GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #196 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Prestižni Prestigio
Voja Gašić
Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G je tablet koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Ovoga puta ne samo zbog cene...
- PC #196 (Februar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Prestižni Prestigio

Prestigio Multipad 10.1 Ultimate 3G. Procesor: Rockchip RK3066, Cortex A9 dual-core, 1.512 GHz, Mali-400 MP quad-core GPU • Ekran: 10,1“, TFT MVA panel, 1280×800 • Memorija: 1 GB DDR3 RAM, 16 GB storage, do 32 GB microSD • Konektori: USB, mini USB (OTG), slušalice, miniHDMI • Kamera: 2 + 2 Mpix, foto 1600×1200, video 1080p @ 30fps • Cena: 33.990 dinara.

Ako malo analiziramo tržište tableta, primetićemo da je Prestigio već nekoliko puta uspeo da „pogodi žicu“ korisnika dobro odmerenim modelima po umerenim cenama. Ovaj put, na čelo portfelja je postavljen model kome malo šta možete da zamerite – ponovo po vrlo primamljivoj ceni.

Krenimo od onoga što ćete najpre uočiti, a to je veoma (ali veoma!) dobar ekran baziran na MVA panelu, rezolucije 1280×800 piksela i dijagonale 10,1“ (25,7 cm). Veliki ekran je uvek poželjna stavka, jer se lakše čita, filmovi lepše izgledaju, a i lakše je kucanje na ekranskoj tastaturi. Ako je, uz sve to kvalitet slike na visokom nivou kao na ovom modelu, uživaćete u svim aktivnostima.

Za HD ekran aspekta 16:10 potrebna je i poprilična snaga, pa da pogledamo s čime raspolaže ovaj model. Procesor je Rockchip RK3066, dvojezgarni procesor koji radi na 1,512 GHz, ali može da izvuče i neki dodatni megaherc. Regulacija brzine ide u osam koraka, što je mnogo manje nego kod trenutno popularnih Allwinner A13 modela, ali snaga koju pruža je daleko veća, a od ovako velikog tableta se pre očekuje besprekorna multimedija nego preterana štednja, što RK3066 može da pruži. Dopuna je sjajni GPU Mali‑400 MP – uz četiri grafička jezgra snage ne nedostaje ni za FullHD filmove (čak ni za njihovo snimanje), ni za OpenGL primene. Implementirana je ES 2.0 3D verzija, pa je Multipad 10.1 Ultimate 3G spreman i za prilično zahtevne igrice.

Prestigio nije štedeo na memoriji, pa je tu 1 GB DDR3 RAM‑a i 16 GB storage memorije, od kojih je korisniku raspoloživo oko 12,5 GB. Brza memorija je sigurno jedan od činilaca zahvaljujući kojima ovaj model postiže veoma dobre rezultate na benchmark testovima. Ako vam nedostaje skladišta, tu je Micro SD/Micro SDHC slot koji možete popunjavati karticama do 32 GB, a za one najzahtevnije, tu je OTG USB (on‑the‑go) na koji možete priključivati dodatne stikove, hard‑diskove, miševe i tastature, pa i USB Hub na koji ćete priključiti sve te uređaje.

USB je realizovan u mini varijanti (nešto veći od sada uobičajenog micro USB priključka), ali je priložen OTG kablić koji se završava standardnom USB utičnicom koju možete razvoditi dalje. Napajanje je takođe posebno, pa nije loše da malo pričuvate priloženi punjač. Za ljubitelje pokretnih slika tu je miniHDMI koji može da vodi direktno do velikog monitora, televizora ili projektora ‑snage ima dovoljno i za najzahtevnije video‑snimke. Tu je i redovna utičnica za slušalice.

Ni sa komunikacijama Multipad 10.1 Ultimate 3G ne zaostaje: tu je WiFi po b/g/n standardima, mada nedostaju naprednije opcije poput WiFi hotspot i direct funkcija. Zanimljivo je da u specifikacijama na sajtu stoji da nema Bluetooth adapter, ali se u realnosti BT uredno prijavljuje i aktivira, detektuje uređaje u blizini, te korektnokomunicira. Najzad, 3G u imenu znači da je tu HSDPA modem koji radi odlično, do 21 Mbit/s. Prednost je što je SIM‑free, pa možete da ga koristite i s lokalnim karticama u inostranstvu, a SIM slot je vrlo pristupačan, pa je zamena veoma laka.

Implementirane su dve kamere, uz mogućnost snimanja FullHD videa (1080p), što nije baš tako česta opcija. Obe kamere imaju senzore rezolucije 2 Mp, pa i za ljubitelje snimanja ovaj model nudi dosta prostora za eksperimentisanje. Veličina snimljenih fotografija je 1.600×1.200 piksela.

Naš primerak je stigao s Android‑om 4.0.4, ali informacija sa sajta ukazuje da se sada isporučuje sa Jelly Bean verzijom (4.1). Na sajtu su je i sve što vam treba za upgrade na 4.1 verziju, što smo sa zadovoljstvom odmah i uradili. Sve u svemu, Multipad 10.1 Ultimate 3G je dobro opremljen, vrlo živahan i komunikativan uređaj, ali najveći bonus je veliki i kvalitetan ekran s kojim ćete uživati u svim svojim aktivnostima.

Korisne adrese:

Prestigio
http://www.prestigio.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #196
preview
Plus na One X
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter