GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #198 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #198 (April 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Mobile World Congress i CEBIT su skupovi koji najjasnije ukazuju na trendove u ICT industriji. Ove godine trend je NFC - uskoro nećemo plaćati novcem niti kreditnim karticama, već mobilnim telefonom. A svaka promena u sistemu raspolaganja (tuđim) novcem donosi velike potrese...

Zašto elektronsko plaćanje nije izbacilo gotovinu iz opticaja? Mislim, osim zbog postojanja sive ekonomije? Pre svega zato što je plaćanje karticama naopako koncipirano. Umesto da nekome dajete novac određene vrednosti, dajete mu karticu (parče plastike ili broj), a on uzima onoliko novca koliko smatra da treba da uzme. Kasnije je uveden zahtev da, pre nego što se transakcija kompletira, proverite iznos i unesete pin, ali je to tek polovična mera, sasvim neprimenjiva kod plaćanja preko Interneta - tamo otkucate broj kartice i nadate se da on neće biti zloupotrebljen.

PayPal je osmislio bolji koncept - kupac uplati novac prodavcu, koji eventualno može da ga prevari za robu, ali ne može da mu uzme ostatak para sa računa. Posebno je lepo što svako ko ima e-mail adresu automatski ima i PayPal nalog (mislim, svako ko živi u Americi, Kanadi, EU, Albaniji, Džibutiju, Etiopiji, Kambodži, Namibiji, Somaliji, Vijetnamu ili nekoj od 190 dobro uređenih zemalja; kod nas PayPal već godinama samo-što-nije). NFC (Near Field Communication) kombinuje dobre ideje u originalno rešenje - umesto platne kartice koristite svoj mobilni telefon, koji približite portu kase, a onda odobrite transakciju dodirom ekrana telefona. Plaćanje preko Interneta je još jednostavnije.

Put od tehničke realizacije do primene u ovom slučaju je dug, pošto tek treba da se vidi ko će zarađivati na ovim transferima novca. VISA i MasterCard kod svakog plaćanja karticom od prodavca naplate (do) 3% vrednosti transakcije, a kada se tome dodaju kamate na dozvoljene i druge minuse, dolazi se do ogromnih zarada. Taj novac bi rado preuzeli proizvođači mobilnih telefona (zato Apple i dalje ne podržava NFC), mobilni operatori, banke... Biće to borba sa mnogo "niskih udaraca", ali prednosti su tolike da će rešenje morati da se nađe.

U međuvremenu možete da uživate u svojim NFC-enabled telefonima tako što ćete kupiti nekoliko tagova i zalepiti ih na zgodno mesto u kolima, pored radnog stola, televizora... Onda će približavanje telefona tagu automatski aktivirati željenu funkciju, profil ili inicirati sigurnosnu proveru. Mobilni telefon ćemo uskoro koristiti umesto ključa, vizit-karte, za provere cena u prodavnicama, za pristup elektronskoj pošti i drugim bezbednosno kritičnim resursima. Gde god danas vidimo bar-kod ili RFID tag, uskoro ćemo videti NFC nalepnicu, verovatno i na naslovnoj strani našeg časopisa. Bio bi to lep poklon za naš 18. rođendan ili za broj 200. Vidimo se 1. maja!

SLEDEĆI TEKST U PC #198
nopreview
Otvorena vrata
Bojan StojanovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter