GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #196 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Plus na One X
Dejan Ristanović
HTC One X smo već proglasili za jedan od najboljih pametnih telefona na tržištu, a sada je napravljen još jedan mali korak unapred. Rezultat se zove One X+.
- PC #196 (Februar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Plus na One X

HTC One X+. Procesor: NVIDIA Tegra 3 AP37/4/1700 • Radna memorija: 1 GB • Storage: 64 GB • Ekran: TFT, 4,7” • Rezolucija: 720×1280, 16,7 miliona boja • Kamera: 8 Mp • Dimenzije: 134×70×11, 135 grama • Softver: Android 4.1 sa Sense 4+

HTC One X, promovisan u februaru 2012. godine, i dalje je jedan od najboljih smartfona na tržištu, ali tehnika napreduje, ponekad čak i brže od naših želja za nečim novim. Tako je već posle 6 meseci HTC osvežio svoj vodeći model, promovišući HTC One X+. Razlika je uočljiva (uglavnom samo) na prvi pogled: umesto glatke pozadine, Plus je prekriven blago gumiranim polikarbonatom, tako da deluje mekše i za nijansu bolje leži u ruci. Estetski utisak pojačan je primenom bordo elemenata – zaokružena je kamera, a tri kontrolna tastera u dnu ekrana prosijavaju bordo svetlošću, što pojačava aromu ekskluzivnosti.

Telefon je istih dimenzija kao pre, a masa je neznatno porasla, sa 130 na 135 grama. To je veliki telefon koji ćete nositi u torbici ili džepu pantalona, a „opravdanje“ za dimenzije je spektakularan TFT ekran dijagonale 4,7 inča i rezolucije 720×1280 tačaka (313 ppi). Boje na TFT ekranu deluju prirodnije nego na OLED ekranima, a tehnologija obezbeđuje veći osvetljaj, koji kod One X+ iznosi 400 cd/m2. To znači da telefon možete koristiti i na suncu, što je dodatni adut u odnosu na OLED. Uz dobar ekran ide i dobra kamera – u ovom slučaju rezolucije 8 Mp – kao i softver za razne specijalne efekte.

Sve ovo su bili aduti HTC One X, pa da vidimo šta se promenilo. Pre svega, procesor koji je radio na 1,5 GHz zamenjen je četvorojezgarnim NVIDIA Tegra 3 koji radi na 1,7 GHz – grafika je time postala još brža, a razne stvari koje se dešavaju na ekranu se sada dešavaju savršeno glatko. Kapacitet baterije je porastao sa 1800 na 2100 mAh, što i dalje nije dovoljno da preskočite obavezno večernje punjenje telefona – samo ste dobili malo rezerve za dane kada više surfujete Internetom, primate više elektronske pošte na koju treba odgovoriti ili možda imate više slobodnog vremena za igrice. Rezolucija prednje kamere je, najzad, dostigla 1,6 Mp (bila je 1,3 Mp), što je zgodno za pristalice video-razgovora. Operativni sistem je sada Android 4.1 Jelly Bean, premda se na tu verziju lako nadogradi i običan One X. Jedino unapređenje koje će svako znati da iskoristi je rast storage memorije sa 32 na 64 GB – eto dodatnog prostora za muziku i filmske sekvence. Interna memorija je ostala 1 GB, što je sasvim dovoljno za rad.

HTC je, sve u svemu, unapredio telefon tek koliko da održi korak – ako već imate One X, nema razloga da razmišljate o zameni, ali ako kupujete novi telefon, HTC One X+ je veoma dobar izbor.

Korisne adrese:

Telenor
http://www.telenor.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #196
preview
Kad je Flash bio Gordon
Jelena Rupnik
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter