GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #196 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kad je Flash bio Gordon
Jelena Rupnik
Pre tridesetak godina, većinu gadžeta koji se danas mogu kupiti za deset ili dvadeset dolara mogli ste da gledate samo u naučno-fantastičnim filmovima. I da im se divite. Vremena se menjaju: danas je sve je više retro gadžeta koji podesećaju na prošla vremena.
- PC #196 (Februar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kad je Flash bio Gordon

Da krenemo od low tech varijanti koje su iz virtuelnog prešle u stvaran svet. Solitaire.exe www.gizmag.com/solitaire‑exe‑playing‑cards/25094/ su karte dizajnirane po ugledu na istoimenu igru koja se isporučivala uz Windows 98. Kreirao ih je američki umetnik Evan Roth, a prvih 500 kompleta prodati su za 20 USD, sa potpisom autora. Prema njegovim rečima, karte nas vraćaju u „mračno doba kompjuterske ere, pre pojave Interneta koji nam je omogućio da traćimo vreme mnogo efikasnije“.

Ili, recimo, imate gomilu LP ploča, ali odavno više nemate gramofon. Soundwagon je portabl plejer LP ploča u obliku VW kombija, i može se nabaviti za 99 američkih dolara na sajtu www.soundwagon.jp (ako vam je ovde potrebno dodatno objašnjenje šta to behu LP ploče, možda ne bi trebalo da čitate dalje). Ali nemojte baš da ga isprobavate na svojim omiljenim longplejkama; Soundwagon je poznat i pod nazivom Vinyl Killer, od milošte, ne bez razloga. Isprobajte ga, recimo, na albumu Boney M koji ste onomad dobili za rođendan od ne baš tako dobre drugarice davne osamdeset i neke (alternativno: pronašli u kolekciji svojih roditelja), a ne na nekoj „grobljanskoj“ ploči na kojoj piše Joy Division...

Osim Lava lampe, bioskopskog postera iz prvih (četvrtih?) „Ratova zvezda" i izlizanog primerka „Vodiča kroz galaksiju za autostopere“, šta bi još trebalo da se nađe u vašoj sobi i nedvosmisleno ukaže na činjenicu da ste računare upoznali na samom početku, da ste tu praktično oduvek? Manic Miner termo senzitivna šolja košta 6,99 funti na www.iwantoneofthose.com/gift‑novelty/manic‑miner‑mug/10491965.html i prikazuje scenu iz legendarne video-igre iz osamdesetih kada u nju naspete vrelu kafu.

Pre sipanja kafe na šolji piše samo Manic Miner – otprilike isto ono što smo gledali na ekranu dvadesetak minuta čekajući da se igra učita. A ako ste bili iskreni obožavalac, verovatno ćete prepoznati i nivo na kojem se dotična scena pojavljuje.

Kad smo već kod Lava lampe, za samo 9,99 dolara možete nabaviti USB miniverziju, koja, za razliku od standardne, radi tako što se utakne u kompjuter. Ako zanemarimo činjenicu da na sajtu www.vat19.com/dvds/usb‑lava‑lamp.cfm prikazivači kao jednu od glavnih prednosti navode da ova lampa može da se liže (nije vrela, za razliku od prave), ipak se radi o sjajnom i zabavnom proizvodu. A što se lizanja i daljeg čitanja tog sajta tiče, možda ipak da to preskočite...

iTypewriter je genijalni dodatak za iPad: tastatura u obliku stare pisaće mašine. Tako možete da svoje loše kucanje na čak dve različite generacije uređaja spojite u unikatni doživljaj www.retrotogo.com/2011/11/itypewriter.html . Volela bih da vidim docking stanicu za iPad u obliku metalize sivo‑plave pisaće mašine Biser, ako se još neko seća kako je ona izgledala...

Osmobitnu kravatu smo već spominjali u jednom od prethodnih Didonatora, ali kravate su svakako modni detalj kojem vredi posvetiti više pažnje. Evocirajte uspomene na omiljene kompjuterske igrice iz ranih dana IT industrije noseći neku od Wild Tie kravata sa motivima igri Asteroid, Tetris, Pong ili Space Invaders craziestgadgets.com/2009/02/09/retro‑video‑gaming‑ties/ . Dodajte tome i dugmiće za košulju u obliku Angry Birds svinjica ili ptičica www.wildties.com/ties/WS234363.html i upotpunili ste svoj izgled kompletnog didona. Nije retro, ali uskoro će biti! Šta je sledeće? Obuća po uzoru na Prince of Persia, donji veš alla Donkey Kong? Kompletna modna linija inspirisana igricama? Očekujem procenat.

Ako ne nosite kravatu ni dugmiće za košulju, nabavite osmobitnu torbicu za iPad ili tablet www.thinkgeek.com/product/eeb0/ za savršen vintage look. Izgleda kao koverat iz email programa od pre sto godina – osmobitna i krupno pikselizovana. Ali je meka i sjajna i dobro štiti vaš tablet koji ima nešto bolju rezoluciju.

Ako vas nijedan od ovih retro gadžeta ne vraća u vašu konkretnu i dragu IT prošlost – nema problema, budite strpljivi. Da li se raznežite svakog puta kad u nekom filmu ugledate prastari flopi disk ili mono monitor? Ne? iPad? Tableti? Čista nostalgija, samo malo sačekajte.

SLEDEĆI TEKST U PC #196
preview
Bezbednosti nikad dosta
Milan Bašić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter