GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #191 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
InterAktivni Bukvar za prvake
Andrijana Maksimović
Prvo mesto na nedavno održanom međunarodnom takmičenju StartupLive Beograd 2012 pripalo je projektu InterAktivni Bukvar. Razgovarali smo sa Vladimirom Koprićem, idejnim tvorcem i glavnim menadžerom ovog projekta.
- PC #191 (Septembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

InterAktivni Bukvar za prvake

Šta nam donosi projekat InterAktivni Bukvar?

InterAktivni Bukvar predstavlja novi koncept i metodologiju za prenošenje gradiva uz pomoć touch uređaja i visokog nivoa multimedijalnih sadržaja, a koji je namenjen za predškolski uzrast i za osnovne škole. Metodologija i mehanika prenošenja gradiva razvijene su u saradnji s pedagozima, vaspitačima i katedrom za srpski jezik na Filološkom fakultetu – svi ti ljudi su stručnjaci u svojim branšama i njihovo učešće u projektu je donelo dodatni kvalitet.

Po čemu se Bukvar razlikuje od elektronskih knjiga?

Elektronske knjige su uglavnom digitalizacija papirnih knjiga, bez dodatne interaktivnosti i multimedijalnih sadržaja. Prilikom korišćenja digitalnih knjiga u edukaciji, jedina realna prednost je u tome što se u uređaj može spakovati više knjiga, dok sam način prenošenja i utvrđivanja gradiva ostaje isti kao kod papirnih knjiga.

InterAktivni Bukvar sledi drugačiju ideju – počeli smo od razvoja novog sistema prenošenja i utvrđivanja gradiva, i od starta ga prilagodili novim tehnologijama. Sistem se zasniva na interaktivnosti i intenzivnom korišćenju multimedijalnih sadržaja za prenošenje znanja, čime smo obezbedili prirodniji način učenja za predškolsku i školsku decu.

Zašto baš Android platforma?

Android je napredovao u poslednjih nekoliko godina, a to važi i za hardver koji je dostupan na tržištu, pa verujemo da, uz pravilan i jasno definisan pristup, možemo da postignemo isti kvalitet aplikacija kao na iOSu po nižoj ceni, pošto nismo uslovljeni hardverom.

Da li je InterAktivni Bukvar razvijan za neki specifičan uređaj?

Iako je Android fleksibilna platforma, lakše je kada se radi za već poznati model, jer onda možete da prilagodite aplikaciju specifičnostima tog modela. Projekat je nakon prvog javnog prikazivanja na međunarodnom događaju Startup Live, gde smo osvojili čak tri nagrade, privukao pažnju, pa smo krenuli u pregovore s više proizvođača koji su zainteresovani za sponzorisanje projekta.

Prestigio je bio najagilniji: pored niza modela koji zadovoljavaju tehničke specifikacije, oni su se pokazali i kao cenovno najpristupačniji. Donirali su i tablete koji će se koristiti za prvu turu testiranja u predškolskim ustanovama, čime su pokazali da su prepoznali vrednost ovog projekta.

Kako će InterAktivni Bukvar pomoći našim profesorima?

Oslobodiće ih manuelnih poslova pripreme gradiva pred svaki čas. Tako će predavačima biti omogućeno da zauzmu poziciju koja je inicijalno i bila zamišljena, a to je da budu neko ko usmerava i vodi učenike kroz gradivo koje im je već dostupno i servirano na jednostavan i interesantan način. Da ne pominjem to što će kreda biti potpuno eliminisana, kao i alkoholni flomasteri i bele table, čime će se postići znatno zdravija radna sredina za profesore i učenike.

Kada možemo da očekujemo prve uređaje u školama?

S obzirom na brzinu kojom se projekat razvija i na interesovanje koje je izazvao, očekujemo da će se prvi uređaji, zajedno sa aplikacijom pojaviti u veoma kratkom roku, najpre u odabranim predškolskim ustanovama, a zatim i u osnovnim školama.

SLEDEĆI TEKST U PC #191
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter