GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #193 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Windows 8 u prirodnom okruženju
Dejan Ristanović
Pravu snagu Windows 8 pokazuje tek kada ga stavite u okruženje za koje je zapravo pisan - na tablet računar. U predvečerje promocije novog operativnog sistema i gomile novih tableta, pred nama se našao prvenac - Samsung Slate PC 700T1A.
- PC #193 (Novembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Windows 8 u prirodnom okruženju

Samsung Slate je računar respektabilne brzine. Windows Experience Index je odličnih 3.9, a ako gledate procesor i memoriju, indeks raste na 6-7
(kliknite za veću sliku)

Uz vladajući iPad i mnoge Android tablete koji pokušavaju da mu preotmu krunu, sa nestrpljenjem smo očekivali novog takmičara koji je nastupio veoma ambiciozno, menjajući sve svoje ključne proizvode kako bi se prilagodio mobilnim platformama. Koncipirajući Windows 8, Microsoft je morao da pomiri dva protivrečna zahteva – kompatibilnost sa postojećim softverom i korisnički interfejs kojim se upravlja prstima. Zvuči nemoguće? Možda zato što i jeste nemoguće, pa Windows 8 ima dva lica, a Samsung Slate olovku.

Tablet je porastao

Na prvi pogled Samsung Slate 7 je... veliki. 297×182×13 milimetara deluje impozantno za igranje po kući, ali ne baš inspirativno za nošenje u torbi – dimenzije odgovaraju nekom 11" notebook računaru, doduše bez tastature... a uz ovakav tablet ćete poželeti i tastaturu. Olakšavajuća okolnost je svega 861 gram, što je sitnica za računar ove snage: nećete nositi neku Atom igračku, već kompletan PC zasnovan na Intel Core i5 procesoru koji radi na 1.60 GHz, ima 4 GB RAM‑a, SSD kapaciteta 64 GB (najavljena je i 128 GB verzija) i radi pod 64‑bitnim Windows‑om, baš kao i vaš mnogo masivniji desktop ili notebook PC. Windows Experience Index je odličnih 3.9, a ako gledate procesor i memoriju, indeks raste na 6‑7.

Najvažniji deo tableta je ekran, u ovom slučaju dijagonale 11,6 inča. „Margina“ oko ekrana je sasvim dovoljna da biste čvrsto držali tablet ispred sebe, a rezolucija 1366×768 tačaka je dovoljna za solidnu reprodukciju HD filmova. Sjaj se prilagođava okolini, tako da je ekran čitljiv u raznim vremenskim uslovima.

Izbor priključaka je bogat – na gornjoj površini su samo kamera i Home taster (umesto kvadrata u krugu na koji nas je navikao iPad, Microsoft je na Home tasteru nacrtao Windows znak) koji, što nam se baš i nije svidelo, ne može da uključi računar. Taster za uključivanje nalazi se gore desno, i prilično je nesrećno pozicioniran – teško ga je napipati, a uz to nam se često dešavalo da umesto njega pritisnemo susedni taster kojim se zabranjuje ili dopušta automatska rotacija ekrana.

Slate je tablet samo kada to želite – ako ga priključite na tastaturu, dobijate odličan mali notebook
(kliknite za veću sliku)

Na levoj strani kućišta je USB priključak standardnih dimenzija (veoma je dobro imati ga na računaru, pa njegovo postojanje smatramo značajnom prednošću u odnosu na iPad), tasteri za utišavanje i pojačavanje zvuka, priključak za slušalice, Micro‑HDMI port (još jedna stvar koju je dobro imati na računaru, ali i trošak za dodatni kabl ili konverter) te priključak za napajanje. Na gornjoj ivici je samo microSD slot, dok je sa donje strane priključak za docking stanicu, veoma važnu komponentu sistema. Slate je tablet samo kada to želite – ako ga povežete sa tastaturom, dobijate odličan mali notebook, a nama je stigla nešto drugačija varijanta, Slate PC Dock. To je mala četvrtasta kutija (110×100×18 mm) sa podižućim postoljem koje pridržava tablet užlebljen u ekspanzioni konektor i podržan sa dva obližnja pina. Na taj način je u računar u zgodnom notebook položaju, a ipak su svi portovi lako pristupačni. Uz Dock dobijate i nekoliko dodatnih portova – drugi USB, klasični Ethernet, HDMI pune veličine i priključak za slušalice. Opciona Bluetooth tastatura će morati da se napaja posebno – ništa od ASUS Transformer trikova sa prelivanjem energije iz baterije u bateriju.

Metro i(li) desktop

Nećete nositi neku Atom igračku, već kompletan PC zasnovan na Intel Core i5 procesoru sa 4 GB RAM a, koji radi pod 64 bitnim Windows om, baš kao i vaš mnogo masivniji desktop PC
(kliknite za veću sliku)

Tek kada ga isprobate na ekranu osetljivom na dodir, Microsoft‑ov Metro interfejs (dobro, ime Metro je oficijelno napušteno, ali ga svi i dalje koriste) dobija smisao. Brzo ćete naučiti kako se „kockice“ na ekranu slažu i pomeraju, naučićete šta se dobija kada povučete sleva, zdesna, odozgo i odozdo, videćete kako se pozivaju prethodno aktivirani programi, shvatićete da ekran možete asimetrično podeliti na dva dela i u svakom gledati po jednu Metro aplikaciju... Sve deluje logično, dešava se munjevito, blokovi začas ožive i paralelno prikazuju video-sekvence, vremensku prognozu i druge sadržaje, a svaki od njih reskalirate po potrebi. Biće potrebno nekoliko dana dok Metro interfejs ne postane prirodan, i posle toga ćete se čuditi kako ste radili bez njega... ali samo na touch ekranu. Kada se vratite na desktop PC na koji ste instalirali Windows 8 i uzmete miša Metro će opet biti nezgrapan i spor.

Sve se manja kada vam Microsoft Windows 8 okrene svoje drugo, desktop lice. Odjednom se na desktop‑u prirodno radi sa mišem, a na touch ekranu prosto ne želite da pipkate male ikone. Naročito je neprijatna on‑screen tastatura koja zauzima više od polovine landscape ekrana, a pri tome se ne pojavljuje automatski kada vam je potrebna. Ako, recimo, otvorite Internet Explorer i želite da otkucate neki URL, moraćete da kliknete na ikonu tastature blizu systray‑a kako bi se ona pojavila. Na Metro ekranu se (jednako velika i jednako ružna) tastatura pojavljuje automatski, što znatno olakšava rad.

Rad u desktop režimu olakšava S‑Pen, olovka koju po Samsung‑ovoj tradiciji dobijate u paketu, ali koju ne možete da užlebite u tablet – moraćete da je nosite odvojeno. Još na Galaxy Note‑u usavršeni metod detektovanja pritiska perom ovde funkcioniše još bolje, ekran „oseti“ stylus čak i dok je njegov vrh u vazduhu, a zatim procenjuje pritisak u čak 1.024 nivoa, što softver koristi kako mu već odgovara. Posle perioda navikavanja, S‑Pen će vam omogućiti da precizno radite sa ikonama, ali i u grafičkim programima. Jedino kod kucanja ne predstavlja posebnu pomoć – tasteri su dovoljno veliki za rad prstima.

U kućnom okruženju

(kliknite za veću sliku)

Windows tablet je sjajan u kućnom multimedijalnom okruženju – nema potrebe za raznim streaming serverima kao na iPad‑u, nema problema sa mrežnim share‑ovima kao na nekim Android uređajima, sami birate plejer i instalirate kodeke tako da možete reprodukovati sve, uz titlove sa našim slovima koji se prikazuju na uobičajeni način i preusmeravanje izlaza na željeni multimedijalni uređaji. Ako ste dugogodišnji korisnik Windows‑a, nalazite se u poznatom okruženju i nemate nikakvih problema... ili barem nemate problema na koje već niste navikli.

Pogrešićete ako se zadržite na Windows navikama i na desktop interfejsu – Windows 8 nudi mnogo više. Zato isprobajte Metro verziju Media Player‑a, koja se još bolje povezuje sa drugim uređajima – nismo doduše uspeli da prosledimo izlaz na WD Live plejer, ali je sa Samsung i LG televizorima sve funkcionisalo uz minimalno podešavanje. Igrali smo se i sa streaming serverima, uz probleme sa titlovima i našim slovima, i zaključili da bi uz umereni trud sve moglo da se podesi tako da multimedija bude savršeno komforna... uz pojas za spasavanje u vidu desktop režima, za slučaj da film koji ste večeras namerili da gledate ne bude kompatibilan sa Metro svetom.

(kliknite za veću sliku)

Baterija ugrađena u Slate nas je prijatno iznenadila – reprodukcija filma sa lokalnog SSD‑a je trajala 4 sata i 27 minuta (dobro, gledali smo dva filma) pre nego što se tablet isključio; upozorenja su počela posle oko 4 sata. Vreme je odlično za računar ovih dimenzija – Intel Core i serija procesora pokazuju koliko vredi. Sa druge strane, iPad i neki Android tableti će raditi na baterije preko šest sati. Kao i uvek, na vama je da se opredelite između veličine ekrana i trajanja baterije.

Sve u svemu, Samsung Slate PC 700T1A je zanimljiv tablet računar, sa odličnim ekranom, brzim procesorom, novom generacijom softvera i velikim potencijalima za ekspanziju i uklapanje u radno i zabavno okruženje. Zameramo mu nekoliko sitnica kao što su slabi ugrađeni zvučnici i plastična poleđina, ali glavna snaga, a istovremeno i glavna slabost ovog tableta jesu njegove dimenzije. Teško ga je duže držati u jednoj ruci i malo je nezgrapan za stalno prenošenje od stola u dnevnoj sobi do spavaćeg i radnog prostora, ali zato imate desktop na kome sasvim lepo možete da radite – ako putujete, ponećete tablet i Bluetooth tastaturu i drugi notebook vam nije potreban. Kombinacija više funkcija u istom uređaju je u IT svetu često bila karta za uspeh ili put u propast – tržište odlučuje, naročito kada bude saznalo cenu ovih multifunkcionalnih tableta.

Korisne adrese:

Microsoft
http://www.microsoft.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #193
preview
Ultrabook manija
Inge SchwabeRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter