GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #196 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Odložena televizija
Dejan Ristanović
Digitalizacijom kablovske televizije dobili smo na stotine kanala, ali u tim programima uživamo uglavnom na način kako smo već godinama koristili televiziju. Novom verzijom svog digitalnog set-top box-a SBB je ponudio nešto suštinski novo - mogućnost da gledamo i ono što smo propustili.
- PC #196 (Februar 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Odložena televizija

(kliknite za veću sliku)

U starim danima koje mnogi naši čitaoci i ne pamte program ste mogli da gledate samo onda kada se on prikazuje – ako propustite emisiju, ostaje vam samo nada da će biti emitovana repriza (paradoksalno, nekada je bilo mnogo manje repriza nego sada). Onda su došli video‑rikorderi, najpre analogni (VHS) a kasnije i digitalni – snimite film, seriju ili utakmicu i gledate ih kad poželite. Trebalo je, ipak, misliti o tome i pokrenuti snimanje, ili programirati video‑rikorder da se uključi u toliko‑i‑toliko sati i snima sledećih 90 minuta. Ljudi baš i nisu voleli da uče komplikovane sekvence komandi, a dešavalo se i da korektno programirate snimanje, a film počne 15 minuta kasnije nego što je najavljeno pa na snimku nedostaje ono najzanimljivije – kraj. Zato smo filmove sve češće iznajmljivali iz video‑klubova, a onda smo prešli na video‑on‑demand servis i (zvanične i nezvanične) Internet arhive, ali televizija nije izgubila svoju draž. Često se desi da uveče dođete s posla, otvorite novine i primetite neku emisiju koju biste rado pogledali. Ili kolege čitav dan pričaju o nekom juče emitovanom filmu – ko vam je kriv što ga niste snimili. Zahvaljujući SBB‑u, takvim problemima dolazi kraj.

Druga ili treća generacija

(kliknite za veću sliku)

Novi Cisco 4682DVB se oficijelno zove D3 V2.0 digitalni prijemnik, iako je po našem računu to treća generacija SBB‑ovih set‑top box‑ova – pre njega smo testirali Echolite SD kvaliteta (pogledajte PC #159), a zatim i tri Cisco dekodera zaključno sa modelom Z78398 koji omogućava snimanje programa u SD ili HD kvalitetu na interni hard‑disk (pogledajte dodatak uz PC #176).

Prijemnik je manji od prethodnika i lako se instalira; SBB će poslati montera da to uradi, ali zapravo biste mogli i sami – samo ga HDMI kablom povežete sa TV-om i sačekate da se softver update‑uje. Sledeći pogled na ekran će vas prijatno iznenaditi: meniji šljašte jarkim bojama a korisnički interfejs deluje spektakularno. Poneko će se pobuniti i potražiti „mirniji“ skin, ali o ukusima...

Posle upoznavanja osnovnih funkcija videćete da je sve na svom mestu – možete da birate program, da formirate sekcije sa omiljenim kanalima, da pregledate EPG vodič kroz televizijske programe, i birate šta ćete gledati odnosno snimati, pa i da definišete korisnike i tako najmlađima uskratite gledanje nekih kanala. Kod svih pregleda kanala i emisija vidite i dodatne podatke iz interne SBB‑ove baze, među kojima su promo‑slika emisije ili filma, opis, imena glumaca, režisera, autora i druge informacije.

Na hard disk...

(kliknite za veću sliku)

TV emisije i filmove snimate na eksterni hard‑disk koji treba sami da nabavite i priključite na neki od USB portova uređaja, s tim što SBB preporučuje Toshiba StorE modele od 320, 500 ili 1024 GB koje možete nabaviti preko njih. Mi smo instalirali WD Passport od 512 GB, Cisco ga je prepoznao i odmah ponudio da ga formatira.

Cisco 4682DVB upisuje podatke na disk u svom formatu, tako da ih može pročitati samo konkretan uređaj – snimljene filmove ne možete da gledate na PC‑ju ili nekom medija plejeru; čak i ako biste disk odneli kod komšije i priključili ga na njegov set‑top box, ne biste mogli da gledate sadržaj. Program se, dakle, snima isključivo za porodičnu upotrebu.

Kada se pomirite sa tim ograničenjem, videćete da snimanje veoma dobro funkcioniše – svaki film trajno prate informacije iz programskog vodiča, slika i datum emitovanja, odnosno snimanja, pa je lako snaći se i u prilično obimnoj kolekciji koja staje na hard disk. Ako ga popunite, možete obrisati neke starije filmove ili jednostavno staviti novi disk.

Možete da snimate emisije u SD ili HD formatu, onako kako se one emituju, uz opciju da istovremeno posmatrate najviše dva programa. To praktično znači da ako snimate jedan film, možete da posmatrate (ili snimate) neki drugi program, ali ako snimate dva filma istovremeno, možete samo da gledate jedan od njih. Ako vam je potrebno više od toga, razmotrite ponudu „D3 kuća“, koja omogućava montažu više D3 prijemnika uz sasvim umeren rast troškova.

...ili unazad

I tako dolazimo do najznačajnijeg noviteta – mogućnosti da televiziju gledate unazad. Dovoljno je da u EPG‑u pronađete emisiju koja je emitovana ranije u toku dana ili možda juče odnosno prekjuče, kliknete na nju, izaberete opciju View from start i... emisija počinje. Možete ubrzavati reprodukciju preskačući dosadne scene, vraćati se unazad da ponovo vidite neki zanimljiv geg, zaustavljati reprodukciju i ponovo je pokretati... Sve funkcioniše savršeno, uz napomenu da ovaj servis nije raspoloživ za sve kanale, mada je otkako imamo uređaj broj kanala koji podržavaju odloženu reprodukciju porastao. Osim toga, emisije koje su već emitovane u prozoru od tri dana možete da gledate, ali ne i da snimate na hard-disk.

Ako već koristite D3 televiziju, treba da pređete na novi digitalni prijemnik. Dobro radi, funkcionalnost mu je značajno unapređena, a sve to vas košta manje nego ranije, pošto se mesečni zakup prijemnika ne plaća, ukoliko uzmete bilo koji dodatni paket kanala. Platićete, doduše, oko 2.000 dinara za zamenu prijemnika, ali to je jednokratni trošak koji možete i izbeći, ako se opredelite za neki od Duo, Trio ili Super HD Mix paketa.

Korisne adrese:

SBB
http://www.sbb.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #196
preview
Kako smo pravili prodavnicu
Milan Basrak


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter