GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #193 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ultrabook manija
Inge Schwabe
Šta se krije u ultrabook-u i zbog čega nas svi proizvođači zasipaju novim modelima? A ako je ultrabook već neophodan sledeći korak u mobilnom svetu, koji model izabrati? Pred nama su zanimljivi kandidati sa ekranom osetljivim na dodir.
- PC #193 (Novembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ultrabook manija

(kliknite za veću sliku)

"Ultrabook - to je Intel-ova ideja", kaže reklama. Da li je baš tako? Znatno pre te ideje srca potrošača osvojio je MacBook Air, poslovna zver čiji neprevaziđen dizajn oduševljava i one koji nemaju nikakve veze s računarima. Onda su došli tableti, za mnoge najdraži gadžeti za kućnu multimediju. Ultrabook pokušava da objedini prednosti oba sveta - snažan je, lak za rukovanje i brz, tako da sa njim možete i da radite i da se igrade.

Predstavljanje ultrabook koncepta, u maju 2011, propraćeno je objašnjenjem o razvoju u tri koraka na čijem se kraju proizvod strateški pretvara u ultimativni notebook. Osnova tog plana je razvoj tehnologije koji će ultrabook za tri godine dovesti do pune tržišne zrelosti. Trenutno smo usred drugog koraka iako je, kada se pomenu novi Ivy Bridge čipovi, često reč o dual core procesorima treće generacije; Sandy Bridge procesori, ugrađeni u prve ultrabook-ove, su bili low voltage varijante druge generacije dvojezgarnih procesora. Poslednji korak biće procesor Haswell koji će trošiti upola manje struje nego Sandy Bridge. Potencijal novih čipova je tako visok da svaki izveštaj o ultrabook-ovima počinje pričom o procesorima.

Ivy Bridge štedi energiju

(kliknite za veću sliku)

Intel je zaštitio reč ultrabook. Proizvođači koji ga koriste svoj hardver moraju da smeste u kućište koje nije deblje od 21 milimetra, a kada je ekran manji od 14 inča, ne sme da bude deblji od 18 milimetara, što je trenutno dimenzija većine mobilnih kompjuterskih saputnika. Za ultrabook-ove u Convertibile Design-u, kakvi su nedavno predstavljeni na sajmu IFA, dozvoljena su dodatna dva milimetra.

I među procesorima Ivy Bridge samo je nekoliko njih dostojno da bude ugrađeno u ultrabook-ove. U dvadesetak ultrabook-ova koji se trenutno prodaju nalaze se procesori i5-3317U, i5-3427U, i7-3517U ili i7-3667U.

Neki proizvođači nude varijante sa čipom i3 iz iste porodice, ali ti modeli nisu ultrabook-ovi. Možda iz kupčeve perspektive prilično liče, računari s procesorom i3 su jeftiniji, ali...

(kliknite za veću sliku)

Smena generacija sa Sandy Bridge na Ivy Bridge zvanično se odigrala u junu 2012. Nov čip se sada proizvodi u 22 nm tehnologiji s 3D tranzistorima. Intel je zamenio grafičku jedinicu integrisanu u čip i najavio da će snaga nove HD Graphics 4000 porodice narasti za 30 procenata. Connect je na osnovu svojih benchmark testova za grafiku ustanovio porast snage od preko 50 procenata - nova grafička jedinica digla je ozbiljnu prašinu. Što je najvažnije, ultrabook-ovi nove generacije izdrže bez struje u proseku 347 minuta, dobrih pola sata duže od prethodnih modela generacije. Pet sati je minimum koji ultrabook baterije moraju da obezbede, a cilj je osam sati autonomije.

Buket tehnologija

Računar dosta vremena provodi u Standby režimu, kada je štednja energije veoma važna. Za to vreme se ipak sinhronizuju poruke i obavljaju razne druge operacije, što Intel ne obezbeđuje samo pomoću procesora, već i Intel Smart Connect tehnologijom: vesti iz društvenih mreža sinhronizuju se takoreći u snu, čak i kada je ekran spušten, pod uslovom da postoji veza sa Internetom.

(kliknite za veću sliku)

Zahvaljujući tehnologiji Intel Rapid Start, svaki ultrabook najkasnije nakon sedam sekundi može da se probudi iz stanja mirovanja i da bude spreman za rad. Intel Smart Response Technology smanjuje vreme reagovanja na sistemska pitanja koja se iznova ponavljaju tako što programe koje često koristimo baferuje na brzoj poluprovodničkoj memoriji. Zato je u većinu ultrabook-ova ugrađena flash memorija koja ne samo da je brza, već radi bešumno i troši manje energije. Hard-diskovi se koriste povremeno, obavezno u kombinaciji sa flash memorijom od nekoliko gigabajta. Za najnoviju generaciju ultrabook-ova s procesorima Ivy Bridge obavezni su PCI Express 3.0 i USB 3.0 za brz protok podataka. Dodatna funkcija je Intel Wireless Display za bežični prenos slike na ekran, ali nju svi proizvođači nisu integrisali u svoje sisteme.

Bez obzira na to da li smo u kancelariji, na putu ili u prirodi, bezbednost ličnih podataka je važno pitanje. Kako tekstovi, dokumenta i fotografije u slučaju krađe ili gubitka uređaja ne bi dospeli u pogrešne ruke, Intel Anti Theft Technology omogućava daljinsko deaktiviranje ultrabook-a. Preduslov za to je prethodno zaključivanje ugovora sa operatorom koji raspolaže odgovarajućom infrastrukturom. Intel Identity Protection Technology prilikom aktivnosti na Internetu zamenjuje dosadašnju autentifikaciju softvera verifikacijom na nivou čipa, što se smatra mnogo bezbednijim. Kada je reč o drugim bezbednosnim konceptima, Intel sarađuje sa strateškim partnerima među koje spadaju i firme koje se bave bankarstvom.

Senzori su budućnost

(kliknite za veću sliku)

Windows 8 će podržavati upravljanje gestovima po ekranu osetljivom na dodir, kao i mnoštvo novih senzora, pa je Intel te funkcije uključio u razvojni plan za ultrabook-ove. Senzor za osvetljenost okruženja, pomoću koga se automatski usklađuje osvetljaj ekrana, nije sasvim nov. GPS prijemnik i kompas su do sada uglavnom postojali na smart telefonima, što se odnosi i na senzor za ubrzanje i na žiroskop, pomoću kojih je moguće rukovati igricom tako što ćemo iskositi ili na odgovarajući način pomerati smartfon ili tablet.

Igre kojima se rukuje pomeranjem uređaja ili usluge koje zavise od lociranja mesta na kome se nalazimo uskoro će obogatiti funkcije ultrabook-ova. Intel u tu svrhu ulaže u razvoj Convertible Design-a, koji omogućava da se notebook za tren oka pretvori u tablet. Tako ideja o stapanju ta dva sveta počinje da poprima jasne oblike. Ipak, da bi integracija dobila pun smisao, novi računari moraće da postanu još lakši.

Za vodič za kupovinu ultrabook računara, prikaz postojećih modela i prvi pogled na nove modele sa touch screen-om koje očekujemo u prodavnicama pogledajte PC#193.

SLEDEĆI TEKST U PC #193
preview
NEC Multi-Touch monitori
Mladen MijatovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter