GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #198 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Taichi: Dve zvezdice
Dejan Ristanović
Tablet ili laptop? Mnogi bi želeli i jedan i drugi, pa kombinovani modeli stižu jedan drugi, uz razne sveže ideje. Asus Taichi 21 donosi nešto čega se niko ranije nije setio: računar sa dva ekrana, jedan iza drugog. Kako ih iskoristiti?
- PC #198 (April 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Taichi: Dve zvezdice

(kliknite za veću sliku)

Računar čije ime podseća na jednu od poslednjih muzičkih zvezda bivše Jugoslavije nas nije razočarao izgledom: pozajmio je mnoge dobre osobine, a pre svega brušenu aluminijumsku konstrukciju, od Asus Zenbook serije računara, ekrani su pokriveni Gorilla staklom, a završna obrada je odlična. Tastatura ima pozadinsko osvetljenje i, obzirom na male dimenzije, prilično kvalitetne tastere, dok trackpad prepoznaje gestove, ali ne reaguje baš uvek precizno. U početku se dešavalo da kurzor naprosto odluta po ekranu, ali je posle update‑a drajvera stanje bilo znatno bolje. Najzad, računarska osnova sistema je na najvišem nivou: Core i7 3517 na 1,90 GHz, 4 GB RAM‑a (deo prostora rezerviše integrisani grafički adapter, tako da je slobodno oko 3.85 GB) i brzi SSD od 256 GB. Dodajmo tome i ekran u full HD rezoluciji i dobijamo luksuzan ultrabook. Drugi ekran predstavlja čist bonus.

Jedan za mene

Do sada smo videli razna rešenja spajanje tableta i notebook‑a, recimo Asus Transformer kod koga se tablet jednostavno užljebi u tastaturu i Dell XPS 12 kod koga se ekran notebook‑a okreće za 180 stepeni kada vam je potreban tablet. Taichi ne zahteva okretanje – na svakoj od površina poklopca je po jedan full HD ekran. Kada je računar zaklopljen, koristite samo „spoljni“ i radite kao sa bilo kojim Windows 8 tabletom, a kada podignete poklopac, radite u notebook režimu sa unutrašnjim ekranom.

Tu dolazimo do prvog problema – samo je spoljni ekran osetljiv na dodir. Znajući koliko Windows 8 računa sa touch ekranima, bićete ozbiljno hendikepirani u radu, a to će vam utoliko teže padati što znate da zapravo imate touchscreen... ali je on na pogrešnoj strani.

Lepo bi bilo da barem možete da se poslužite perom, koje dobijate u paketu, ali i sa njim je ista stvar – komunicira samo sa spoljnim ekranom. U tablet režimu pero predstavlja koristan dodatak, naročito u paketu sa softverom za prepoznavanje rukopisa. Napaja se iz neobičnih malih baterija koje do sada nismo viđali (jeste li znali da postoje i AAAA baterije?), omogućava računaru da detektuje intenzitet dodira i prilagodi, recimo, paletu u Photoshop‑u vašem pokretu. A kada vam nije potrebno, utaći ćete ga u zgodan otvor na kućištu računara.

Drugi za tebe

Asus Taichi 21. Procesor: Core i7 3517, 1.90 GHz * Memorija: 4 GB * Grafika: Intel HD 4000 * Storage: 256 GB SSD * Ekrani: IPS 11.6” 1920×1080 touch, 11.6” 1920×1080 * Kamere: 5 Mp, 1.3 Mp * Operativni sistem: Windows 8 64bit * Dimenzije: 305×198×15 mm, 1225 grama
(kliknite za veću sliku)

Pa kako onda da iskoristite dva ekrana? Kada otklopite računar, scenario birate pritiscima na poseban taster. Najjednostavnije je da spoljni ekran isključite – ako radite sami, tako ćete trošiti manje energije. Stvari počinju da budu zanimljive na prezentaciji – možete naložiti spoljnjem ekranu da prati unutrašnji (mirror), pa će sagovornik preko puta videti isto što i vi vidite; na taj način možete prikazati rad nekog programa ili protrčati kroz prezentaciju bez potrebe da stalno okrećete računar ili terate sagovornika da sedi uz vas. Ovo je verovatno jedina smislena primena drugog ekrana.

Taichi omogućava i da koristite Windows‑ov režim za rad sa više monitora, u kom slučaju se desktop proteže na drugi ekran. Od toga nemate ništa, osim eventualno ako sedite ispred ogledala. Najzad, mogli biste da koristite računar za prezentaciju tako da spoljni ekran prikazuje slajdove, a na unutrašnjem da gledate neke svoje komentare ili pravite zabeleške – malo ko to radi ali eto, mogućnost postoji. No ako stvari pogledate realno, drugi ekran je tek egzotični trik, bez previše praktične primene.

Argument u prilog teze da je ovaj računar namenjen prezentacijama nalazimo u njegovom audio sistemu zasnovanom na Bang & Olafsen zvučnicima i Waves MAXXAudio softveru – odavno nismo čuli ovako dobar zvuk iz ovako malih zvučnika. Multimedijalne mogućnosti zaokružene su dvema kamerama, unutrašnjom koja radi u rezoluciji 1,3 Mp i spoljnom rezolucije 5 Mp sa auto‑fokusom.

Preduga je noć

(kliknite za veću sliku)

Računar je solidno opremljen portovima: dva USB 3.0 porta (jedan omogućava priključenom uređaju da povuče više struje), mini VGA i micro HDMI, a uz njega, uz tradicionalnu Asus torbicu, dobijate konvertere USB to Ethernet i mini VGA to full VGA. Bežično povezivanje po 802.11n i Bluetooth 4.0 protokolima se podrazumeva.

Baterija nije na nivou ovako luksuzne mašine: na našem video‑testu izdržala je 3 sata i 18 minuta (Lenovo Yoga 13 i Dell XPS 12 su na istom testu izdržali preko 5 sati), dok je pri normalnom surfovanju i pisanju punjač bio potreban posle najviše 4 sata. Ukratko, uz Taichi ćete poneti i punjač.

Na brzinskim testovima Taichi je postigao prilično dobar skor – na Cinebench‑u je, sa 2.82 poena, lako pretekao Sony Duo 11 (2.39) i Lenovo Yoga 13 (2.21). Razlika u brzini vidi se i u Adobe Photoshop testovima, dok u novijim igrama integrisana grafika jednostavno ne može da ponudi mnogo. No Asus Taichi 21 je potpuno spreman za poslovne primene.

Šta reći na kraju... Asus zaslužuje čestitku, pre svega zbog hrabrosti i inovativnosti, ali trik sa dva ekrana korisniku ne donosi mnogo. Razmislite o mogućoj primeni ove specifičnosti na prezentacijama, naročito ako želite da već u prvom trenutku začudite sagovornika i privučete njegovu pažnju, ali ako tragate za računarom koji ćete pretežno sami koristiti, razmotrite alternative.

Korisne adrese:

ASUS
http://www.asus.rsAsusplus

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter