GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #194 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jedan lični, jedan porodični
Voja Gašić
Iz kompanije Intex stižu dva zanimljiva tableta neobičnih imena: Dezire i Avatar. Nisu skupi, a imaju šta da ponude korisnicima...
- PC #194 (Decembar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jedan lični, jedan porodični

(kliknite za veću sliku)

Počnimo od nečega što bi trebalo da se podrazumeva, ali ipak nije važilo za prethodne Intex tablete: Dezire i Avatar su licencirani uređaji, pa ne moramo da se mučimo da bismo normalno koristili Play za instalaciju aplikacija. Tu je i blagotvorno prisustvo ICS verzije Android-a (4.0.4), pa nas ništa ne sprečava da koristimo najnovije programe ili Flash 11.1.

Intex Dezire je dobar primer ličnog tableta, onog koji će biti samo vaš i koji možete svuda da nosite u džepu. Tome pogoduju i dimenzije - tablet je lagan i veoma tanak, tek nešto više od 9 mm. Osnova uređaja je procesor Allwinn A13, niskopotrošna varijanta poznatog Boxchip-a (A10) s Cortex-A8 CPU i Mali-400 GPU arhitekturom. Ovo je u poslednje vreme vrlo česta kombinacija koja očigledno daje dobre rezultate i nema problema s drajverima. Razlika u odnosu na A10 je u tome što A13 nema SATA i MHD kontrolere. Istina, SATA nikada do sada nismo ni videli na delu, a izostankom MHD-a bićete uskraćeni za HDMI izlaz.

Tablet je opremljen sa 512 MB RAM-a, 8 GB memorije, a moguće je dodati i MicroSD karticu do 32 GB. Solidan ekran ima rezoluciju od 800×480 piksela, što može da vam se učini malo za današnje pojmove, ali je u srazmeri sa snagom hardvera. Baterija takođe nije prevelika, ali sasvim dobro pokriva 3 do 3,5 sati rada uz aktivnu WiFi vezu, a da težina uređaja ipak ostane mala. Dezire je, sve u svemu, dobro (i povoljno) rešenje za svakodnevnu upotrebu i koristan lični pratilac.

(kliknite za veću sliku)

Intex Avatar je nešto neuobičajenije rešenje, ali ima prednosti kao tablet koji koristi čitava porodica i čije je uobičajeno mesto na stolu u dnevnoj sobi. Avatar ima nešto veći ekran (8“) i rezoluciju 800×600 piksela – dakle, malo potisnuti 4:3 aspekt slike, kao kod starih CRT televizora. Upravo zbog toga je ugodniji za čitanje ili sufrovanje, a ako gledate wide-screen filmove, moraćete da se odlučite između crnih traka iznad i ispod slike ili izreza u kome nećete videti krajnji levi i desni deo slike. Naravno, dozvoljena je i bilo koja kombinacija između ove dve krajnosti.

Avatar je baziran na Rockchip RK2918 rešenju koje je takođe spada u Cortex-A8 arhitekturu uz nešto bolji GPU Vivante GC800. Nikako ne treba potceniti ni Mali-400 GPU, ali rešenje u modelu Dezire i uopšte u kategoriji budžetskih tableta podrazumeva jedno GPU jezgro i ne može se meriti sa Mali-400MP čipom sa četiri GPU jezgra iz Samsung Exynos čipsetova. GC800 ipak radi bolje i sasvim glatko prikazuje 1080p video na ekranu ili na spoljnom HDMI portu. Dosta dobro se snalazi i sa igrama, jer su mu 3D performanse čak bolje od onih koje postiže u 2D aplikacijama. Sistem ima 1 GB RAM-a i 8 GB storage memorije, a može da se proširi MicroSD karticom do 32 GB. Više memorije svakako znači i živahniji sistem, a za pohvalu je i veća baterija koja u ovom slučaju obezbeđuje 5-6 sati rada.

Avatar izdvaja bogatstvo priključaka koji takođe ukazuju da se radi o porodičnom modelu. Pre svega tu je standardni mini HDMI, pa ne morate da se mučite oko nabavke posebnih kablova. Tu je i mini USB koji radi u host i OTG režimima, ali i sasvim standardni USB konektor u koji odmah možete da uključite flash, hard-disk, tastaturu, miša, a pomoću USB haba i još koješta. Možda vam se jedino neće svideti činjenica da je napajanje izvedeno pomoću posebnog konektora. Sve u svemu, Avatar može da bude lični uređaj, ali i zabava sve ukućane i mali kućni HD plejer. Najlepše je što ovim uređajima Intex uvodi nove standarde u svoju ponudu po cenama koje su veoma konkurentne.

Korisne adrese:

TNT
http://www.tnt.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #194
preview
CRM na delu




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter