GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #197 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Bolja grafika za malo para
Miloš Stamenković
Savremeni integrisani grafički adapteri, čak i oni najjeftiniji, pokrivaju potrebe prosečnog korisnika. Ipak, prava grafička kartica pruža mnogo više... a njena cena vas neće uplašiti. Ostaje samo da izaberete: NVIDIA ili ATI?
- PC #197 (Mart 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Bolja grafika za malo para

(kliknite za veću sliku)

Grafičke kartice u značajnoj meri utiču na performanse računara. Taj uticaj nije više bitan za klasičnu poslovnu primenu, ali HD video-reprodukcija može biti otežana sa integrisanim rešenjem, dok 3D gaming i OpenGL primene itekako zavise od GPU performansi. Ako su u nekom od ovih domena vaši apetiti porasli, vreme je da razmislite o "pravoj" grafičkoj kartici. Jer, koliko god integrisana rešenja bila napredna, posebna grafička kartica iz low-end cenovnog segmenta, koja košta oko 50 evra, pružiće značajno bolje performanse. Razlike se osećaju i van 3D okruženja, pre svega zato što integrisani GPU adapter koristi segment sistemske memorije, angažuje memorijski protok i tako usporava rad kompletnog sistema. Moderne platforme kao što je AMD Trinity u značajnoj meri neutrališu problem, ali je i grafička kartica uvek kvalitetnije rešenje.

Nema igre bez grafike

(kliknite za veću sliku)

Brže i bolje znači i skuplje, ali se i tu stvari menjaju. Razlika u ceni svakako postoji, ali je dovoljno mala da svako ko želi računar malo ozbiljnijih performansi treba da gleda u pravcu grafičke kartice. To posebno važi za one koji vole da se zabave igrajući se.

Ukoliko vam je primarni fokus gaming, treba imati u vidu da je upgrade grafičke kartice najbolja opcija za poboljšanje performansi. Kod većine modernih igara GPU performanse su najbitnije, pa ako je CPU prosečnih mogućnosti i na raspolaganju ima dovoljno memorije, grafička kartica je usko grlo, čijim se poboljšanjem dobija najviše.

To posebno dolazi do izražaja na monitorima rezolucije 1920*1080 ili 1680*1080, što od GPU-a zahteva više snage, naročito ako se u igri želi bar prosečan nivo grafičkih detalja.

(kliknite za veću sliku)

Prilikom izbora jeftine grafičke kartice opredelićete se za prethodnu generaciju ili nov model niže kategorije. Uglavnom je bolja opcija izbor nekog modela prethodne GPU generacije koji je na lepom sniženju, kao što je to bilo s nekim Radeon 58XX modelima nakon pojavljivanje serije 6. Glavni problem u ovom pristupu može biti dostupnost starijih modela, jer se svi trude da ih se brzo otarase, tako da je "prozor" za povoljnu kupovinu relativno uzak.

Treba znati i to da nove AMD i NVIDIA generacije imaju značajnih prednosti, a razlika u ceni je minimalna ako se porede modeli sličnih performansi u okviru nove i prethodne generacije. Primarna prednost nove GPU generacije kod oba proizvođača je "sitniji" proizvodni proces čipova, što je rezultovalo znatno manjom potrošnjom energije. To može biti značajno pri izboru grafičke karte kod jeftinijih konfiguracija - moćnija kartica zahteva jače napajanje, a ono košta. Sa aktuelnim GPU čipovima problem je znatno manji, posebno kod low-cost grafičkih kartica.

(kliknite za veću sliku)

Izbegavanje dodatnog troška za napajanje je obavezno u low pa i mid-end kategoriji računara, a time ostaje više novca za grafičku kartu. Dakle, preporuka su novi AMD i NVIDIA adapteri. Pošto ovde analiziramo low-end segment tržišta, potražili smo grafičke kartice koje koštaju do oko 100 evra. Preciznije, radi se o modelima u rasponu od 60 do 120 evra, jer je to optimalan opseg za izbor ove klase.

Za pregled novih NVIDIA i AMD / ATI grafičkih kartica, poređenja sa prethodnom generacijom, tabele performansi i preporuke pogledajte PC#197.

SLEDEĆI TEKST U PC #197
preview
Jedan od Titana
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter