GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #191 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dejan Ristanović
ICT događaj leta, barem kada se radi o računarskoj štampi, bilo je hakovanje kojim je Mat Honan, novinara časopisa Wired, izgubio svoj digitalni identitet. Događaji su pokazali koliko je cloud "bušan", ali ne u tehničkom smislu - najslabija tačka svih bezbednosnih sistema bili su i ostali ljudi.  «pročitajte više»
- PC #191 (Septembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Inge Schwabe
Na prvi pogled samo je tanji, ali na drugi pogled vidi se da je ekran oštriji. MacBook Pro s Retina ekranom predstavlja veliki korak napred, ali i neočekivano približavanje modelu Air. Da vidimo kako radi...
preview
Novak Jovanović
Novi OKI-jev multifunkcionalac MB4512dn iznenađuje mogućnostima i agilnošću. Pritom ne košta mnogo, a krije i neka dodatna iznenađenja...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Vladimir Cerić
nopreview
Uraditi... ali i koristiti
Nikola Marković
Sa svih strana slušamo loše vesti i kao da smo se već navikli na njih. Informaciono-komunikacione tehnologije su nas u ovim teškim vremenima obradovale mnogim prodorima, ali ono što je urađeno još ne koristimo dovoljno...
nopreview
Najbolji momenti leta 2012
Aleksandra Šakić
Naši čitoci očito vole da slikaju... i to dobro rade. Zbirka od 617 kvalitetnih, tehnički gotovo savršenih, umetničkih fotografija na jednom mestu nas je prijatno iznenadila, ali i pomalo zabrinula - kako izabrati najbolje? Da vidimo ko je pobedio na Tehnomanijinom i PC Press-ovom konkursu...
nopreview
Treći ultra-talas
Inge Schwabe, Bernd Theiss
Dok smo se borili sa vrućinama i talasima, ultrabook računari su stigli do treće generacije, koja obećava mnogo. Isprobali smo četiri modela firmi Acer, Asus, Lenovo i Sony.
nopreview
Blu-ray i surf iz fotelje
Sven Heinzer, Branislav Bubanja
Klasično gledanje televizije je prošlost - danas se gleda "pametno", čak i bez smart televizora. Upoznajmo pet Blu-ray plejere iz nove, pametne generacije.
nopreview
Uspeh bez tajni
Voja Gašić
Od Samsung-a uvek očekujemo vrhunske proizvode, a polako se privikavamo i na činjenica da Samsung od svakog novog proizvoda napravi svetski događaj. Galaxy S III je to potvrdio, a mi smo ga sa zadovoljstvom testirali.
nopreview
Bolji panel i TV tjuner
Bojan Stanojević
Monitori u prodavnicama su slični, i izgledom i u performansama: bitna razlika je u dijagonali i rezoluciji. Isprobali smo dva LG-jeva modela koji se izdvajaju iz mase - IPS224V može da se pohvali IPS panelom, dok LG M2352D ima i TV tjuner.
nopreview
Prestigio Ion nettop
Branislav Bubanja
Prestigio je napravio kompaktan računar koji možete da sakrijete i iza monitora. Da vidimo da li je zgodniji za posao ili za multimediju...
nopreview
Strujni adapteri za svaku priliku
Novak Jovanović
Lvsun-ovi univerzalni strujni adapteri sa lakoćom će ispuniti sve vaše potrebe za napajanjem prenosivih ljubimaca. Samo izaberite pravi...
preview
Mladen Mijatović
Mobotix S14D je jedinstvena kamera sa dva "oka" opremljena hemisfernim objektivima - svako od njih može da sagleda situaciju iz sopstvene perspektive, u punom prostornom uglu.
nopreview
Svestrani DVB-T2 tjuner
Bojan Stanojević
Želite da gledate digitalni zemaljski TV program, ali vaš televizor ne podržava standard DVB-T2? Rešenje je eksterni tjuner, na primer, Vivax DVB-T2 120.
nopreview
CM Storm SF-19 Strike Force
Stevan Mladenović
Ako vam se laptop pregreva, oluja će ga sigurno rashladiti. Storm SF-19 ima dva ventilatora i podržava modele do 19"...
nopreview
Aivia za igrače
Novak Jovanović
Gigabyte ne spava na lovorikama: linija igračkih periferija Aivia upravo je postala bogatija za nekoliko pametno dizajniranih uređaja. Isprobali smo Osmium tastaturu za igrače i Krypton miša sa izmenjivom šasijom, a u paketu se našla i Krypton Mat podloga.
nopreview
Garmin trojac
Andrija Ćeranić
Tri nova modela iz neprevaziđene serije eTrex i dalje su jeftini, ali su se mogućnostima približili skupljim GPS uređajima. Šta mogu Etrex 10, 20 i 30?
preview
Nenad Veljković
Dugo se čekalo da i poslednji veliki igrač ponudi aparat bez ogledala i sa izmenjivom optikom. Canon je spakovao 18 Mp CMOS APS-C senzor i 14-bitni Digic 5 procesor slike u magnezijumsko telo mase 300 grama. Upoznajmo EOS M, kompaktnu verzija DSLR modela EOS 650D.
preview
Milan Bašić
Svedoci smo promene vizije, misije i koncepta poslovno-informacionih sistema, ali i postepenog brisanja razlika između velikih i malih firmi. Moderni poslovni softver je dostupan svima, a domaće tržište pozitivno reaguje na ove izazove. Pred nama su se našli ERP sistemi koji predstavljaju temelj savremenog poslovanja - šta izabrati za vašu firmu sa kompetitivnog ERP tržišta?
nopreview
Tablet na poslu
Jovan Mirović
Praktičnost i prenosivost učinila je tablet računare sjajnim napravama za pregleda multimedijalnih i Web sadržaj, igrice i baratanje e-mail-om. Kada poželimo da ih primenimo i na poslu, stvari postaju komplikovanije...
nopreview
Više od zarade
Snežana Arambašić Aleksić
Proces upravljanja ljudskim resursima teško je i zamisliti bez kvalitetne softverske podrške. PS.IT je počeo od modula TOTAL S za obračun zarada, a onda krenuo dalje...
nopreview
Windows 8, ali pravi
Voja Gašić
Microsoft nikada nije bio otvoreniji i izdašniji prema korisnicima koji žele da probaju narednu verziju Windows-a. Nakon raznih preview varijanti, dočekali smo i finalnu, RTM verziju. Pogledajmo šta je novo u starom Windows-u... i šta je staro u novom Windows-u.
preview
Vladimir Cerić
IT administratori imaju mnogo komplikovanih zadataka, a jedan od njih je izbor antivirusnog rešenja za kompaniju za koju rade. ESET se potrudio da im pomogne paketom Endpoint Security.
preview
Bojan Dulejan
U PC #189 detaljno smo prikazali finalnu beta verziju paketa Visual Studio 2012. Iako je zvanična promocija zakazana za 12. septembar, finalni Visual Studio je već na raspolaganju MSDN pretplatnicima. Pa da vidimo šta se promenilo...
nopreview
Besplatna desetina
Đorđe Grujić
Šest meseci posle ArtLantis-a 4, Abvent nam poklanja desetinu u vidu verzije 4.1. Najbrži se združio sa najtačnijim, pozadine su postale izvor svetla, a ekspozicija i osetljivost filma sad nešto znače...
nopreview
(Ne)stvaran svet oko nas
Draško Drašković
Project Glass skrenuo je pažnju najšire javnosti na proširenu stvarnost, augmented reality. Da li ćemo uskoro šetati ulicama sa naočarima kroz koje nećemo videti (samo) ono što se dešava u okolini?
nopreview
Elektronsko glasanje
Voja Antonić
Nema demokratije bez poštenih izbora. Koliko digitalna elektronika može da nam pomogne da povećamo poverenje u sistem glasanja? Hoćemo li uskoro glasati bez klasičnih listića i kutija? I hoćemo li verovati u rezultate?
nopreview
Kuhinja magičnih tehnologija
Branislav Mihaljev
Bez istraživačkih odeljenja i razvojnih timova velikih kompanija teško bismo mogli da zamislimo moćnu tehnologiju koja nam je dostupna u džepu. Microsoft-ova razvojna odeljenja spadaju u najveća, pa da vidimo kakvi nam recepti stižu iz magičnih sudova ove kuhinje.
nopreview
Kad se slojevi opamete
Nenad Veljković
Smart objekti u Photoshop-u predstavljaju vrstu prečice za neodlučne... i za perfekcioniste. Omogućavaju nedestruktivnu obradu slike u rasponu od jednostavnog reskaliranja sloja pa sve do složenijih manipulacija RAW fajlovima i pravljanja šablona. Da vidimo kako...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Windows Essentials 2012, SoftMaker Office, ACDSee Free i Comodo IceDragon.
preview
Vesna Milošević
Svake godine proslavljamo Dan planete Zemlje, koji nas podseća na našu planetu i njene resurse, koje treba da sačuvamo i za naredne generacije. Jedna od najčešćih tema je reciklaža, pa smo prošetali svetskom Mrežom i naučili kako se neke već upotrebljene stvari mogu zgodno pretvoriti u nešto drugo...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Jesenji upisni rok za IT
Mladen Mijatović
I septembar je dobar mesec za upis na fakultete - pogledajmo gde ima slobodnih mesta za buduće studente informaciono-komunikacionih tehnologija.
nopreview
ICT učionice
Mladen Mijatović
Pogledajmo na koji način ICT može da poboljša proces prenošenja znanja u savremenoj učionici.
preview
Mladen Mijatović
eBeam tehnologija može da pretvori svaku tablu u interaktivnu površinu za pisanje i crtanje. U kompletu sa softverom, NEC ultra short-throw projektorima i odgovarajućim nosačima, ovo je odlično rešenje za digitalnu učionicu.
nopreview
Praktične poslovne veštine
Mladen Mijatović
Business Academy je škola za poslovnu edukaciju koja polaznike obučava u praktičnim poslovnim veštinama, pružajući mogućnost za sticanje jedne od najcenjenijih jednogodišnjih poslovnih diploma u svetu.
preview
Andrijana Maksimović
Prvo mesto na nedavno održanom međunarodnom takmičenju StartupLive Beograd 2012 pripalo je projektu InterAktivni Bukvar. Razgovarali smo sa Vladimirom Koprićem, idejnim tvorcem i glavnim menadžerom ovog projekta.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #191
Ovog meseca se bavimo slikama, i to raznim. Organizujemo i pregledamo kolekciju fotografija sa letovanja alatima prikupljenim u sekciji PC Utility, obrađujemo ih koristeći Adobe Fireworks CS6, Dreamweaver CS6 će nam omogućiti da te slike prezentujemo na Web-u, a možda najzanimljivije od svega je preko 500 fotografija koje su, do zaključenja DVD-a, pristigle na konkurs "Uhvati momenat" koji smo organizovali u saradnji sa "Tehnomanijom". Na septembarskom DVD-u je i SoftMaker FreeOffice, takođe besplatni Windows Essentials 2012, a i u sekciji PC Fun ima puno slika... i to pokretnih.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter