GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #195 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HP Envy Spectre XT
Bojan Stanojević
Trendu ultrabook računara nije odoleo ni HP - njihova ponuda je vrlo bogata, a mi ovog puta predstavljamo model srednje klase Envy Spectre XT.
- PC #195 (Januar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HP Envy Spectre XT

HP Envy Spectre XT. Ekran: 13” 1366×768 • Procesor: Intel Core i5 3317U 1,7 GHz • Memorija: 4 GB • Disk: 128 GB SSD • Grafika: Intel HD 4000 • Operativni sistem: Windows 7 Home Premium, 64-bitni. Cena: 114.990 din.
(kliknite za veću sliku)

Spectre XT je vrlo privlačan ultrabook čiji izgled mnogi porede s legendarnim MacBook Air‑om. Nesporno je da ova dva računara liče, premda Apple još nije podneo tužbu za povredu patenta u dizajnu. Sa petnaestak milimetara prosečne debljine, Spectre XT je prilično tanak i elegantan računar, u aluminijumskom kućištu besprekorne završne obade i nekoliko (ne previše) luksuznih detalja. Jedan od njih je staklena površina touchpad‑a koja ga štiti od ogrebotina, ali se na nju treba navići, naročito ako su vam prsti sasvim suvi. Touchpad je monolitan (clickpad), što takođe traži malo navikavanja, a pritiskom na kvadratić u gornjem levom uglu možete ga isključiti. Drugi luksuzan detalj je osvetljenje tastature – HP ovde nije štedeo, pa je svaki taster dobio svoju LED diodu, tako da je osvetljenje potpuno ravnomerno. Tastatura je chiclet tipa, tasteri su pravilno razmaknuti, a površina im je ravna.

Iako je računar u celini vrlo čvrst, gornji deo sa ekranom se malo savija pod jačim pritiskom. Ekran dijagonale od 13 inča je kontroverzan: slika je sasvim dobra kada se gleda direktno, ali su mu uglovi slaba tačka – već ako se malo pomerite u stranu, boje se kvare, a ako se još više pomerite, računar postaje slabije upotrebljiv. Ekran je standardne rezolucije, a njime upravlja grafičko jezgro HD 4000 procesora Ivy Bridge ‑ to znači da će Spectre XT lako izaći na kraj sa umerenim igrama, ali ne treba računati na one zahtevnije. Što se tiče multimedije, sa ovim ultrabook‑om nećete imati problema: sliku možete da prosledite na veliki ekran preko HDMI priključka, a pritom nećete morati da se petljate sa adapterima ili specijalnim kablovima, jer je HP na ovo tanko kućište uspeo da smesti utičnicu punih dimenzija. Isto važi i za mrežni priključak, koji ima svoj poklopac. Čak i ako nemate spoljne zvučnike, ovaj mali računar će lako ispuniti sobu zvukom – trik je u tome što su ugrađena četiri zvučnika (dva na standardnom mestu, iznad tastature i dva okrenuta nadole), a za kvalitet se pobrinula firma Beats Audio. Osim pomenutih HDMI i LAN, Spectre XT ima kombinovanu audio‑utičnicu, čitač memorijskih kartica i (nažalost samo) dva USB priključka, od kojih je jedan verzije 3.0, a drugi dozvoljava da s njega „kradete“ struju za, recimo, punjenje mobilnog telefona.

(kliknite za veću sliku)

Računar pokreće ULV procesor Intel Core i5, 4 gigabajta memorije je standardna vrednost, a HP je u ovaj model ugradio SSD disk kapaciteta 128 GB. Nije mnogo, ali SSD donosi dobre performanse, dužu autonomiju i tiši rad. Spectre XT zaista nije bučan, ali ni potpuno nečujan – ako mu date neki teži zadatak, ventilator će vas uredno obavestiti o svom prisustvu. Saznali smo da je u ponudi i verzija ovog modela sa SSD diskom od 256 GB, ali za nju treba poprilično doplatiti. Hardver je odlično balansiran – performanse su vrlo dobre (izmerili smo 5.408 poena u programu PC Mark 7, 11.496 poena u 32‑bitnom PC Mark‑u Vantage i 12.234 u 64‑bitnom), a i autonomija je solidna: nešto više od dva sata u testu Battery Eater pod punim opterećenjem obećava pet do šet sati rada na bateriju u uobičajenim uslovima.

Ultrabook računari nisu jeftini, pa nije ni Spectre XT. Za oko hiljadu evra dobijate elegantan, kvalitetan i solidno brz računar koji prilično dugo može da radi bez strujnog priključka, kao i torbicu za njega. Zatim, tu je 64‑bitni Windows 7 i gomila pratećeg softvera, između ostalog i Norton Internet Security s dvogodišnjom licencom. Jedino razmislite na vreme o skladištenju većih količina podataka. Doduše, možete da izaberete verziju sa većim SSD diskom, ali onda i cena raste...

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter