GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #193 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
NEC Multi-Touch monitori
Mladen Mijatović
Pored interaktivnih tabli, moderna učionica ili sala za prezentacije može da bude opremljena i velikim ekranom osetljivim na dodir. NEC V462-TM i V651-TM su ekrani osetljivi na dodir zasnovani na potpuno drugačijoj tehnologiji (kamere koje snimaju vaše prste), a uz njih stiže i softver za interaktivnu saradnju predavača i publike.
- PC #193 (Novembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

NEC Multi-Touch monitori

Do sada smo vam predstavili različite interaktivne projekcione table, ali modernu učionicu ili salu za prezentacije danas je moguće opremiti i ekranom osetljivim na dodir. Tehnologija kojom se detektuje dodir je znatno različita od ekrana smart telefona, ali je korisnički utisak praktično isti.

Senzori u akciji

NEC V651-TM. Aktivna površina ekrana: 1428×803 mm, 65“ (16:9 format) • Osvetljaj: 370 Cd/m2 (500 max) • Rezolucija: 1920×1080 • Ulazni interfejsi: 1×DVI-D, 1×HDMI, 1×DisplayPort, 1×VGA, 1×S-video, kompozitni i komponenetni video, 2×činč + 1×3,5 mm audio * Cena: 9.360 evra.
(kliknite za veću sliku)

NEC je na tržište izbacio dva profesionalna velika multitouch ekrana zasnovana na tehnologiji optičkog praćenja pokreta pomoću integrisanih kamera. Za ovo se koriste četiri senzorska modula ugrađena u uglove ekrana, dok su strane pokrivene aktivnim barijerama – osvetljenim trakama relizovanim pomoću LED dioda – tako da senzori mogu da prate njihovu svetlost i primete kada joj se nešto našlo na putu. To nešto je prst ili bilo koji drugi predmet kojim se ostvaruje dodir, a ukrštanjem podataka s različitih senzora dobija se informacija o tačnim koordinatama dodira.

Ekran se odlikuje visokom preciznošću i malim kašnjenjem od svega 5 do 8 ms pri 120 fps, kao i visokom pouzdanošću u radu i dugim životnim vekom. Elegancija rešenja je i u tome što nema kalibracije ekrana, a ekran detektuje bilo kakav dodir, čak i prsta u rukavici. Četiri senzora obezbeđuju istovremeno praćenje do šest istovremenih tačaka dodira i do četiri povlačenja preko ekrana, mada maksimalan broj zavisi od operativnog sistema računara, a podržani su Windows, Mac OS i Linux.

NEC trenutno nudi dva modela: V462‑TM i V651‑TM sa dijagonalama od 46“ i 65“. Osim razlike u dimenzijama, ova dva Multi-Touch ekrana imaju iste karakteristike: punu HD rezoluciju, bogatu opremu u vidu digitalnih i analognih audio i video interfejsa, integrisane zvučnike i mogućnost kontrole kroz LAN mrežu, preko RS232 interfejsa, kao i ulančavanja više monitora preko DVI interfejsa. Ekran je prekriven zaštitnim slojem od kaljenog stakla s niskom refleksijom koje sprečava pojavu „duhova“ i koje je otporno na mehanička oštećenja, premda ogrebotine na površini ekrana ne utiču na rad optičkog sistema za praćenje dodira.

Pored povezivanja na računar, ovi ekrani imaju i mogućnost ugradnje Slot‑In računara u poseban priključak, čime se uklanjaju kablovi između ekrana i PC‑ja, a čitava instalacija postaje kompaktna i dobija elegantan i praktičan izgled. Ovakav kartični računar zasnovan na procesoru Celeron 2×1.6 sa 2 GB RAM, SSD‑om od 40 GB, mrežnim, USB i MiniDisplay interfejsom koji se povezuje na ekran, košta oko 1.000 evra, sa uračunatim Windows‑om 7. NEC‑ovi Multi-Touch ekrani nalaze primenu na javnim mestima, u korporativnom okruženju, za medicinske potrebe, kao upravljački interfejsi i, naravno, u obrazovanju.

I softver je važan

NEC V462-TM. Aktivna površina ekrana: 1018×573 mm, 46“ (16:9 format) • Osvetljaj: 340 Cd/m2 (450 max) • Rezolucija: 1920×1080 • Ulazni interfejsi: 1×DVI-D, 1×HDMI, 1×DisplayPort, 1×VGA, 1×S-video, kompozitni i komponentni video, 2×činč + 1×3,5 mm audio * Cena: 4.680 evra.
(kliknite za veću sliku)

Posebnu vrednost u procesu prenošenja znanja donosi softver nazvan DisplayNote, osmišljen da izađe u susret okruženju u kome se sve masovnije koriste tableti i smart telefoni, a uloga mu je da poveže centralni računar koji koristi predavač s računarima koje koriste učenici. Pojmove kao što su predavač, učenici i učionica treba shvatiti u najširem smislu, pošto je softver namenjen i korporativnom okruženju kao efikasno sredstvo za obuku.

Na nastavnički računar se instalira softver koji služi kao host ostalim klijentima, računar se povezuje na projektor i tablu ili veliki ekran i na lokalnu WiFi mrežu i na njemu se pokreće DisplayNote sesija. Klijentski softver se instalira na uređaje koje koriste učesnici predavanja – podržani su svi važniji operativni sistemi, te fiksni i mobilni uređaji. Klijentski uređaji se povezuju na istu WiFi mrežu i prijavljuju na sesiju, nakon čega mogu da uzmu aktivno učešće u prezentaciji kroz unošenje komentara i beleški, obeležavanje značajnih segmenata, crtanje raznih oblika direktno na radnoj površini itd. Sve što se na ovaj način uradi ostaje upamćeno jer se svaka sesija snima kako bi poslužila kao podsetnik za kasnije utvrđivanje naučenog. Komentari mogu da se unose preko dokumenata najrazličitijih formata – slika, video‑klipova, Web prezentacija i, naravno, Office dokumenata, a originalni dokument zajedno sa komentarima i izmenama može da se snimi kao Word, PowerPoint, Excel ili PDF datoteka.

DisplayNote se nudi s više različitih licenci koje prate dva scenarija: scenario Presenter je pretežno usmeren na predavača koji koristi sopstveni tablet ili smart telefon kao malu interaktivnu tablu kako bi upravljao svojim računarom, projektorom, velikom tablom ili centralnim ekranom dok se slobodno kreće po učionici. Scenario Multi‑user je naprednija varijanta koja podrazumeva interakciju i saradnju svih učesnika sa svim ostalima učesnicima u predavanju. Ovime je omogućeno slanje željenih dokumenata svim učesnicima, ali i slanje privatnih poruka odabranim grupama ili pojedinim učesnicima, moguće je pretvoriti određenog učesnika u prezentera tako da on upravlja centralnom prezentacijom ili omogućiti grupi učesnika da istovremeno crtaju i pišu po glavnom ekranu, a moguć je i uvid u sadržaj ekrana učesnika.

Korisne adrese:

DEKADAS
http://www.dekadas.rs



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter