GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #196 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Nikola Marković
Nakon okruglog stola "Kako podsticati proizvodnju i izvoz softvera i informacionih usluga", koji je održan 25. decembra 2012, jasno je formulisano pitanje - kako popraviti položaj i ulogu IT industrije u Srbiji. Usledili su neki konkretni koraci...  «pročitajte više»
- PC #196 (Februar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Jovana Milićević
Ima li života van Facebook-a? Autori brojnih Web prezentacija veruju da ima, pa i domaći Internet iz godine u godinu raste, kako brojem sajtova, tako i njihovim kvalitetom. Došlo je vreme da po šesnaesti put izaberemo 50 najboljih sajtova, ovoga puta dajući reč i našim čitaocima.
preview
Inge Schwabe
Tableti zasnovani na platformi Windows RT pojavili su se u prodavnicama, uz obećanje da ovi računari više ne služe samo za zabavu, već i za posao. Testirali smo prve kandidate za vašu dnevnu i radnu sobu.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Društvena mreža kao klub usamljenih
Voja Antonić
Zašto u veku komunikacija sve više očekujemo od tehnologije, a sve manje jedni od drugih?
nopreview
Mala od akcije
Voja Gašić
Sony Action Cam je kamera namenjena snimanju dinamičnih akcionih scena, a pri tome i odličan dokaz da Sony razume razne koncepte i da, sledeći ih, ume da napravi kvalitetne uređaje. A i da vam proda razne dodatke...
nopreview
Samsung kombinacija
Dejan Ristanović
Samsung je predstavio svoju viziju kombinovanja tableta i notebook-a - stigao je ATIV Smart PC. Da vidimo jesu li njegovi konstruktori uspeli da izdvoje najbolje iz ova dva sveta koja se dodiruju... sve češće i bukvalno.
nopreview
Genijalni audio-škorpioni
Branislav Bubanja
Genius se serijom proizvoda označenim amblemom škorpiona obraća tržištu zahtevnijih korisnika. Pred nama su se našla tri interesantna seta zvučnika iz serije GX Gaming: GX SP-i250G, SW-G2.1 3000 i Cavimanus. Da vidimo kako su se pokazali.
nopreview
Optičko računarstvo
Nadežda Veljković
Mogu li fotoni zameniti elektrone? Novija istraživanja pokazuju da bi optičke tehnologije mogle znatno unaprediti i ubrzati naše kompjutere.
preview
Voja Gašić
Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G je tablet koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Ovoga puta ne samo zbog cene...
nopreview
Pet amper-sati u džepu
Bojan Stanojević
Ako se baterija u vašem telefonu ili tabletu isprazni kada ste daleko od utikača, eto nevolje. Zato je zgodno imati rezervu u džepu, a Intex IN 5000 je mala energetska bomba.
nopreview
Gospodar prstena
Branislav Bubanja
Miševi postoje dugo i verovatno su najkorisniji uređaji za kontrolisanje računara. Ali, sve do sada kod njih se ništa nije suštinski promenilo. A onda je došao Genius Ring Air, miš u prstenu...
nopreview
Intex iBuddy 3
Voja Gašić
Ako insistirate na što jeftinijoj ulaznici u svet tableta, iBuddy 3 je odličan kandidat: košta malo, a radi besprekorno.
nopreview
I futrola i tastatura
Voja Gašić
Iako je "sve na dodir" svetski trend, ponekada dobro dođe i stara, dobra tastatura. Makar i za mobilni uređaj kao što je Intex Avatar.
preview
Dejan Ristanović
HTC One X smo već proglasili za jedan od najboljih pametnih telefona na tržištu, a sada je napravljen još jedan mali korak unapred. Rezultat se zove One X+.
nopreview
Samsung Galaxy Camera
Bojan Stanojević
Posle mobilnih telefona i televizora, foto-aparati su se "opametili" - novim Samsung-ovim modelom upravlja Android. Kako se to odražava na performanse i upotrebljivost aparata?
preview
Jelena Rupnik
Pre tridesetak godina, većinu gadžeta koji se danas mogu kupiti za deset ili dvadeset dolara mogli ste da gledate samo u naučno-fantastičnim filmovima. I da im se divite. Vremena se menjaju: danas je sve je više retro gadžeta koji podesećaju na prošla vremena.
preview
Milan Bašić
Sigurnosni izazovi koji se postavljaju pred poslovni sistem su iz dana u dan sve ozbiljniji. Ma koliko nas dnevni posao ubeđivao da su neke druge stvari prioritetnije, pitanje bezbednosti treba stalno preispitivati, a mehanizme zaštite usavršavati. Obratimo pažnju na neka osnovna pravila...
nopreview
Acronis za bezbedne podatke
Kristijan Lazić
Kako najefikasnije praviti zaštitne kopije podataka u poslovnom okruženju? Isprobali smo Acronis Workstation v11.5 i Acronis for Exchange Server v11.5.
nopreview
Sigurnosna kopija - šta je to?
Istraživanja sprovedena na nivou Evropske unije kažu da pola preduzeća koja izgube podatke propadne za par meseci, a 90 posto za dve godine. Ukupna šteta do koje dođe u EU tokom samo jedne godine zbog gubitka podataka procenjuje se na više od 23 milijardi evra. Moguće rešenje je iStor DataVault.
nopreview
DataDomain backup
DataDomain uređaji omogućavaju veliku uštedu prostora za backup, visoku pouzdanost zapisa i čitanja, velike brzine backup-a i restore-a, jednostavnije konfigurisanje backup okruženja, optimizovanje Disaster Recovery rešenja, a tu je i niz drugih prednosti.
preview
Vladimir Vučinić
Veliko Symantec-ovo iskustvo u oblasti zaštite i oporavka sistema integrisano je u njihova dva rešenja za backup podataka: Backup Exec i Netbackup. Kada i kako primeniti te programe?
preview
Biljana Sredić
Kako informatički opremiti firmu koja raste, ali još nema potrebe za kompletnim ERP-om? Podržavajući razvoj malih preduzeća, Ipsylon je razvio Web aplikaciju Akord Micro.
nopreview
Dokumeti na pravom mestu
Milan Bašić
Brojni poslovni procesi su čvrsto ograničeni vremenom, a pritom je potrebno da više različitih službi obradi veliki broj dokumenata. Prozone eDocumentus ima rešenje za ovaj izazov...
nopreview
Bezbednost dokumenata
Milinko Lukić
Važan deo ISO sertifikacije kompanije predstavlja upravljanje dokumentima u njoj. Da vidimo kojim se "5P" i "3 u 1" putem stiže do sertifkata ISO/IEC 27001:2005 primenom UniDocs softvera.
nopreview
2013 reči u oblaku
Vladimir Cerić
Pregled novog izdanja Office-a počinjemo od aplikacije koju svi najčešće koristimo - i drugi programi donose novitete, ali nijedan od njih ne dostiže popularnost Word-a. Dakle, isprobali smo Microsoft Word 2013...
preview
Saša Stamenković
Tržišna utakmica u telekomunikacijama trenutno se vodi na polju operativnih sistema - Android, iOS i Windows Phone se bore za naklonost korisnika i za bolju poziciju u maratonskoj trci čiji je cilj očito još daleko...
nopreview
Tablet za video-nadzor
Jovan Mirović
Tablet je, pre svega zbog konstrukcije, teško posmatrati kao centar sistema za video-nadzor više kamera, ali računarska osnova uređaja pruža specifične mogućnosti. Koji su najpopularniji Android programi koji se koriste u ovoj oblasti?
nopreview
Kuda idu digitalni fontovi
Bojan Stojanović
Ogromna količina teksta koji se čita na računaru, smartfonu ili tabletu i sve veće rezolucije ekrana doveli su do fundamentalnih promena na nivou fontova. Kako se snalaze Windows 8, Android i iOS/OS X?
nopreview
Photoshop - tekst na slici
Nenad Veljković
Iako prvobitno zamišljen da radi samo sa rasterskim fajlovima, Adobe Photoshop je vremenom dobijao nove zadatke, pa i one vezane za tretman vektora. Obrada teksta je još jedna unapređena opcija nove CS6 verzije Photoshop-a koji je time dobio značajan deo snage InDesign-a, pa grafički dizajneri ne moraju više tako često da koriste dodatne aplikacije.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
EaseUS Todo Backup, Windows 8 Classic Shell, CuteFTP, odskora besplatni Microsoft Expression Design i Expression Web.
nopreview
Vozačka dozvola
Vesna Milošević
Poslednjih meseci se mnogo priča o vozačkim ispitima i vozačkim dozvolama, obuci vozača, kaznenim poenima i srodnim temama. Prošetali smo Mrežom istražujući kako su drugi rešavali probleme sa kojima se suočavamo...
preview
Dejan Ristanović
Digitalizacijom kablovske televizije dobili smo na stotine kanala, ali u tim programima uživamo uglavnom na način kako smo već godinama koristili televiziju. Novom verzijom svog digitalnog set-top box-a SBB je ponudio nešto suštinski novo - mogućnost da gledamo i ono što smo propustili.
preview
Milan Basrak
Krajem prošle godine detaljno je redizajniran sajt PC Press-a, a onda je došlo vreme da se unaprede i drugi aspekti prezentacije. Jedna od važnijih usluga je online kupovina pa je našem Webmaster-u, kao poklon za praznike, zapalo da napravi Web prodavnicu našeg časopisa...
preview
Mladen Mijatović
O značaju informatičke pismenosti društva u celini, ECDL sertifikatima i tome da li se i koliko posvećuje pažnja IT obrazovanju u Srbiji razgovarali smo sa Bojanom Minić, šefom regionalne ECDL kancelarije.
nopreview
Švedski principi u domaćem okruženju
Jovana Milićević
Krajem prošle godine švedska kompanija Verisec je otvorila razvojni centar u Beogradu. Dragoljub Nešić je jedan od rukovodilaca ove švedske kompanije, zadužen za poslovni razvoj.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #196
Trebalo bi da poradite na svom sajtu? Microsoft je svoje osnovne alate za Web dizajnere, Expression Design i Expression Web, učinio besplatnim, pa preporučujemo da ih instalirate i probate. Status PC Aplikacije imaju i Adobe Presenter 8, vredan dodatak za vaš PowerPoint kao i EASEUS Todo Backup Free. U sekciji PC Utility prikupili smo alate za prenos podataka sa Interneta, sekcija PC TimeLine nas podseća na račnar TIM-011 i prve dane DTP, a PC Fun, uz brojne zabavne skečeve, demonstrira neke nove ideje predstavljene na upravo održanom CES-u.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter