GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #197 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vesna Čarknajev
Ministarstvo finansija i privrede Republike Srbije najavilo je da će 2013. biti godina podrške IT sektoru. Vlada je pripremila Program podrške o kome se razgovaralo proteklih dana, a ministar Mlađan Dinkić je izjavio da "Nikada ranije Vlada nije bila ovako odlučna u nameri da ulaže u IT". Šta da očekujemo?  «pročitajte više»
- PC #197 (Mart 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Dejan Ristanović
HTC je ove godine požurio, prikazujući svoj vrhunski smartfon desetak dana pre svetskog kongresa mobilne telefonije u Barseloni. Sva kreativnost se slila u uređaj, dok o imenu nisu mnogo razmišljali - posle One X, One S i One V dobili smo prosto HTC One.
preview
Miloš Stamenković
Savremeni integrisani grafički adapteri, čak i oni najjeftiniji, pokrivaju potrebe prosečnog korisnika. Ipak, prava grafička kartica pruža mnogo više... a njena cena vas neće uplašiti. Ostaje samo da izaberete: NVIDIA ili ATI?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Softveri i hardveri
Nenad Batoćanin
Do pre nekoliko godina mogli ste nepogrešivo prepoznati nestručnog sagovornika po korišćenju izraza "softveri". Situacija se sada promenila - sve češće čujema da je "potrebno nabaviti odgovarajuće softvere" i od osoba koje bi morale da znaju da je to pogrešno...
nopreview
Nokia u crvenom
Pavle Peković
Nokia je bila lider na tržištu mobilnih telefona a Microsoft lider na tržištu pametnih telefona. Obe firme su izgubile svoje pozicije a sada, ujedinjene, pokušavaju da se vrate na vrh. Da li će im Nokia 820 to omogućiti?
nopreview
Četvrta Nexus generacija
Voja Gašić
Google očigledno voli da uposli što više proizvođača na svom velikom projektu Nexus. Sada je na red došla i kompanija LG, koja je potpisala Nexus 4.
nopreview
iMac: Na granici mogućeg
Miodrag Popović
Sledeći Apple-ov korak u svetu desktop računara je novi iMac, kompjuter spakovan u čudesno tanki monitor. Oduševiće vas dizajnom, ali i performansama...
nopreview
Mala munja
Zoran Životić
SSD diskovi su doneli veoma brz rad, ali su njihovi kapaciteti inicijalno bili skromni. Tehnologija napreduje, pa SSD kombinacija od čitavog terabajta više nije nedostižna. Isprobali smo LaCie Little Big Quadra SSD.
nopreview
Nabijanje performansi
Miloš Stamenković
Zahvaljujući činjenici da se tržište procesora sastoji iz više segmenata, AMD i dalje ima priliku da se bori za svoj deo kolača. Recimo modelima Piledriver ("nabijač"): FX8350 i FX4300.
preview
Voja Gašić
Predstavljen na CES-u, Samsung 770Z5E-PS6 notebook pokazuje svu snagu koju je moguće ugraditi u računar težak svega 2,35 kilograma.
nopreview
Za zabavu i putovanja
Žarko Gojković
WayteQ se specijalizovao za tablete i GPS uređaje. Ovoga puta stigao nam je tablet računar povoljne cene XTAB-80 i auto-navigator nove generacije XTAB-50, zasnovan na Android-u.
nopreview
Operacija računar
Miloš Stamenković
Konfekcijski desktop PC naći ćete u bilo kojoj prodavnici - ma koji model da izaberete, nećete mnogo pogrešili. Ali, ako tražite snažniju konfiguraciju, čeka vas prava odiseja...
nopreview
Kvantni kompjuteri
Voja Antonić
Nils Bor je rekao: "Ako neko kaže da može da razmišlja o kvantnoj mehanici a da pritom ne dobije vrtoglavicu, time pokazuje da ništa nije razumeo". Dolazi vreme da tu glavobolju pojačaju računari.
nopreview
Štampači ljudskih organa
Nadežda Veljković
Tehnologija 3D štampe se već koristi za izradu plastičnih i metalnih predmeta, a jedna od njenih potencijalnih primena je biotehnologija. Da vidimo šta se očekuje od bioprintera...
preview
Voja Gašić
Asus eksperimentiše s raznim konceptima, pa ćete tu često naći uređaje koji zgodno popunjavaju rupe u globalnoj ponudi. Jedan od takvih je VivoBook S200.
nopreview
Vivax u pohodu na tržište
Novak Jovanović
Tablet od stotinak evra lako nađe put do korisnika, naročito ako ima IPS ekran i dvojezgarni procesor. A Vivax TPC-7150 zadovoljava sve te uslove...
nopreview
Gigaset i dodir
Dejan Ristanović
Ekrani osetljivi na dodir ulaze i u svet fiksnih telefona - stigao je Gigaset S820 koji uobičajenu udobnost komunikacije obogaćuje novim kvalitetom.
preview
Bojan Stanojević
U nove modele serije MultiSync EA NEC ugrađuje IPS panele, tako da ovi monitori zadovoljavaju i veoma stroge zahteve. Isprobali smo EA224WMi, EA244WMi i EA294WMi.
nopreview
Baš širok monitor
Branislav Bubanja
Monitori su prešli dug evolucioni put od prvobitnog odnosa stranica 4:3: najpre su se raširili na 16:10, pa su se malo skupili u struku na 16:9, a sada su rešili da se još malo izduže, do odnosa stranica 21:9. Dobar primer je LG 29EA93, monitor čija širina obezbeđuje i neke neobične primene... osim gledanja filmova.
nopreview
iBuddy 3 connect
Voja Gašić
O Intex-ovom vrlo povoljnom "ortak-tabletu" već smo pisali. Vreme je da vidimo šta sve možemo da uradimo kada smo na vezi s ortakom...
nopreview
Prestigio PAP4500
Voja Gašić
Prestigio MultiPhone DUO serija budi dosta interesovanja. Ovaj put skrećemo pažnju na PAP4500.
preview
Voja Gašić
Iz jeftinijih tableta sve češće se izostavlja GPS funkcionalnost. Prestigio je odlučio da popuni prazninu tabletom GeoVision 7777 koji je napravljen baš za navigaciju... i još ponešto.
nopreview
Maca i Android u televizoru
Bojan Stanojević
TV "opametnjivači" dovode smart funkcije u starije i skromnije televizore. Blueberry TV Cat to radi pomoću Android-a, što donosi niz prednosti.
nopreview
Preko HD rezolucije
Dejan Ristanović
Već nekoliko godina čini nam se da full HD rezolucija predstavlja tačku iza koje, barem u mainstream kategoriji, nema smisla ići. Dell U2713HM nam je pružio priliku da tu zabludu prevaziđemo.
nopreview
Sony Alpha NEX-6
Nenad Veljković
Predstavljen kao spoj snage NEX-7 i konektivnosti NEX-5R, NEX-6 je zapravo kombinacija entuzijastičkog modela sa "kontrolnim točkićem" i OLED tražilom i WiFi funkcionalnosti podržane dobrim hibridnim autofokusom i sistemom interne softverske nadogradnje.
nopreview
Bezbedni i bezbrižni
Milan Bašić
U ovim modernim vremenima nikako se ne treba prepustiti sreći i verovanju da se loše stvari dešavaju samo drugima. Sistemi bezbednosti, video nadzor i kontrola pristupa, odnosno boravka u prostoru su postali obavezni sastavni deo javnih i poslovnih objekata.
nopreview
Neprimetni i pouzdani čuvar
Milan Bašić
Jedna od najvećih glavobolja vlasnika maloprodajnih objekata je kako da na pouzdan način spreče otuđenje robe sa rafova. Koving i Sensormatic imaju efektno rešenje...
nopreview
Vladimir Vučinić
Kada je u pitanju zaštita endpoint-a, pored standardnih laptop/desktop računara sve češće u okruženju preduzeća srećemo smartfone i tablete. Ovi maleni prenosni uređaji, pored mnogih prednosti koje donose korisnicima, često predstavljaju pravu glavobolju za kompanijski IT tim.
preview
Mladen Mijatović
Jablotron 100 je mnogo više od alarmnog sistema - to je skalabilan modularni sistem namenjen domu ili poslovnom okruženju i služi za tehničko obezbeđenje, kontrolu pristupa, video nadzor i pametno upravljanje električnom energijom. Što je najvažnije, njime se lako rukuje.
nopreview
Objekti za integrisano čuvanje identiteta
Mladen Mijatović
Zaštita identiteta korisnika različitih informacionih sistema predstavlja važnu temu, a najnovija ideja na ovom polju je SIO - model koji služi za bezbedno skladištenje i transport svih podataka o identitu korisnika unutar jedinstvenog programskog objekta.
preview
Biljana Sredić
Softverska podrška poslovanju manjih firmi koje se bave servisnom delatnostnošću stiže od novosadske kompanije Ipsylon. U savremeno Web rešenje Akord Micro nedavno je integrisan i modul Usluge, podrška za uslužnu i servisnu delatnost svake vrste. Efikasnu upotrebu pronalazi u servisima tehničkih uređaja, računarske opreme, auto servisima...
preview
Vladimir Cerić
Excel spada u moćne alate čije opcije ostaju tajna za većinu korisnika, koji se zaustavljaju na sumiranju liste. Verzijom 2013 Microsoft ih ohrabruje da naprave ključni korak unapred: moćne opcije za analizu podataka se prosto guraju pred korisnikom, ne čekajući da ih on pronađe na ribbon-u.
nopreview
Svetlosna talasanja
Stevan Josimović
Lightwave je jedini 3D paket iz "velike četvorke" koji danas nije pod okriljem Autodesk-a. Posle epizode sa CORE varijantom Lightwave-a koja je trebalo da nagovesti dolazak nove generacije, dinamični razvoj ovog 3D paketa se nastavlja. Pred nama je verzija 11.5.
nopreview
Sigurnost na više nivoa
Kristijan Lazić
Jesu li vaši podaci sigurni? Na tako jednostavno pitanje nije lako dati pouzdan odgovor - sigurnost nikada nije potpuna, ali uz malo napora i umeren trošak možete je podići na dovoljno visok nivo. Da vidimo kako.
nopreview
ESET Smart Security 6
Kristijan Lazić
Kada se ispred nas nađe nova verzija ESET bezbednosnog paketa, znamo da su promene koje nas čekaju značajne. Zato je put od prvih beta verzija do finalnog izdanja često dug više meseci, pa i godina. Da vidimo šta donosi verzija 6.
nopreview
Jovan Mirović
Hoće li budući televizori bit izasnovani na Android operativnom sistemu? Možda i neće, ali sadašnje televizore možete i te kako "opametiti" ako im pridodate Android uređaj i malo softvera za njega.
preview
Nenad Veljković
U PC #196 opisali smo strukturu Photoshop-ove tipografske mašinerije. Ovoga puta isprobaćemo i ostale interesantne tehnike manipulisanja tekstom u 2D, ali i 3D okruženju.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Corel Painter Lite, DAEMON Tools, Alcohol 52% / 120% i Ashampoo 3D CAD Architecture.
preview
Vesna Knežević
Registrovanje nacionalnog RS i SRB domena jedno je od osnovnih Internet ljudskih prava, koje je još uvek nedovoljno iskorišćeno, uprkos očiglednim prednostima koje donosi posedovanje RS ili SRB domena.
nopreview
Internetom do planine
Vesna Milošević
Svakog dana čujemo da bi trebalo što više vremena provoditi u šetnji i u prirodi. U potrazi za što lepšim predelima, ljudi se okreću planinama, što nije uvek vezano za alpinizam - novo vreme je donelo nove aktivnosti, pa ćemo se pre trekking-a po neistraženim predelima prošetati po svetskoj Mreži.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
ECDL obuka za nastavnike
Mladen Mijatović
Osposobljenost nastavnog kadra za korišćenje računara u svakodnevnom radu je danas apsolutni imperativ. JISA, kao nosilac nacionalne ECDL licence, i EBC Internet test centar su obezbedili besplatnu obuku i polaganje ispita za zaposlene u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.
preview
Voja Gašić
San o povezanim uređajima, i to ne samo multimedijalnim, prestaje da bude san. Samsung nam je u Monte Karlu rekao da je vreme da se probudimo... i povežemo.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #197
Martovski DVD je u znaku poslovnih primena... i zabave. Status PC Aplikacije imaju LibreOffice 4, besplatni paket poslovnih programa, Ashampoo 3D CAD Architecture, program koji se, po rečima autora, koristi za projektovanje zgrada, ali mnogo češće za pravljenje šeme rasporeda nameštaja u vašoj sobi, te Corel Painter Lite. Tu je i XBMC, novi besplatni multimedijalni plejer koji mnogo obećava, a u sekciji PC Utility prikupili smo progame za emuliranje CD/DVD uređaja i upis podataka na optičke diskove. Verujemo da će vas zainteresovati i PC Fun sekcija u kojoj smo, uz uobičajene sadržaje, sakupili i sve reklame emitovane na ovogodišnjem Super Bowl meču.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter