GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #196 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
50 najInternetsantnijih
Jovana Milićević
Ima li života van Facebook-a? Autori brojnih Web prezentacija veruju da ima, pa i domaći Internet iz godine u godinu raste, kako brojem sajtova, tako i njihovim kvalitetom. Došlo je vreme da po šesnaesti put izaberemo 50 najboljih sajtova, ovoga puta dajući reč i našim čitaocima.
- PC #196 (Februar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

50 najInternetsantnijih

Prema podacima britanske analitičke kompanije, na svetu trenutno ima 634 miliona Web sajtova, od kojih je čak 51 milion nastao tokom 2012. godine. Teško je precizno reći koji procenat odlazi na one sa sadržajem na srpskom jeziku, ali prema podacima RNIDS‑a trenutno postoji 77.060 .RS i 6.858 .SRB domena. Nije bilo lako izdvojiti 50 šampiona.

Izbor najboljih srpskih sajtova, Web Top 50, sprovodimo po šesnaesti put, a žiri, kao i uvek, čine članovi naše Redakcije. Sajtove smo podelili u deset kategorija, birajući pobednika u svakoj od njih, ali i sajtove koji su možda tek za korak zaostali za šampionom. Cenili smo pre svega koristan sadržaj, redovno ažuriranje, kontakt sa posetiocima, a nije bilo zgoreg da sve to i lepo izgleda. Izabrali smo sajtove medijskih kuća, Web prodavnice, servise, IT magazine, ali i prezentacije za one koje zanimaju kulinarstvo, sport, rekreacija ili, jednostavno, zabava. Prvi put uveli smo i kategoriju Blog, prepoznajući lične Web dnevnike kao formu koja iz godine u godinu nudi sve kvalitetnije sadržaje. Neke od sajtova sa liste ste viđali i ranijih godina, što može biti dokaz da kvalitet opstaje, ali su se na listu pedeset najboljih probili i neki novi kandidati.

Web je dinamičan, pa takav treba da bude i naš izbor – ove godine smo osluškivali i vaše predloge, pružajući priliku posetiocima www.pcpress.rs ne samo da sugerišu interesantne sajtove, već i da glasaju za njih. Tako je Wannabe magazinu dodeljena specijalna nagrada publike, a drugu specijalnu nagradu dodeli smo RNIDS‑u, zbog programa podrške projektima za popularizaciju Interneta.

Prostora za poboljšanje uvek ima, pa se i mi nadamo još težem poslu pri izboru sajtova naredne godine.

Vesti i informacije

www.rts.rs

Zvanični sajt medijskog javnog servisa Srbije se istakao svojim efikasnim, a ipak nepretencioznim dizajnom i funkcionalnošću. Naslovna strana deluje mirno, ali su svi potrebni linkovi lako pristupačni. Sajt prati kompletnu produkciju RTS a ali je često i dopunjava, a mnoge emitovane priloge možete pogledati i kasnije. Sadržaj možete pratiti i kroz Android aplikaciju, a trud je uložen i za prilagođavanje sadržaja osobama sa posebnim potrebama. Za budućnost ostaje rad na boljoj komunikaciji sa društvenim mrežama.

www.blic.rs

Sajt dnevnog lista "Blic" donosi i sadržaje iz raznih izdanja kuće Ringier Axel Springer. Sa svih strana ste bombardovani informacijama i tekstovima, ticker dobro funkcioniše, a sadržaj je raspoloživ i kroz kvalitetne aplikacije za Android uređaje i iPhone.

www.b92.net

Jedan od najposećenijih domaćih portala, osim vesti iz zemlje i sveta, sadrži i niz sekcija od kojih bi svaka sama za sebe mogla da predstavlja poseban, veoma posećen sajt: Sport, Biz, Život, Kultura, Auto, Tehnopolis... Oko sajta se okupila velika korisnička zajednica, pa su komentari često jednako zanimljivi kao i vesti, a pristup je sve češći kroz aplikacije za Android i iOS platforme.

www.media1.rs

Sajt pod krilaticom "Svi mediji na jednom mestu" pretenduje da integriše podatke iz dnevnih novina, televizije, Internet portala i drugih sajtova. Vesti su podeljene po oblastima (Politika, Ekonomija, Društvo, Sport, Život, Kultura, Zabava, Tehnologija...) a vredi uvek pogledati i galeriju atraktivnih fotografija. Posebno je interesantno što korisnik može da izabere izvore koje će pratiti, pa ako vam natpisi neke medijske kuće deluju suviše agresivno ili ne volite žutu štampu, naprosto je isključite.

Društvo

www.rgz.gov.rs

Jedan od najznačajnijih informatičkih projekata u zemlji je digitalizacija katastra nepokretnosti, koji je tokom 2012. godine konačno postavljen na Web. Za ljude koji kupuju nekretnine to su dragoceni podaci, naročito kada ih dopune informacijama iz centralne evidencije hipoteka sa istog sajta. Podaci o nekretninama se pronalaze navođenjem katastarske parcele ili ulice i kućnog broja, odziv je veoma brz, a na preciznosti podataka moraće da se radi i u narednim godinama. Ipak, prvi i najveći korak ka sređivanju stanja na tržištu konačno je napravljen.

www.beograd.rs

Sajt glavnog grada se već dugo nije dizajnerski menjao, ali je njegovo održavanje redovno, a objavljene informacije dragocene su za svakoga ko želi da se snađe u Beogradu. Od servisnih informacija, preko gradskih vesti pa do linkova na sve sajtove od interesa za lokalnu upravu, www.beograd.rs ostaje mesto koje ćete najpre posetiti kada treba da rešite neku komunalnu nedoumicu.

www.apr.gov.rs

Domaći sajt koji se najčešće otvara u firmama, radi kompletiranja adresara, provere podataka o budućim saradnicima, a često i iz jednostavne ljudske radoznalosti. Registar privrednih društava sa podacima o svim firmama i njihovim završnim računima, registar preduzetnika, udruženja, stečajnih masa, založnog prava... Sve na jednom mestu, uz brz odziv i nedavno poboljšan sistem za pretraživanje ponovo su doveli APR na našu TOP50 listu.

www.upravusi.rs

Naša nacionalna osobina je da smo "uvek u pravu", ali u praksi ne ispada uvek tako. Zato vredi posetiti ovaj sajt, upoznati se sa pravima koje vam zakoni daju, ali i načinima da ta prava ostvarite u legalnoj proceduri. Sajt je jednostavnog dizajna i prijalo bi mu redovnije održavanje, ali su objavljene informacije dragocene, a njihovo pronalaženje efikasno.

www.vrnjackabanja.co.rs

Među brojnim kvalitetno urađenim regionalnim sajtovima ove godine se istakao sajt Vrnjačke Banje. Lepo izgleda, slike su atraktivne, upravljanje je jednostavno i, što je najvažnije, sajt se redovno održava. Ako razmišljate o vikendu ili malo dužem odmoru u jednom od najlepših krajeva Srbije, pođite od ovog sajta - sve je lepo složeno na jednom mestu.

Servisi

www.planplus.rs

Plan Plus je počeo kao digitalna mapa Beograda, i postepeno se razvio do detaljne online mape čitave Srbije, sa gomilom dodatnih usluga, kao što su poslovni katalog brojnih prikazanih lokacija i objekata, mogućnost izbora najkraćeg puta između lokacija ili detaljan prikaz gradskog saobraćaja u većim gradovima. Mape se redovno ažuriraju, pa ako želite da pronađete lokaciju čiju adresu znate, a onda i najbolji način da stignete do nje, pođite odavde.

www.donesi.com

Ako ste gladni, frižider vam je prazan i ne izlazi vam se iz kuće, svratite na www.donesi.com, koji u svojoj mreži ima veliki broj restorana širom Srbije. Najpre izaberite grad/zonu, a posle toga se prepustite izboru jela. Jelo možete da birate na osnovu ponuđenih kategorija, a možete i da aktivirate "čarobnjaka ukusa", koji će vam dati preporuke; možete da saznate i šta se dopalo drugim kupcima. Usluge sajta su besplatne, za nabavke čak povremeno ima i popusta, pa - prijatno!

www.d3go.tv

D3Go je servis koji omogućava gledanje televizijskog programa u pokretu, preko interneta, na najrazličitijim uređajima - laptopu, mobilnom telefonu, tabletu ili PC ju. Servis odlično funkcioniše na više platformi: Android, iOS ili Windows, a jedino ograničenje je što morate biti korisnici SBB usluga da biste mogli da ga koristite.

www.poreskauprava.gov.rs

Plaćanje poreza je obaveza fizičkih i pravnih lica, ali poreska pravila uvek prate i nedoumice. Najsigurniji način da ih rešite je da posetite sajt poreske uprave. Tamo ćete naći pravilnik, adresar filijala sa brojevima telefona i obrasce raznih poreskih prijava, kao i brojna uputstva i objašnjenja. A ako želite da svoje poreske obaveze regulišete elektronski, prijavite se na servis ePOREZI.

www.polovniautomobili.com

Kupovina polovnog automobila nije jednostavna, a ovaj sajt će vam pomoći pri izboru, pre svega obilnom ponudom koju lako možete da filtrirate raznim kriterijumima i da brzo nađete ono što vam treba. Na sajtu se nude i kamioni, motocikli, bicikli i plovila, ali i ono što nam najčešće treba - auto-delovi. Pretraga je otvorena svima, a ako želite da ostavite oglas ili koristite neke pogodnosti, preporučujemo da se registrujete.

www.yellowpages.rs

Yellow Pages je najposećeniji domaći sajt poslovne sadržine, koji sadrži preko 200.000 korisnih informacija o privrednim subjektima sa teritorije Srbije. Celokupan sadržaj baze poslovnih podataka funkcioniše kao pretraživač i dostupan je svima koji koriste Internet, pa pretraga firmi i potraga za klijentima i poslovnim saradnicima često počinje upravo odavde.

E-Market

www.limundo.com

Limundo je već godinama referentni domaći aukcijski sajt, pre svega zbog odlične organizacije i vrlo ozbiljne poslovne politike, u čijem kreiranju učestvuju i posetioci: ako se nekorektno ponašate, bićete prijavljeni a zatim i isključeni. Registracija je besplatna i brza, posle čega možete da prodajete sve što vam ne treba ili da potražite ono što vam nedostaje. Roba je podeljena u kategorije, tako da je snalaženje jednostavno i sugestivno, a mehanizam licitiranja ćete shvatiti posle samo nekoliko minuta. Limundo Cash je garancija da će i kupac i prodavac biti zadovoljni.

www.elakolije.rs

eLAKOLIJE je online hipermarket - u njemu ćete naći sve ono po šta biste morali da idete u neku od velikih samoposluga, koje su možda kilometrima od vas. Registracija je besplatna, a ako živite u Beogradu, Novom Sadu, Subotici ili Vršcu, besplatna je i dostava. Robu možete da platite na više načina, uključujući i odloženo (čekovima). Posećujte sajt redovno, pa možda nađete nešto zanimljivo na akciji.

www.gigatron.rs

Gigatronshop je sajt koji ćete posetiti ako planirate kupovinu računara, periferijske opreme i tehničke robe kao što su televizori ili smart telefoni. Ponuda je obimna i raspoređena u kategorije; o ponuđenim proizvodima ćete dobiti osnovne tehničke podatke, ali obratite pažnju i na komentare - nekad ćete saznati mnogo više, a za neke proizvode ćete naći i rezultate testova. Naravno, proverite akcije i rasprodaje, a Gigatron nudi brojne varijante kreditiranja, u saradnji sa bankama ili bez njih.

www.nonstopshop.rs

Nonstopshop je on line prodavnica robe široke potrošnje u kojoj možete da kupite sve i svašta, od umetničkih dela do opreme za navijače najpopularnijih klubova. Ako nemate ideju šta da nekome poklonite, pogledajte ovde: jedna od stavki u meniju su pokloni razvrstani u kategorije, sa predlozima. Podržano je nekoliko načina plaćanja, a ako vam ne odgovara on line kupovina, robu možete naručiti i telefonom. Doduše, tada ono nonstop iz imena sajta baš i ne važi.

www.tehnomanija.rs

Sajt kompanije Tehnomanija je nezaobilazan ako kupujete bilo šta od tehnike koja vam je potrebna u kući - čak i ako ne volite on line kupovinu, koja je podržana raznim varijantama plaćanja i brzom dostavom, na sajtu ćete naći ažuran spisak robe raspoložive u bilo kom maloprodajnom objektu, sa osnovnim tehničkim podacima. Artikli su grupisani u kategorije sa brojnim mogućnostima filtriranja pretrage, pa ih je lako naći. Obratite pažnju na akcije - vrlo su dinamične i često obuhvataju i povoljne uslove kreditiranja.

Nauka i obrazovanje

www.iths.edu.rs

Ako se pitate kako izgleda školovanje budućnosti, sajt ITHS (Information Technology High School) će vam predstaviti gotovo sve što nas čeka. Savremeno koncipirana nastava, gradivo dostupno i za daljinsko učenje putem integracije s (bratskim) ITS i link eLearning sajtovima, stalni uvid u tok nastave i ocenjivanje, te stalni kontakt s nastavnicima i predstavnicima škole je nešto čemu inače teži obrazovanje, ali ITHS to već ima. Radi se i o konkuretnim zanimanjima s kojima ćete relativno lako naći posao - konkurs za upis generacije 2013/2014. je već otvoren.

www.kobson.nb.rs

KoBSON je svojevrsna baza znanja prilagođena akademskoj i istraživačkoj zajednici. Kroz projekat "Naši u WOS" formiran je svojevrsni "Ko je ko" domaće akademske zajednice. Ako čujete neko ime, možete začas proveriti koliko je on ili ona radova objavio/la u svetskim časopisima i koliko su ti radovi relevantni, na osnovu impakt faktora časopisa i broja citata. Na sajtu možete da pratite i uspešnost domaće nauke u globalnim okvirima, a oni koji pripadaju akademskoj zajednici mogu u Univerzitetskoj biblioteci dobiti lozinku koja će im omogućiti da preuzimaju naučne radove iz brojnih stranih časopisa, kroz baze Web of Science i Scopus.

www.seecult.org

Česti laureat naše nagrade ne posustaje s energijom kojom prati sva kulturna dešavanja Jugoistočne Evrope. Iz ažurnih vesti saznaćete tačnu satnicu mnogobrojnih dešavanja, ali i pročitati šta Ministarstvo kulture i informisanja Srbije radi na promovisanju kulture i umetnosti. Ako niste samo konzument, na SeeCult.org ćete saznati sve o radionicama i konkursima za umetnike u tradicionalnom, ali i alternativnom umetničkom izrazu. Tu je i registar kulturnih ustanova i udruženja, a mnoštvom stavova, mišljenja i kritika možete bar povremeno da zamenite dangubljenje na društvenim mrežama.

www.tesla-museum.org

Pored vredne prezentacije muzejske kolekcije koju čini devet zbirki eksponata, sajt Muzeja Nikole Tesle ima i svoj specifični, digitalni život, koji čini dostupnim i stvari koje ne možete da vidite obilaskom izložbenih postavki. Projekat digitalizacije, mikrofilmovanja, obrade i korišćenja delova zaostavštine Nikole Tesle obezbediće vam uvid u brojnu dokumentaciju i pisanu zaostavštinu ovog velikana srpske nauke. Veliki potencijal leži i u video i 3D prezentacijama koje bi (ipak) trebalo malo tehnički osavremeniti.

www.vokabular.org

Na prvi pogled siromašan, Vokabular.org pleni bogatstvom sadržaja koje nudi. Oni koji često barataju jezikom naći će rešenja mnogih nedoumica, te tačna značenja i upotrebu mnogih pojmova koje pročitaju ili žele da napišu. Rečniku nedostaje malo modernijeg pristupa, poput pretraga po sličnosti i zvučnosti ili više kontekstnih primera. Sve ovo nalazi se na spisku želja tvoraca sajta, ali s obzirom na neprofitni karakter, Vokabular pruža mnogo više od očekivanog.

ICT

www.informacija.rs

Opisi virusa, rečnik pojmova i vesti iz oblasti računarske bezbednosti ključni su razlozi što Web surferi posećuju sajt www.informacija.rs. Sajt je nastao sa ciljem da informiše korisnike o aktuelnim pretnjama na Web-u, što uspešno čini već godinama.

www.itdogadjaji.com

Ukoliko ste ikada tražili informacije o IT konferencijama, seminarima ili kursevima, pretraživač vas je verovatno doveo na sajt www.itdogadjaji.com. Najave sadrže sve potrebne informacije o organizatoru događaja, vremenu i mestu održavanja, kao i eksterne linkove na kojima se možete dodatno informisati.

www.mobilnisvet.com

Malo je onih koji bar jednom nisu proverili koliko neki telefon košta u slobodnoj prodaji ili uporedili karakteristike dva mobilna telefona na sajtu www.mobilnisvet.com. Osim što telefone možete pretraživati po različitim kriterijumima, na ovoj sajtu pronaći ćete i informacije vezane za rad domaćih operatora i ostale vesti iz mobilnog sveta.

www.srbodroid.com

Za nekoga sve, za svakoga po droid, slogan je sajta www.srbodroid.com, popularnog među domaćom Android populacijom. Sajt pruža informacije o novostima iz sveta Android telefona, ali i recenzije uređaja koji rade na ovoj platformi, a tu je i kutak za one koji žele da se bave razvojem Android aplikacija.

Porodica i zdravlje

www.dr-ristic.com

Dom zdravlja "Dr Ristić" postoji i radi od 1994. godine. Pored kvalitetnih medicinskih usluga ozbiljno su se pozabavili i svojim sajtom na kome sada možete on-line zakazati pregled kod željenog lekara, ali i pitati stručnjaka ono što vas zanima u vezi sa zdravljem. Pored toga, možete proveriti svoje znanje tako što ćete pokušati da rešite neki od kvizova iz različitih medicinskih oblasti. Ovo je sajt koji služi i za informisanje, ali i za konkretno rešavanje problema putem zakazivanja pregleda i konsultacije sa lekarom pa je to razlog zbog kog se Dr. Ristić nalazi na prvom mestu ove liste.

www.doktor.rs

Kvalitetan sajt o zdravlju u najširem smislu. Na njemu možete pronaći i savete i odgovore na razna zdravstvena pitanja, ali i mapu sa apotekama, klinikama, laboratorijama ili zubarskim ordinacijama. Sajt je i redizajniran prošle godine pa je posetiocima sada još lakši put do medicinskih informacija.

www.budidavalackrvi.com

Ko može dati krv a ko ne može? Za šta se koristi data krv i šta se u njoj proverava? Odgovore na ova i druga pitanja potražite na ovom sajtu, čija je najveća prednost u tome što možete objaviti kada je nekom krv potrebna i na taj način potražiti potencijalne davaoce. Sajt savremenog dizajna, povezan sa svim društvenim mrežama i pre svega, sajt koji je i te kako potreban modernom i humanom društvu.

www.formaideale.rs

Najpoznatija domaća prodavnica za uređenje doma privukla je našu pažnju i izdvojila se na osnovu dva aduta. Prvi je odlična i ažurna Internet prodavnica, a drugi sjajna aplikacija za uređenje doma, u kojoj je moguće svaki artikal postaviti na sliku svog stana i tako videti kako će tamo pristajati.

www.nekretnine.rs

Nezaobilazna destinacija svakog tragača za "svojom slobodicom", nastala iz Ringier Axel Springer radionice. U temelje sajta je ugrađena ogromna baza raspoloživih nekretnina, kao i aktuelnosti, preporuke, zanimljivosti i statistike. Ako kupujete ili prodajete stan, ovo je mesto sa koga ćete poći.

Sport i (avan)turizam

www.tob.rs

Sajt Turističke organizacije Beograda je veoma informativan, ažuran i jedan od najlepše dizajniranih na našoj listi. Za turiste je ovo najkorisnija lokacija na srpskom Web-u, a za Beograđane mesto na kome će pronaći informacije o aktuelnim događanjima u gradu. Šta posetiti, gde odsesti, koje događaje nikako ne propustiti samo su neke od informacija dostupnih na čak devet jezika.

www.putovanja.info

Najmanje jedan iz grupe odličnih Infostud ovih sajtova obično nađe mesto na našoj listi, a ovog puta je to putovanja.info. Standardno dobra lokacija za sve koji planiraju odmor i putovanje, a traže dodatne informacije o lokaciji koju žele da posete, iskustvima drugih turista i ponudama agencija.

www.sportal.rs

Iako strpljivo iščekujemo pojavljivanje Web strane sa novostima i informacijama iz sveta sporta koja će zaseniti Sportal, izgleda da tom zadatku niko nije dorastao. Aktuelne, sveže, najpotpunije i najrazličitije sportske novosti na domaćem Web-u i dalje su ovde. Premda na stranicama nema posebnih dizajnerskih noviteta u odnosu na prethodnu godinu, on je na polju ažurnosti i funkcionalnost veoma napredan.

www.trcanje.rs

Za ljubitelje sporta i rekreacije trcanje.rs je sajt kome je teško naći alternativu. Gledano s ove strane monitora reklo bi se da iza projekta stoji ekipa koja je svaki sekund svog vremena posvetila zdravoj ishrani, vežbanju i zdravom načinu života. Ne trude se samo da istaknu prednosti redovnih treninga, ponude planove vežbi i programe ishrane, već i da motivišu nevežbače da se pokrenu i promene način života.

Zabava i Lifestyle

www.dominomagazin.com

Kada pomislimo na lifestyle i zabavu u paketu, prva asocijacija je Domino magazin. Ovaj online magazin pokriva gotovo sve - od zdravlja, mode i umetnosti, preko automobila i gadžeta, pa sve do ozbiljnih tema, posmatranih iz malo manje ozbiljnog ugla. Odličan upakovan, jednostavan za snalaženje i krcat zabavnim sadržajem, Domino magazin je lako našao vodeće mesto na našoj Top 50 listi.

www.njuz.net

Njuz je nešto sasvim drugačije na domaćem Web-u. Kad se pojavio, izazvao je pravu zabunu, a neki mediji i danas povremeno nasednu pa neku šaljivu vest prenesu kao pravu. Iako je delovalo da će se teme i ideje brzo istrošiti, Njuz.net je uvek podjednako aktuelan, duhovit i interesantan domaćoj publici. Novinarska kreativnost ili pogodno tle, tek ekipa Njuz-a ne posustaje i sajt je jedan od najposećenijih u Srbiji.

www.naxi.rs

Sajt Naxi radija nije samo pratilac ove popularne radio-stanice, već medij za sebe. Preko njega možete slušati neku od osam Naxi radio stanica, a nije novost da je naxi.rs adresa koju posećujemo kada želimo da proverimo stanje u saobraćaju u našem gradu (na raspolaganju je čak 15 kamera). Kao i svaki pravi zabavni sajt, Naxi svakodnevno donosi i savete, vesti i informacije iz sveta mode, zdravlja, sporta. Dakle, muzika, servisne informacije i zabavni sadržaji - sve na jednom mestu.

www.mtv.rs

Kvalitetnim sadržajem, odličnim dizajnom, preglednošću i ažurnošću izdvojila se Web stranica Muzičke televizije. Za ljubitelje muzike ovaj sajt je neizbežan - tokom 2012. to je bilo jedino mesto na kojem su se mogle pronaći top-liste, najave (manje i više) važnih muzičkih događaja, video-sadržaji, ali i veliki broj vesti i reportaža iz zemlje i sveta.

www.prolog.rs

Prolog je ažuran i sadržajem bogat sajt posvećen filmskoj umetnosti, jedini tog tipa na domaćem Web u. Iako bi se na dizajnu i funkcionalnosti moglo poraditi, pohvaljujemo inicijativu autora stranice da pokrenu i redovno održavaju sajt posvećen kinematografiji.

Blog

www.mooshema.com

Pitko štivo o zdravom životu, telu i duhu upakovano u priče iz svakodnevice svrstalo je blog www.mooshema.com u vrh naše ovogodišnje liste. Koristan sadržaj koji piše Moo odlično je razvrstan po kategorijama i spakovan u prijatnu vizuelnu celinu.

www.draganvaragic.com

Jedan od najuticajnijih blogova u oblasti e-poslovanja nalazi se na adresi www.draganvaragic.com. Blog postoji od 2005. godine, a njegov autor obrađuje i teme koje se odnose na e-marketing i odnose sa javnošću. Iz mnoštva ga izdvaja postojanje engleske, sadržinski različite verzije bloga.

www.minjina-kuhinjica.com

Počelo je sa receptima na regionalnom kulinarskom sajtu, a rezultiralo jednim od najboljih domaćih blogova. Autorka bloga www.minjina-kuhinjica.com sa posetiocima deli svoje recepte i kulinarske tajne još od 2007. godine, a zajednica okupljena na forumu koji je integrisan u ovaj blog svakodnevno raste.

www.mahlat.rs

Autorka ovog bloga kaže da stoji iza svega što napiše, a taj stav prepoznaje se u svim tekstovima objavljenim na sajtu www.mahlat.rs. Teme o kojima piše su prilično brojne, ali ih Mahlat obrađuje na sebi svojstven način; nećete ostati ravnodušni.

www.tangosix.rs

Verovatno ne postoji domaća internet lokacija na kojoj možete saznati više o vazduzoplovstvu od bloga www.tangosix.rs. Blog je redovno ažuriran tekstovima iz oblasti generalne i vojne avijacije, padobranstvu, a pravo je mesto i za sve one koji žele da se informišu o aeromitinzima.

Specijalne nagrade

www.rnids.rs

Registar Nacionalnog Internet domena (RNIDS) se od 2006. godine brine o domaćim .RS domenima, a od prošle godine i o ćiriličnim .SRB domenima. Ove godine, od nas su dobili specijalno priznanje zbog uspešnog trogodišnjeg sprovođenja 4PI konkursa, kojim potpomažu razvoj domaćih sajtova i tako utiču na povećanje korisnog Internet sadržaja na srpskom jeziku.

www.wannabemagazine.com

Pored liste koju je formirao žiri, ove godine smo se odvažili da i publici ponudimo mogućnost da predlaže, a potom i da glasa za omiljene sajtove. Za relativno kratko vreme prikupili smo veliki broj kandidata, pa se na listi za glasanje našlo 12 sajtova koje ste najviše predlagali. Vox populi je pokazao da je wannabemagazine.com vaš omiljeni sajt. Nama ostaje samo da podržimo ovaj izbor publike, jer wannabemagazine.com jeste sajt zanimljivog i modernog dizajna. Po sadržaju je usmeren ka lepšoj polovini sveta, ali većinu tema obrađuje zanimljivo i sveže, bez neukusnih tabloidnih izleta.

SLEDEĆI TEKST U PC #196
preview
I posao i zadovoljstvo
Inge Schwabe


Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter