GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #196 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
I posao i zadovoljstvo
Inge Schwabe
Tableti zasnovani na platformi Windows RT pojavili su se u prodavnicama, uz obećanje da ovi računari više ne služe samo za zabavu, već i za posao. Testirali smo prve kandidate za vašu dnevnu i radnu sobu.
- PC #196 (Februar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

I posao i zadovoljstvo

Rad ili zabava - zašto razdvajati? Stav kompanije Dell, kao jednog od prvih proizvođača tableta zasnovanih na operativnom sistemu Windows RT, ukazuje na to da ova nova vrsta uređaja nudi više od igrica, interneta i video-snimaka. Na svim RT tabletima standardno je instaliran Microsoft Office Home & Student 2013 koju, u sadejstvu s tastaturom, otvara novi prozor u poslovni svet.

Suštinska razlika

Koliko dobro se novi Windows ponaša na ekranu osetljivom na dodir vidi se na ultrabook-ovima s karakteristikama tableta, u Convertible dizajnu. S baterijama koje u proseku traju po šest sati i masom ispod dva kilograma, ti ultrabook računari su u samom vrhu svoje klase, ali su preteški za uređaj namenjen digitalnog zabavi. Netbook-ovi s procesorima Atom su sve manje atraktivna alternativa, pa novi tableti zasnovani na Windows RT platformi i s ARM procesorima postaju idealan izbor.

Suštinska razlika Windows-a RT u odnosu na Windows 8 je ta što se dodatni softver može preuzeti samo iz prodavnice Windows Store, a klasični exe programi su neupotrebljivi. Za mnoge je to razočarenje - Windows 8 i Windows RT su vrlo slični, pa kupci od tableta očekuje nešto što on ne može da ispuni. A pri tome je RT tablet sasvim prilagodljiv: ako izuzmemo zaobilazne načine koje koriste dobro upućeni korisnici, svi iPad-ovi i Android-i žive od programa iz ponude online prodavnica kompanija Apple i Google, koja se svakako proširuje dodatnim ponudama drugih proizvođača.

Obavezna zaštita

Uz integraciju senzora tipičnih za tablete, u jezgro operativnog sistema koje se koristi za sve nove verzije Windows-a, Microsoft je postavio kamen temeljac za novi razvoj. Za aplikacije navigacije i igrice na tabletu nezaobilazni su kompas, žiroskop i senzor ubrzanja. RT tableti sa ugrađenim NFC čipom moći će u budućnosti da se koriste za plaćanje.

Tehnologija BitLocker omogućava dodatnu zaštitu podataka, koju proizvođači postižu primenom TPM modula. Korisnici više neće morati da razmišljaju o programima za zaštitu od virusa i neželjenog softvera, pre svega o Window Defender-u koji radi u pozadini ili instalaciji važnih nadogradnji. Da bi nadogradnje bile pravilno instalirane, korisnici će jedino morati da restartuju sistem. Za razliku od Windows-a, RT neće više morati da se isključuje, zahvaljujući mogućnosti uspostavljanja veze u režimu standby, uobičajenoj za tablete.

Da biste mogli da štampate dokumente sa smart telefona ili tableta, potrebni su drajveri. Taj problem Microsoft prevazilazi korišćenjem posebnog protokola za štampu i sertifikujujuće štampače. Komponente koje su sertifikovane za RT, u koje mogu da spadaju i miš i tastature, ne moraju da budu izolovana rešenja, ali kako tvrde iz Microsoft-a, njima nije potrebna instalacija drajvera na samom RT tabletu.

Live tajlovi

Za sve je kriv Android: otkako su u Android-u 3.1 uvedeni vidžeti kojima na početnom ekranu prikazujete najvažnije poruke i informacije, uz automatsko osvežavanje sadržaja, nije više potrebno otvarati same aplikacije da bi se videlo kakvo će vreme biti ili da li je postignut gol na nekoj utakmici. Često je dovoljan kratak pogled na uređaj, koji potom opet možete da vratite u džep ili torbu. Time se štedi vreme a, osim toga vidžeti lepo izgledaju.

Takozvani Live tajlovi na Windows tabletima su zapravo tasteri za aktiviranje odgovarajućih aplikacija. U posebnim slučajevima Live tajlovi ispunjavaju zadatke koje obavljaju vidžeti. Ako je integrisani kalendar popunjen podacima, uvek vidite šta treba raditi u sledećem terminu. Slično važi za aplikacije za prikaz vremenskih prilika, kretanja na berzi... isplati se konfigurisanje početnog ekrana.

Prijava u sistem

RT tablet može da se koristiti "anonimno" ali to nije preporučeni način rada. Već pri konfigurisanju tableta korisnik se može prijaviti u sistem pomoću Windows Live ID-a, a može i da preskoči ovaj korak. Prijava u sistem ima dve prednosti: prvo, prilagođavanje početnog ekrana pomenuto u prethodnom pasusu, isplati se dvostruko a ponekad i trostruko, jer se ono pomoću istog Windows Live ID naloga može preuzeti na uređaju koji se trenutno koristi. Drugo, prijava daje mogućnost da tablet koriste i drugi članovi porodice, jer se ovde zapravo radi o korisničkom nalogu, kakav nam je poznat sa PC-ja.

Mogu se čak i aktivirati dodatne mere zaštite za dečje naloge. Za razliku od Apple-ove filozofije, kada se prijavite niste automatski povezani sa svim uslugama Microsoft-a. Prednost je u tome što Hotmail možete koristiti pod drugim imenom nego na Xbox Music-u ili Xbox Live-u. Ako vam to nije od neke koristi, prijavljivanje iznova će vas u početku nervirati.

Da, pomoću RT tableta može da se pristupa servisima kao što su XboxMusic i igračka platforma Xbox Live. Windows Media Player i Windows Media Center nisu instalirani na RT, ali se aplikacije za reprodukciju multimedijalnih sadržaja se mogu preuzeti iz Windows Store-a, koji iz dana u dan raste.

Optimizovani programi

Microsoft Office Home & Student 2013 RT preview sadrži Word, Excel, Power Point i OneNote-a, optimizovane za rad sa ekranima osetljivim na dodir. U ovom slučaju, Preview nije isto što i probna verzija, koja se mora platiti ako želimo da je trajno koristimo. Sa Web sajta proizvođača se, međutim, može zaključiti da se ovde radi o preliminarnoj verziji koja će se, po pojavi konačne pune verzije, automatski i besplatno instalirati kroz Windows Update.

Pored verzije OneNote koja se nalazi u paketu Office Suite, proizvođači su dodavali i vlastite aplikacije za prepoznavanje rukopisa. Jedan od primera je kompanija Asus, koja je za naš test dostavila svoj VivoTab, na kome aplikacija Super Note izuzetno dobro prepoznaje rukopis.

Kada pogledamo Google i Apple, cloud usluga Microsoft-a pod nazivom SkyDrive predstavlja izbor najboljeg iz ova dva sveta: kao i kod Google Docs-a, i ovde široka ponuda aplikacija podržava čuvanje, obradu i kreiranje dokumenata u cloud-u. SkyDrive je uveo i mogućnost slanja (upload) fotografika - kada aktivirate ovu opciju, slike koje napravite se šalju u vaš "oblak" kapaciteta 7 GB potpuno automatski, kroz aplikaciju za rad sa fotografijama. Tamo će se pojaviti na Live tajlu aplikacije za rad sa slikama.

Uspeh ili propast?

Već smo testirali Microsoft Surface RT, a na stranicama koje slede imaćete prilike da pročitate o RT tabletima kompanija Asus, Dell, Lenovo i Samsung. Ovi tableti će, pre svega zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, velikom kapacitetu memorije i brojnim interfejsima, uneti živost na tržište na kojem su do sada dominirali iOS i Android tableti.

Iz izveštaja o dosadašnjoj prodaji i porudžbinama može se zaključiti da novi operativni sistem još nije stigao do kupaca. Ipak, smatramo da ima mesta optimizmu i da najnoviji operativni sistem za tablete ima dobre šanse za uspeh, čim se njegov vizuelni identitet bude odomaćio a to je, zbog njegove distribucije s prodajom novih računara, samo pitanje vremena.

Operativni sistem ima i potencijal za dugoročniji uspeh, kako zbog mogućeg porodičnog korišćenja, tako i zbog mogućnosti korišćenja kao tableta za razonodu i u isti mah za posao.

Za detaljan test Windows RT tableta, tabele njihovih karakteristika i ocene pogledajte PC#196.

SLEDEĆI TEKST U PC #196
preview
Prestižni Prestigio
Voja GašićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter