GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #193 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Igre bez (hardverskih) granica
Novak Jovanović
KimTec MSGW Pro. 710 - Gamer Ultra je snažna igračka mašina zasnovanu na procesoru Core i7 i GTX560 grafici. Hoće li vam ovaj računar pomoći da konačno spasite svet od raznih virtuelnih hordi?
- PC #193 (Novembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Igre bez (hardverskih) granica

Kim­Tec MSGW Pro 710. Kućište: Thermaltake V3 Black Edition • Napajanje: MS Industrial Pro 550 W • Procesor: Intel Core i7‑2600 • Matična ploča: Asus Sabertooth P67 • Memorija: Kingston 4×4 GB DDR3 1600 • Grafička kartica: ASUS GeForce GTX560 1 GB • Hard‑disk: Seagate 1 TB • Cena: 99.999 RSD.
(kliknite za veću sliku)

Računar je i danas centar kućne zabave, a igranje često njegova primarna namena. Upravo nama, igračima željnim avanture, KimTec je prezentovao snažnu platformu za neprospavane noći, MSGW Pro. 710, igrački računar poznat i kao Gamer Ultra Need4Speed.

Bez kompromisa

Kao deo KimTec‑ove serije računara Extreme, Pro. 710 je koncipiran bez kompromisa. Za osnovu je uzeto Thermaltake‑ovo kućište V3 Black Edition malih dimenzija, koje nudi i interesantno rešenje za hlađenje. Napajanje je smešteno na dnu i vazduh za njegovo hlađenje se doprema odozdo. Izvor napajanja ima snagu od 550 W, a sistem hlađenja je takav da se vazduh uzima iz kućišta, sa zadnje strane napajanja, pa je hlađenje samog kućišta ovde donekle zanemareno – možda bi jedan ventilator od 12 cm umesto dva od po 8 cm bilo primereniji. Kavez sa hard‑diskovima moguće je hladiti jednim ventilatorom od 12 cm koji ovde nije ugrađen. Za izbacivanje toplog vazduha zadužena su tri ventilatora od 12 cm, dva na gornjem delu kućišta, a jedan na zadnjem, a računar se isporučuje sa zadnjim, plavo osvetljenim, izduvnim ventilatorom. Izbor kućišta je dobar i ostavlja puno prostora za nadogradnju, ali male dimenzije čine da rashladni sistem nije iskorišćen do maksimuma.

Osnova sistema je ASUS‑ova matična ploča Sabertooth P67. Prekriva je termalni oklop, koji ravnomerno raspoređuje toplotu i pomaže disipaciju, a slaže se i sa filozofijom hlađenja nametnutom izborom kućišta. Pored pouzdanog rada, ploča ima i niz priključaka, od kojih bismo izdvojili po četiri SATA 6 Gb/s i SATA 3 Gb/s utičnice, kao i dve eSATA na zadnjem panelu od kojih jedna (zelene boje) prenosi i napajanje. Postoje četiri USB 3.0 i četrnaest USB 2.0 priključaka, uz po jedan LAN i FireWire.

U centru je Intel Core i7 2600, brz četvorojezgarni procesor radnog takta 3,4 GHz, koji pomoću tehnologije Turbo Boost 2.0 dostiže i 3,8 GHz. Na tih bezmalo 4 GHz se ipak ne zadržava dugo, pošto je hlađenje procesora povereno Intel‑ovom box rešenju koje ne dozvoljava da procesor pređe propisana 72,6 stepena Celzijusovih, ali se pojedina jezgra pri igrama ipak zagreju na 70 stepeni. Možda bi neko drugo rashladno rešenje nezavisnih proizvođača moglo dati još bolje performanse.

Memorije (nikad?) previše

Ugrađena su četiri Kingston‑ova memorijska modula kapaciteta 4 GB i frekvencije 1600 MHz. Budući da matična ploča podržava XMP profile frekvencije do 1866 MHz, konfiguracija od dva modula kapaciteta 4 GB bila bi još brže rešenje. Pravilo „više je bolje“ gotovo uvek važi; ali s padom cena memorijskih modula treba ga malo korigovati. Prilikom isprobavanja najnovijih igara i pokretanjem sintetičkih test-programa nismo došli u situaciju da je zauzeće memorije prešlo 6 GB, što znači da će 10 GB RAM‑a većinu vremena biti prazno. Podešavanje u BIOS‑u zadovoljava Intel‑ove norme i primorava memoriju na radnu frekvenciju 1333 MHz – ako želite da iscedite još po neki atom snage, promenite ovo podešavanje.

Najvažniji deo igračke mašine je grafička kartica, pa su se KimTec‑ovi inženjeri opredelili za ASUS GeForce GTX560 sa gigabajtom memorije, što je odlično rešenje s vrlo povoljnim odnosom cene i performansi. Grafička kartica je dovoljna za komotno igranje u rezoluciji 1920×1080 tačaka s visokim nivoom detalja, ali bi trebalo povesti računa o dodatnim AntiAliasing i Anisotropic Filtering efektima koji mogu oboriti fps. Zahvaljujući izvrsnom DirectCU rashladnom sistemu, kartica se nije ozbiljnije zagrevala tokom testova.

Nakon što smo pogledali najbitnije delove računara MSGW Pro. 710, vreme je i da sagledamo celinu. Računar je na našim testovima pokazao zavidnu snagu. Ako razmišljate o optimalnoj konfiguraciji, mogli biste zatražiti da se procesor zameni jeftinijim Core i5, a da se ušteđeni novac usmeri prema nekoj grafičkoj kartici više srednje klase koja bi popravila ionako odlične rezultate i omogućila igranje i s najzahtevnijim podešavanjima u Full HD rezoluciji. No, i u MSGW Pro. 710 ćete uživati – mašina se isporučuje bez operativnog sistema, s Logitech‑ovom tastaturom i mišem, a košta 99.999 dinara.

Korisne adrese:

KimTec
http://www.kimtec.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #193
preview
Do rutera iz oblaka
Bojan Stanojević


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter