GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #198 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Bojan Stojanović
Nedavno je Internet protresla vest da je Adobe CS2 sada besplatan program koji se može slobodno preuzeti sa www.adobe.com i koristiti bez aktivacije. Da li CS2, objavljen u aprilu 2005, možemo da smatramo freeware-om? Stvar nije tako jednostavna...  «pročitajte više»
- PC #198 (April 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Dejan Ristanović
Tablet ili laptop? Mnogi bi želeli i jedan i drugi, pa kombinovani modeli stižu jedan drugi, uz razne sveže ideje. Asus Taichi 21 donosi nešto čega se niko ranije nije setio: računar sa dva ekrana, jedan iza drugog. Kako ih iskoristiti?
preview
Miloš Stamenković
Puno se priča o čuvanju podataka u oblaku, ali većina korisnika svoje podatke ipak drži kod sebe. Zato je veliki i brz hard-disk obavezan deo svakog računara, a odskora se brzina uvećava ugradnjom SSD sitemskog diska. Da vidimo kako napraviti najbolju kombinaciju.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Jovana Milićević
nopreview
Bezbednost i privatnost
Nikola Marković
Informaciona bezbednost i zaštita privatnosti postaju sve aktuelnija tema, u uslovima masovne primene računara, mobilnih uređaja i Interneta. Vreme je da se tom poslu ozbiljno pristupi.
nopreview
Barselona: Servisi umesto promocija
Jovan Marić
Mobilne tehnologije, NFC plaćanje, aplikacije i mnogobrojna inovativna softverska rešenja, uz nekoliko premijera novih pametnih telefona obeležili su ovogodišnji Mobile World Congress u Barseloni. Obeležio ga je, doduše, i novi sajamski kompleks...
nopreview
CeBIT 2013: Deljenje i(li) posedovanje
Boris Stanojević
Najveći informatički sajam i ove godine je u Hanoveru okupio preko 4000 izlagača i blizu 400,000 posetilaca. Ključne reči su, uz neizbežni cloud computing, Big Data, Social Business i Mobility, a zatim i povezivanje i deljenje umesto posedovanja...
nopreview
Sony Xperia Z
Voja Gašić
Premijere novih tehnologija Sony seli na mobilne uređaje, a to znači da se tamo pomera i fokus japanskog giganta. Zato Xperia Z nije samo još jedan Android smartfon...
nopreview
Mozak kao kvantni kompjuter
Voja Antonić
U PC#197 bilo je reči o kvantnim kompjuterima i njihovoj budućnosti. Možda je još zanimljivije od toga je pitanje da li su kvantni kompjuteri već svuda oko nas, to jest da li nervni sistemi živih bića u svom "procesiranju" koriste principe kvantne fizike.
preview
Bojan Stanojević
Dilemu u izboru između tableta i laptopa rešavaju hibridni tableti. Pogledali smo šta nam je na tom polju pripremio HP testirajući Envy x2.
preview
Ljuba Miodragović
Prestigio nastavlja uspešnu seriju tableta za čitanje i pisanje, podržanih velikom zbirkom besplatnih knjiga. Isprobali smo MultiPad 8.0 3G Note, spreman za 3G povezivanje.
nopreview
Droid Monster
Voja Gašić
Pametni medija plejer je odlična opcija za one koji su kupili televizor pre SmartTV ere. Droid Monster u tu priču uvodi operativni sistem Android.
nopreview
Baš lagan ultrabook
Bojan Stanojević
Toshiba Portege Z930 je izuzetno tanak i teži samo malo više od kilograma, a ipak donosi ekran dijagonale 13" i prilično snažnu bateriju.
preview
Ljuba Miodragović
HP je na ovogodišnjem CES-u predstavio džepni uređaj za strimovanje multimedije - pravi mali cloud u pokretu. Sada je Pocket Playlist stigao i do nas.
nopreview
TV na vašem laptopu
Ljuba Miodragović
Intex IT-TV150 FM je jednostavan i jeftin eksterni TV tjuner nalik na USB stick. Omogućava i prijem radio programa, a bonus je i jednostavni video-rikorder.
nopreview
Intex multifunkcionalne slušalice
Ljuba Miodragović
Jednom je i to moralo da se desi - radio sa ugrađenim zvučnikom pretvorio se u slušalice sa ugrađenim radiom. A tu je i postolje u ulozi radio-odašiljač. Isprobali smo Intex IT-HP905FM Sinbad slušalice sa mikrofonom.
nopreview
Mnogo piksela za malo para
Bojan Stanojević
Monitori s rezolucijama koje prelaze full HD su sve brojniji, a ako još imaju IPS ekran i povoljnu cenu kao Shimian QH270 IPSMS, eto prilike da obnovite važan segment hardvera.
nopreview
Pod budnim okom Prestigio kamere
Goran Maksimović
Nazvana po popularnoj ptici trkačici, Roadrunner 700x akciona kamera namenjena je adrenalinskim zavisnicima, a i svima onima koji bi želeli da ovekoveče poneki trenutak istine... i to u visokoj rezoluciji.
nopreview
Nikon D7100
Nenad Veljković
Dve i po godine posle D7000 stiže unapređena verzija koju Nikon rangira kao svoj vodeći DX model. Rezolucija 24 Mp postaje standard u segmentu DLS-ova sa APS-C senzorom, ali nas je iznenadio podatak da ni D7100 nema low-pass filter...
nopreview
Didonator: iĐon i eŠtikla
Jelena Rupnik
Proleće je pravo vreme da obnovite svoju garderobu, ali i obuću. Čak i ako već imate kolekciju cipela na kojoj bi vam pozavidela i Imelda Markos, možda ćete poželeti da je obogatite nekim modelom koji inkorporira najsavremenije tehnologije.
preview
Novak Jovanović
Lako je pritisnuti Ctrl+P i odštampati stranicu, ali organizacija štampanja u iole većoj firmi predstavlja ozbiljan zadatak, naročito ako je budžet ograničen. Srećom, transparentna i jeftinija štampa je nadohvat ruke - samo treba izabrati pravo rešenje.
nopreview
Lexmark-ova optimizacija štampe
Milan Smoljan
Cena toka i štampanja dokumenata je osnovni problem za sve kompanije koje teže kontroli tih troškova. Kao jedan od lidera u uslugama štampe, Lexmark je pripremio ESA alat, specijalno namenjen optimizaciji posla...
nopreview
Dejan Strahinjić
Štednja je u modi, ali zar mislite da ćete uštedeti ako kupite najjeftiniji štampač i najjeftiniji toner za njega? Pravu uštedu donosi optimizovani sistem štampe - vreme je za modernizaciju. Perihard je izložio svoje ideje...
nopreview
Da slika bude SLIKA
Boris Tanacković
Svi često štampamo fotografije, ali je profesionalna štampa slika bila i ostala priča za sebe. Potreban je pre svega kvalitetan printer-ploter, zatim dobro mastilo, ali i kalibrisano okruženje. Canon je serijom 12-bojnih plotera uputio konkurenciji ozbiljan izazov.
nopreview
GoPro Payroll: Vreme je za plate
Milan Bašić
Napraviti dobar program za obračun plata nije jednostavno: sa jedne strane su zahtevi koje je propisao zakonodavac, a sa druge realne potrebe korisnika programa. GoPro je razvio Dynamics NAV modul za plate koji je ujedno i prvi domaći dodatak koji dostupan svim korisnicima ovog ERP-a, a zadovoljava sve što život može da osmisli.
nopreview
Finansijski kontroling: ko planira, profitira
Biljana Sredić
Kako umanjiti troškove a da to ne dovede u opasnost poslovanje? Kako se zaštititi od naoko malih troškova koji u zbiru predstavljaju ozbiljan teret? O tome su razmišljali u novosadskoj kompaniji Ipsylon, osmišljavajući modul Kontroling za upravljačko računovodstvo u Akord ERP-u.
nopreview
U najboljem svetlu
Vladimir Cerić
Bilo da promovišete sebe ili neki proizvod, elektronske i štampane prezentacije i brošure su obavezni temelji medijske promocije. PowerPoint i Publisher, sastavni delovi Microsoft Office paketa, su i u verziji 2013 odlična polazna tačka za izradu svih vrsta promotivnih materijala.
preview
Vladimir Cvetković
Uz godišnju pretplatu, Autodesk Subscription vam uvek daje pristup najnovijim opcijama i servisima kompanije Autodesk, od aktuelnih verzija programa, do savršene Web podrške i fleksibilnog korišćenja licenci.
nopreview
GFI Web Monitor
Kristijan Lazić
Stara poslovica kaže da je higijena pola zdravlja, a isto pravilo važi i za ponašanje na Internetu, odakle nam dolazi najveći broj digitalnih zaraza. GFI WebMonitor je moćan digitalni "higijeničar"...
preview
Vladimir Vučinić
Naučili smo da pravimo redovan backup, ali to još ne znači da su naši podaci sigurni - šta raditi u slučaju krađe laptopa, gubitka prenosivog diska i sličnih elementarnih nepogoda? Symantec-ovo rešenje zove se Drive Encryption.
nopreview
Stock fotografije
Dejan Balinda
Fotografija može da bude mnogo više od hobija: prodajete slike po čitavom svetu i zaradite dosta para kroz Stock photo servise. Da, moguće je, ali ne i lako...
nopreview
Vektorski video
Nadežda Veljković
Računarska grafika je zasnovana na bitmapiranoj ili vektorskoj tehnici, pri čemu obe imaju svojih mana i prednosti, kao i odgovarajuće oblasti primene. Za video-sadržaje do sada je bitmapa bila obavezna, ali se u poslednje vreme govori i o vektorski baziranom videu.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
MindView: vizuelizacija ideja, Internet Explorer 10, Microsoft Windows 7 USB/DVD Download Tool i Cowon Systems JetAudio.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Smart karavan na putu kroz Srbiju
Jovana Milićević
Prvog ponedeljka u martu Telenorov "Smart karavan" krenuo je na put po Srbiji. Cilj osmočlane ekipe, koja se sastojala od predstavnika kompanije Telenor, novinara i blogera, bilo je merenje brzine i kvaliteta "Pametne mreže" i direktna komunikacija s njenim korisnicima u Srbiji.
preview
Milan Bašić, Mladen Mijatović
Kriza je. Budžeti, kako kućni, tako i korporativni su na ozbiljnoj dijeti, a investicija je sve manje. Jedina za koju čvrsto verujemo da se uvek isplati je investicija u nova znanja. Kompanijama donosi veću efikasnost, a pojedincima mogućnost da dođu do boljeg posla. Koje su opcije kada poželite dodatno obrazovanje uz rad?
nopreview
Usavršavanje za Internet poslovanje
Mladen Mijatović
Informacione tehnologije su sadašnjost i budućnost kada je reč o dobroj profesionalnoj orijentaciji i perspektivnoj karijeri. Predstavljamo vam dva interesantna studijska programa na Visokoj školi za informacione tehnologije, računarski dizajn i savremeno poslovanje (ITS).
nopreview
Značaj digitalne pismenosti za razvoj e-Uprave
Bojana Minić
Razvoj elektronske uprave predstavlja jedan od važnih prioriteta u procesu evropskih integracija. E-uprava obezbeđuje veću transparentnost, efikasnost i ažurnost državnih organa, ali i doprinosi planiranju i racionalizaciji javnog sektora. Za uspešan razvoj e-Uprave treba povećati nivo digitalne pismenosti kako zaposlenih u državnim organima, tako i svih građana.
nopreview
Novi MultiSync - tanji, lepši, bolji
Mladen Mijatović
Profesionalni displeji velikog formata nove NEC MultiSync V serije donose brojne poboljšane karakteristike. Predstavljamo dva modela od 42" i 46", posebno prilagođena edukacionim i poslovnim primenama.
nopreview
Plan ICT napretka
Milan Šolaja
Vojvođanski IKT klaster analizirao je stanje informatičke pismenosti u domaćim firmama i predložio kako to stanje može da se unapredi... pre svega na duži rok, ali su osmišljene i kratkoročnije mere i organizovane odgovarajuće obuke.
nopreview
Odabrani bajtovi
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #198
Aprilski DVD je u znaku pripreme video-izdanja - ako želite da iskažete svoju kreativnost, bilo kroz YouTube video ili DVD/Blu-ray disk, isprobajte SONY Vegas Pro 12 i SONY DVD Architect Pro 6, u nekoliko verzija, a ako želite (i) dobar zvuk, posetite sekciju PC Utility gde smo prikupili gomilu besplatnih alata za pripremu, reprodukciju i organizovanje audio kolekcije. Status PC Aplikacije ima Internet Explorer 10 (da, konačno je stigla i verzija za Windows 7) kao i zanimljivi alat za vizuelizaciju ideja i organizaciju informacija MindView. A ako je jedna od ideja koje vam padnu na pamet da se malo zabavite, tu su sekcije PC TimeLine i PC Fun...


Asusplus

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter