GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #197 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung Euroforum
Voja Gašić
San o povezanim uređajima, i to ne samo multimedijalnim, prestaje da bude san. Samsung nam je u Monte Karlu rekao da je vreme da se probudimo... i povežemo.
- PC #197 (Mart 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung Euroforum

(kliknite za veću sliku)

Pored brzih automobila, Monte Karlo je grad azurnog neba i azurnog mora, pa je ova boja bila inspiracija za Samsung‑ov Smart Life koncept u kome su povezani svi uređaji i u kome je kontrola veš‑mašine, klima-uređaja ili mikrotalasne rerne moguća s bilo kog mesta na svetu i uz pomoć bilo kog pametnog uređaja. Pogledajmo ono što nas najviše zanima: sliku, zvuk i povezivanje.

Sve počinje od ekrana

U domenu mobilnih uređaja Samsung je izložio sve aktuelne tablete i smartfone, ali je očigledno da se novosti ljubomorno čuvaju za Barselonu i dane neposredno nakon nje. Zato su prostranim izložbenim prostorom suvereno vladali televizori, od upadljivo velikog 85“ Ultra HD modela do raskošne game uobičajenih serija iz ovogodišnje ponude koja se u radnjama očekuje u maju. Ni do sada nismo mogli da pronađemo zamerke Samsung ekranima. Ovogodišnji modeli odlikuju se pre svega bržim procesiranjem – kako u domenu obrade slike i zvuka, tako i u domenu konektivnosti i kontrole glasom i pokretima – nova četvorojezgarna srca Samsung televizora jednostavno donose nove mogućnosti. Kao što je i obećao, Samsung je s novom generacijom paralelno ponudio Evolution Kit kojim ćete premostiti prošlogodišnje dvojezgarne ploče na televizorima novim četvorojezgarnim procesorskim kompletom. Ova operacija je moguća samo za prošlogodišnje serije, jer stariji modeli nisu Evolution Kit kompatibilni.

(kliknite za veću sliku)

Impresionirao nas je 55“ model serije 8 sa OLED ekranom koji će se na tržištu naći na jesen – slika je impresivna, upadljivo bolje i od odličnih LED serija. Kuriozitet koji omogućava brzina OLED ekrana jeste da na ovom televizoru dve osobe mogu da gledaju dva različita 3D TV sadržaja – posebne naočari dozvoljavaju izbor A ili B programa uz odgovarajući zvuk u slušalicama. Naravno, gledalac koji ne koristi naočari videće (i čuće) samo haos, ali kroz naočari nismo primetili baš nikakvo „preslušavanje“ koje bi pokvarilo utisak. Samsung je više pažnje posvetio zvuku, pa zanimljivo zvuče novi home‑theater sistemi sa lampama umesto tranzistora na izlazu.

U domenu fotografije hit je Galaxy Camera, ali zahtevnijim kupcima je namenjen novi NX300 s obiljem objektiva od kojih je najzapaženiji prvi one‑lens 3D objektiv. NX300 ne koristi Android, ali ugrađenim WiFi‑jem možete obaviti dosta toga – od prebacivanja fotografija i videa na računar ili društvene mreže do direktnog prikaza na WiFi Direct kompatibilnim uređajima.

Na IT polju se ne završava sve na Android telefonima i tabletima, pa je vidan napor da se Samsung pozicionira i u Windows 8 okruženju. Tu su ATIV modularni notebook računari, ali i odlična all‑in‑one serija desktop PC‑ja te, za ljubitelje računarske klasike, sjajni Chronos ultabook računari.

Pametni kućni uređaji

(kliknite za veću sliku)

Pametni svet odavno se ne završava na računarima – prijatno nas je iznenadilo prisustvo WiFi‑ja u gotovo svim kućnim uređajima. Povezivanjem u mrežu i preuzimanjem aplikacija za upravljanje i nadzor možete na smartfonu ili tabletu vidite status gotovo svih uređaja u stanu – veš‑mašine, klime, prečistača vazduha, frižidera... Možete da upravljate i nadzirete šta se dešava, a za neke uređaje predviđena je dijagnostika koja vam može pomoći da pravilno održavate uređaje, proverite da li nešto treba zameniti ili otkriti uzrok zašto sve ne ide po planu. Ako smo do sada pametne kućne uređaje posmatrali kao kuriozitet na sajmovima, Samsung‑ov Euroforum nas je uverio u njihovu realnost i u činjenicu da moramo da pronađemo nove scenarije za maštanje o budućnosti.

SLEDEĆI TEKST U PC #197
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter