GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #198 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Skladišta vaših podataka
Miloš Stamenković
Puno se priča o čuvanju podataka u oblaku, ali većina korisnika svoje podatke ipak drži kod sebe. Zato je veliki i brz hard-disk obavezan deo svakog računara, a odskora se brzina uvećava ugradnjom SSD sitemskog diska. Da vidimo kako napraviti najbolju kombinaciju.
- PC #198 (April 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Skladišta vaših podataka

(kliknite za veću sliku)

Tokom već dobre dve decenije, hard-diskovi su neizostavni deo modernih računara, a to se neće promeniti ni u budućnosti. Rekli bismo da su se od svih komponenti hard-diskovi najmanje menjali: svi osnovni principi su i dalje na snazi, sistem rada je isti, kao i dimenzije i mnogi bitni detalji.

Relativno spor razvoj hard-diskova učinio je ovaj uređaj uskim grlom modernog računara. Koliko god da su moćni procesor i grafička kartica, čim se određena aplikacija "dohvati" hard-diska, performanse drastično padaju. Performanse hard-diskova se ne mogu spektakularno unaprediti zbog mehaničkih ograničenja komponenti. Brzina transfera podataka kod klasičnih hard-diskova može se povećati samo na dva načina: povećanjem brzine rotacije i povećanjem gustine zapisa na magnetnim pločama. A tu postoje prilično jasne granice.

HDD Ili SSD

(kliknite za veću sliku)

U određenom periodu, proizvođači su mogli lagano da povećavaju brzinu rotacije dok pre desetak godina nije uspostavljen standard preko kojeg je teško preći. Osnovni modeli su se vrteli 5400 puta u minuti, jači modeli su dostizali 7200 obrtaja, a high-end varijante čitavih 10.000 ili 15.000 obrtaja u minuti. Brža rotacija povlači i veće troškove proizvodnje, a granica ekonomičnosti je postavljena na 7200 RPM. Brži hard-diskovi proizvodili su se u ograničenim serijama, pa su 7200 RPM diskovi odavno standard u desktop mašinama.

Tehnologija proizvodnja magnetnih ploča je brže napredovala, gustina je rasla, pa je na ploču moglo da se smesti više podataka. Danas se na ploču hard-diska obično upisuje čak 2 TB podataka. Na sreću po performanse (i nas), s gustinom zapisa povećava se i brzina transfera podataka, pa su noviji modeli (nešto) brži od diskova koje smo kupovali pre par godina. Ipak, ukoliko želite drastično bolje performanse, rešenje je SSD.

(kliknite za veću sliku)

Razvoj SSD diskova je bio relativno spor, ali su sada oni najbolja upgrade opcija za sve one koji od svog računara žele što bolje performanse. Naravno, i SSD diskovi imaju svojih mana, prvenstveno odnos cene i kapaciteta. NAND Flash čipovi su skupi pa zbog toga SSD diskovi koštaju daleko više po GB prostora u odnosu na klasične hard-diskove.

Drastično veća brzina je ipak ono što se računa, jer klasičan hard-disk ne može ni da se približi SSD-u, čak ni u RAID varijantama. A ako želite dosta slobodnog prostora i što veću brzinu, treba kombinovati najbolje iz oba sveta - SSD za sistem i bitne aplikacije i klasičan hard-disk velikog kapaciteta za skladištenje podataka. Još da odaberete optimalnu kombinaciju...

Za detaljni test hard-diskova i SSD uređaja raspoloživih na našem tržištu, njihove karakteristike i preporuke urednika pogledajte PC#198.

SLEDEĆI TEKST U PC #198
preview
HP Envy x2
Bojan Stanojević



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter