odnosu na šarmantan, ali tehnički skromniji MacBook Air. I zaista, novi MacBook Pro, koji je za pola centimetra tanji od prethodnika (18 mm) više nema DVD. Poštujući Džobsov princip form follows function, u Apple‑u tvrde da je to bila hrabra odluka koja ide u prilog smanjenju mase notebook‑a i stanjenju kućišta. „Dijeta“ je pogodila i Ethenet priključak koji je znatno tanji, baš kao i FireWire utičnica, koja je ionako postala suvišna kada se pojavio USB 3.0.

Retina ekran

Druga glasina koja je o novom MacBook Pro‑u kružila za vreme World Wide Developer Conference početkom juna 2012. bila je da će se taj laptop pojaviti s novim Retina ekranom. Retina ekran prikazuje više piksela nego što ljudsko oko može da razazna, pa su zato prikazane slike neopisivo oštre. Apple je ovaj ekran vrhunskog kvaliteta već koristio kod iPhone‑a 4 i 4S, kao i kod iPad‑a 3.

Doduše, s rezolucijom od 2.880×1.800 tačaka ikone i slova na 15‑inčnom ekranu Retina MacBook‑a bili bi suviše mali. Zato operativni sistem sve elemente prilagođava veličini tako što sistem spaja četiri Retina tačke u jednu softversku tačku da bi obezbedio prikaz simbola odgovarajuće veličine.

Zahvaljujući tehnologiji In Plane Switching (IPS), ispred ravnomerno osvetljenog ekrana bez teškoća može da se okupi čitava grupa ljudi, uz zamerku da je refleksija ostala neprijatno visoka.

Retina ekran uživa u simbiozi s novim grafičkim čipom NVIDIA GeForce GT 650M. Operativni sistem automatski prelazi na kvalitetniju grafiku kada se ukaže potreba (čak i kada se prikazuju slike ili video), a u uobičajenim situacijama koristi integrisanu grafiku Intel HD Graphics 4000 koja troši znatno manje energije i tako štedi bateriju.

Nemoguća nadogradnja

MacBook Pro s Retina ekranom je na testu performansi bacio senku na sve ostale prenosive računare. Istina je da poređenje sa dual core procesorima na 1,9 GHz nije fer, budući da se u novom MacBook Pro‑u nalazi quad core i7 s radnim taktom od 2,3 GHz, ali korisnika zanima pre svega rezultat. Nema sumnje da ovakav procesor mora dobro da se ohladi, ali ventilator se gotovo ne čuje, čak i kada ima mnogo posla.

Inovacije smeštene u skučen prostor imaju svoju cenu. Ne možemo, pre svega, da proširimo RAM memoriju – dobro razmislite da li vam je potrebno od 8 ili 16 GB i izaberite odgovarajući model.

Svi modeli s Retina ekranom imaju iste priključke: dva USB 3.0 s podrškom za napajanje koja su prvi put ugrađena u neki Apple‑ov notebook, te Thunderbolt s neverovatnom brzinom prenosa podataka od 5 GB u sekundi.

Spolja i iznutra... vrhunski

Bez optičkog uređaja i sa smanjenom masom MacBook Pro Retina se, kada je reč o spoljašnjosti, približio MacBook Air‑u. Iznutra je Pro i dalje moćniji uređaj, koji je sada dodatno oplemenjen ekranom s trenutno najvišom rezolucijom na notebook tržištu.

SLEDEĆI TEKST U PC #191
preview
OKI kancelarija
Novak Jovanović


Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter