GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #197 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HTC One
Dejan Ristanović
HTC je ove godine požurio, prikazujući svoj vrhunski smartfon desetak dana pre svetskog kongresa mobilne telefonije u Barseloni. Sva kreativnost se slila u uređaj, dok o imenu nisu mnogo razmišljali - posle One X, One S i One V dobili smo prosto HTC One.
- PC #197 (Mart 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HTC One

HTC One. Procesor: Krait 300, Quad-core 1.7 GHz • Čipset: Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600 • Memorija: 2 GB • Ekran: Super LCD3 kapacitivni touchscreen, 1080×1920, 4.7” (469 ppi) • Storage: 32 / 64 GB • Komunikacije: HSPA+, LTE, 50/100 Mbps, Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, DLNA, Bluetooth, NFC, USB, IR port • Kamere: 4 Mp, 2688×1520; 2.1 Mp, 1080p@30fps • Senzori: GPS, ackselerometar, žiroskop, kompas, proximity • Operativni sistem: Android 4.1.2/4.2.2, HTC Sense v5 • Dimenzije: 137.4×68.2×9.3 mm, 143 grama • Baterija: Li-Po 2300 mAh.
(kliknite za veću sliku)

Samo jedan dan nakon svetske premijere 19. februara, HTC One je stigao u Beograd i to u savršeno operativnoj verziji koja će, doduše, doživeti reviziju internog softvera pre nego što sredinom marta stigne u ruke prvih korisnika. Požurili smo da ga isprobamo i prenesemo prve utiske, dok ćemo detaljniji test objaviti u narednom broju „PC“‑ ja, a očekujemo i analizu kolega iz connect‑a.

Ništa bez metala

HTC One, poznat i po kodnom imenu M7, nastavlja put koji su zacrtali Sensation i HTC One X, ali unosi i značajne novitete. Neke od njih vidite na prvi pogled: kućište je izrađeno od spektakularno obrađenog aluminijuma, a veliki ekran je „uokviren“ zvučnicima sa gornje i donje strane. Deluje malo neobično, ali postaje logično kada telefon okrenete u landscape položaj – ne samo da gledate full HD filmove, već pri tom uživate u stereo zvuku kakav do sada nismo čuli sa ovako malog uređaja. Ukratko, HTC BoomSound sistem zaslužuje najvišu ocenu.

Visoka ocena sledi i ekranu dijagonale 4,7“ koji donosi full HD rezoluciju u svet smartfona. Pitanje je koliko takva gustina tačaka (oko 469 ppi) zaista ima smisla tj. da li bi nešto niža rezolucija davala jednako dobru sliku, uz manje opterećenje procesora a samim tim i manju potrošnju energije, ali su u HTC‑u očito zaključili da mogu da podrže full HD pa su ga i podržali. Barem znate da filmove koje ćete gledati na putu ne morate da rekomprimujete, niti će se to raditi interno tokom reprodukcije – svaka tačka filma ima svoju tačku na ekranu, pa videli vi tu tačku ili ne.

Za tečnu reprodukciju filmova postaraće se četvoro‑jezgarni procesor koji, u saradnji sa Qualcomm Snapdragon 600 čipsetom, radi na 1,7 GHz i pristupa RAM‑u od 2 GB. Za smeštanje podataka predviđeno je 32 GB memorije, s tim što će nešto kasnije biti promovisan i model sa 64 GB – full HD naprosto zahteva više prostora. Telefon je kompaktan i ne može se otvarati, tako da nema šanse da mu dodate neku memorijsku karticu koja bi ovaj prostor proširila – u jedini otvor na kućištu umeće se Micro‑SIM kartica vašeg mobilnog operatora.

Ideje umesto megapiksela

Pri analizi specifikacija neminovno ćete zapeti na kameri – šta, svega 4 Mp? HTC je svesno odustao od trke megapiksela i povećao tačku, kako bi senzor pokupio više svetlosti i tako napravio bolju fotografiju sa žurke ili iz zatvorenog prostora – ta tehnologija dobila je naziv Ultrapixel. Manja rezolucija ubrzava obradu fotografija, pa kamera nudi zanimljive ideje kao što je Zoe, mogućnost da klikom na (softverski) okidač ne snimite samo tekuću scenu, već i nekoliko sekundi pre i posle nje. Kasnije birate najbolju sliku ili kombinujete nekoliko njih – ako prijatelji koje ste slikali dobro izgledaju na jednoj od fotografija, ali je neko protrčao sa strane i pokvario vam kadar, možete ga naprosto obrisati tako što ćete taj deo slike razmeniti sa ranijim ili kasnijim kadrom na kome je, recimo, neko od modela trepnuo. Sve ovo se događa potpuno automatski, a vi samo pokazujete na lica koja želite da zadržite ili uklonite.

Kućište je izrađeno od spektakularno obrađenog aluminijuma a veliki ekran je „uokviren“ stereo zvučnicima
(kliknite za veću sliku)

Uz uobičajeni Android 4.1.2 koji se može nadograditi na 4.2.2, HTC dodaje i novi Sense v5 oko koga će se još dugo lomiti koplja. Pre svega, on nije našminkan kao prethodne verzije HTC‑ovog korisničkog interfejsa – manje je trodimenzionalnih ikona i efekata, sve je mnogo „ravnije“, ali pri tom elegantnije, čistije i brže. Nekome će se to svideti, nekome neće – treba da vidite pa da odlučite. Fokus više nije na vidžetima kao što su sat, vremenska prognoza ili naslovi iz novina – sve je ujedinjeno u novi Blink Feed, neku vrstu agregatora sadržaja u kome gledate sve što vas zanima, uz brzo skrolovanje i praćenje linkova. Naravno, sami ćete u Blink Feed ugraditi izvore informacija koji vas interesuju i podesiti ga prema svom ukusu. Sve to se može i isključiti, čime se uređaju vraća ranije funkcionalnost, ali prvi utisci kažu da bi Blink Feed mogao da bude veoma zgodna stvar.

Manje nam se svidela činjenica da HTC One u donjem delu ekrana ima svega dva kontrolna tastera – Home i Back. Za skokove između pokrenutih aplikacija sada treba dvokliknuti na Home, a mogu se definisati i drugi gestovi. Nije nam jasno šta je postignuto ovom „racionalizacijom“ – prostora za treće (pa i četvrto) dugme ima sasvim dovoljno, a dodatnim tasterima smo ranije mogli da dodelimo korisne funkcije.

Od zanimljivih sitnica pomenućemo i IR transmiter ugrađen u taster za uključivanje telefona. HTC je očito primetio da korisnici smartfona često sede ispred televizora kojim bi želeli da upravljaju nečim moćnijim od klasičnog daljinca. Sada HTC One može direktno da komunicira sa manje‑više svakim modernim TV aparatom, koji ne mora biti DLNA kompatibilan. Na autorima aplikacija je da taj potencijal iskoriste na najbolji način.

Bronza ili zlato?

HTC već nekoliko godina nudi tržištu izuzetne telefone kojima je teško naći manu. Takav je i HTC One, koji je za nijansu duži i tanji od svog prethodnika, One X. Izgled i performanse smartfona danas ipak nisu dovoljni za dolazak na tron – iako je HTC One po mnogo čemu ispred iPhone‑a 5 i postojećih Samsung‑ovih telefona (videćemo šta će Samsung pokazati u Barseloni), snaga marketinga ove dve firme je jednostavno nedostižna, pa je HTC po svemu sudeći prihvatio da se bori za prvo mesto po performansama, ali i za treće mesto po prodaji. Za kupca telefona to treće mesto svakako ne predstavlja hendikep – na vama je da izaberete uređaj koji vam najviše odgovara, a to vrlo lako može da bude HTC One.

Prema informacijama koje imamo, novi smartfon će biti raspoloživ kod sva tri domaća mobilna operatora već u drugoj polovini maja, uz cenu od približno 700 evra. Cena će, naravno, biti manja ako telefon kupite uz ugovor.

Korisne adrese:

HTC
http://www.htc.rsAsusplus

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter