GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #191 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
eBeam interaktivna školska tabla
Mladen Mijatović
eBeam tehnologija može da pretvori svaku tablu u interaktivnu površinu za pisanje i crtanje. U kompletu sa softverom, NEC ultra short-throw projektorima i odgovarajućim nosačima, ovo je odlično rešenje za digitalnu učionicu.
- PC #191 (Septembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

eBeam interaktivna školska tabla

Mesto starih školskih tabli s kredom ili nešto novijih, ali suštinski ne bitno različitih belih tabli sa flomasterima polako preuzimaju interaktivne školske table. One nalaze primenu i u salama za sastanke, konferencijskim dvoranama, po štandovima na sajmovima i svuda gde je potrebno održati efektnu prezentaciju. Tehnologija kojom se realizuje interaktivnost razlikuje se od proizvođača do proizvođača i od modela do modela. U ranijim brojevima našeg časopisa imali ste prilike da čitate o interaktivnim tablama osetljivim na dodir koje u sprezi s računarom i projektorom funkcionišu kao ogroman touch-screen, a sada vam predstavljamo nešto drugačije rešenje zasnovano na tehnologiji eBeam.

Fantastični eBeam

Za razliku od interaktivnih tabli čija površina „oseća“ dodir detektujući presecanje mreže IC zraka iznad površine ili zahvaljujući senzorima skrivenim ispod površine, eBeam koncept ne zahteva specijalnu tablu. Tehnologija se može primeniti na bilo kojoj površini, čak i na zidu, ali se iz praktičnih razloga ipak preporučuje neka kvalitetna projekciona tabla.

(kliknite za veću sliku)

Sistem se sastoji od prijemnika koji se montira na precizno određenom rastojanju od table i pisaljke u kojoj se nalazi predajnik. Radi na principu infracrvenih i ultrazvučnih signala koje emituje pisaljka a detektuje prijemnik. Na osnovu izmerenih razlika u vremenu prijema ova dva signala, softver u svakom trenutku precizno određuje položaj pisaljke. Prijemnik se povezuje s računarom na koji je instaliran eBeam softver, a računar je povezan s projektorom koji prikazuje sliku na tabli. Sledi jednostavan proces kalibracije koji računaru omogućava da precizno utvrdi vezu između položaja olovke i položaja kursora i nakon toga je sistem spreman za korišćenje.

Pokretima olovke po tabli se pokreće kursor, a na pisaljki se nalaze tasteri koji funkcionišu slično tasterima miša, pa se tako pokreću akcije, pozivaju kontekstni meniji i aktiviraju dodatne funkcije softvera. Sistem ima više varijanti, pa postoji i verzija koja radi bez projektora i koja umesto klasične eBeam olovke koristi rukav u koji se mogu staviti flomaster, kreda ili obična pisaljka. Ovakav komplet služi da ono što je napisano na tabli bude odmah preneseno na računar i snimljeno, recimo u vidu JPEG slike.

eBeam je proizvod malo poznate firme po imenu Luidia, ali su ga prihvatili i drugi proizvođači. Našao je svoje mesto i uz NEC ultra short-throw projektore na koje se može i direktno montirati.

NEC U- serija projektora

(kliknite za veću sliku)

NEC U- seriju projektora čine ultra short-throw modeli U250X, U260W, U300X i U310X koji se međusobno razlikuju po osvetljaju, snazi i dijagonali slike, a koje odlikuje ekstremno malo traženo rastojanje od projekcione površine. Zahvaljujući konzoli NEC Mount NP01WK koja se montira iznad table, projektor stoji u položaju u kom je praktično nemoguće da predavač zakloni put svetlosti, jer je zapravo bliži tabli od predavača. Primera radi, U260W i U310W kada se montiraju tako da bacaju svetlost s rastojanja od svega 57 cm prikazuju sliku dijagonale veće od dva metra!

DLP Link Projection i Brilliant Color tehnologije čine ove projektore idealnim za dug rad uz vernu reprodukciju boja, a oni podržavaju i prikaz 3D sadržaja uz osvežavanje od 120 Hz. Projektori su bogato opremljeni audio/video interfejsima: HDMI, VGA, kompozitnim i Svideom, audiokonektorima, kao i zvučnikom snage 10 W i mrežnim priključkom, koji omogućuje da se projektor poveže u lokalnu računarsku mrežu. Umrežavanje je korisna opcija jer se tako ostvaruje jednostavno daljinsko upravljanje kroz NEC Virtual Remote softver s bilo kog računara u mreži.

Komplet za učionice

Za komforno korišćenje interaktivne table neophodni su projektor, nosač, projekciona tabla i, naravno, eBeam komplet s pisaljkama, prijemnikom i eBeam softverom. Oprema se, po pravilu, montira na zid, ali to nije jedino moguće rešenje – opciona kolica NP02HM, na koja se montira oprema, čine komplet mobilnim, pa se on može bez mnogo muke premeštati iz jedne u drugu učionicu.

Komplet se može formirati na dva načina, u zavisnosti od željenog formata slike, u razmeri 4:3 s tablom dijagonale 78“ i projektorima U250X ili U300X ili u razmeri 16:10 s tablom dijagonale 93“ i projektorima U260W ili U310W. Najjači komplet stiže sa ultra short-throw projektorom NEC U310W kome ne smeta prejako svetlo u prostoriji. U prosečnom ambijentalnom okruženju ovaj model pruža sjajnost table od 393 cd/m2, što je bolje od prosečnog desktop monitora kod kojeg ova vrednost iznosi oko 250 cd/m2!



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter