GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #191 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canon EOS M
Nenad Veljković
Dugo se čekalo da i poslednji veliki igrač ponudi aparat bez ogledala i sa izmenjivom optikom. Canon je spakovao 18 Mp CMOS APS-C senzor i 14-bitni Digic 5 procesor slike u magnezijumsko telo mase 300 grama. Upoznajmo EOS M, kompaktnu verzija DSLR modela EOS 650D.
- PC #191 (Septembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canon EOS M

Ca­non EOS M. Senzor slike: 22,3×14,9 mm APS-C Hybrid CMOS, 18 Mp, 5184×3456 (crop factor – 1,6) * Video format: 1920×1080 (30, 25, 24 fps), H.264 / MPEG-4, stereo zvuk (29 min 59 sec) * Osetljivost (ISO): Auto, 100 – 6400, 12.800 (25.600) * LCD: Fiksni, kapacitivni 3’’ Clear View II TFT, (1.040.000), multi-touch * Kontinuirano snimanje: 4,3 fps * Memorija: SD / SDHC / SDXC * Kontakti: USB 2.0 (480 Mbps/sec), HDMI (Mini), EyeFi * Geotag: GPE-2 GPS (opciono) * Baterija: Lithium-Ion LP-E12 (230), 7.2V 825mAH * Dimenzije i masa: 109×66×32 mm, 298 g * Cena: $800 (telo sa 22 mm).
(kliknite za veću sliku)

EOS M je jedna od najmanjh kamera sa APS‑C senzorom. Zaobljene ivice i uglovi, kao i zakošenje dela na kome je okidač umekšavaju kockasti profil. Dobro leži u ruci, mada je teško pričati o ergonomiji kod ovako malih aparata – ima smisla osigurati se narukvicom iz kompleta. Canon je svoju novu kompaktnu liniju opremio pouzdanim i čvrstim magnezijumskim telom (raspoloživim u četiri boje), kao i novim EF‑M navojem sa 9 kontakata, koji odmah upućuje i na postojanje specijalizovanih objektiva.

Prvi od njih je kompaktni 22 mm f/2 STM pancake prajm, dok je drugi objektiv zum 18‑55 mm f3,5‑5,6 IS STM; STM označava step motor koji skoro bešumno fokusira u toku video-snimanja. I pored specifičnog navoja, sistem je preko specijalnog adaptera (EF‑EOS M) povezan sa svim postojećim Canon EF i EF‑S SLR objektivima. Adapter ima odvojivu nožicu za veće objektive, uz neobičnu trivijalnost: „bela tačka“ za uravnanje objektiva (na telu) nalazi se u poziciji 11h. Dimenzije navoja i udaljenost bajoneta na 18 mm od senzora upućuju na optimizovanost za DX format.

Mehanički zatvarač je, kao i kod većine aparata bez ogledala, uvek otvoren, čak i kada je kamera ugašena. Kao i ostali Live‑View SLR modeli, EOS M koristi foto‑senzor za simuliranje prve zavesice zatvarača (electronic first curtain). Tako se po okidanju senzor (red po red) elektronski desenzibiliše, zatim počinje da prima sliku, dok mehanički zatvarač služi samo da primljene redove trenutno zaštiti i tako okonča ekspoziciju, nakon čega se opet vraća u otvoreni položaj. Pošto je polovinu ekspozicije obezbedila elektronska zavesica, smanjeno je vreme odziva zatvarača i znatno utišan propratni zvuk.

Planiran za ozbiljnije izazove, aparat nema ugrađen blic, već na standardni Hot‑shoe kontakt prima novu eksternu blic jedinicu Speedlite 90EX, koja će se na evropskom tržištu najverovatnije prodavati u osnovnom kompletu. Tendencija ka kompaktnosti isključila je prisustvo tražila, pa korisnik mora da koristi odličan fiksni LCD touchscreen.

Na gornjem panelu aparata nalaze se stereo mikrofon (na levom boku postoji i 3,5 mm konektor za eksterni mikrofon), kontakt za blic, mala rešetka internog zvučnika, on/off taster i okidač sa odvojenim prstenom za promenu tri osnovna režima. Taster A× aktivira pristup automatici (Intelligent Auto, Creative Auto, Creative Filters...), sledeći omogućava pristup uobičajenim PASM kontrolama, dok je treća oznaka povezana sa aktiviranjem video-režima, bez čega se inače ne može koristiti specijalni crveni video‑taster na poleđini. To što u foto‑režimima ne možete snimati video ne znači da u toku video snimanja ne možete snimati fotografije jednostavnim klikom na okidač, ali po cenu prekidanja videa.

(kliknite za veću sliku)

Na zadnjem panelu aparata je kapacitivni touchscreen LCD, standardni EOS prsten sa Q(uick) tasterom u sredini i očekivani tasteri za meni, pregled snimljenog materijala i aktiviranje video-snimanja. EOS M nije prvi aparat koji je uveo touchscreen, ali je prvi ponudio pun set opcija na ovakvom multi‑touch displeju, pa upotreba funkcioniše skoro kao na nekom smartfonu. Korisnik može dodirom ekrana odrediti objekat fokusiranja, pa čak i snimiti sliku istovremeno. Intuitivni interfejs olakšava ovakav rad, iako se neke opcije ipak moraju podešavati u klasičnom meniju.

Teško je prognozirati kako će EOS M proći u borbi sa konkurentima kakvi su Olympus, Panasonic i Sony. Kvalitet foto i video materijala sigurno će mu biti važan aduti, pa će jedine dileme biti u izdvajanju prave ciljne grupe, s obzirom na konkurente i tržišni status ranijeg modela Powershot G1 X.

SLEDEĆI TEKST U PC #191
preview
ERP za budućnost
Milan Bašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter