GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #198 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
I knjiga i notes
Ljuba Miodragović
Prestigio nastavlja uspešnu seriju tableta za čitanje i pisanje, podržanih velikom zbirkom besplatnih knjiga. Isprobali smo MultiPad 8.0 3G Note, spreman za 3G povezivanje.
- PC #198 (April 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

I knjiga i notes

MultiPad 8.0 3G Note. Ekran: 8”, 1024×768px, 4:3 • CPU: Dual Core RK3066 ARM Cortex A9 1,6 GHz • GPU: Quad Core Mali 400 MP • Kamere: 5 Mp i 0,3 Mp • Memorija: 1 GB RAM, 16 GB Flash • Dodatno: 3G, futrola, olovka • Cena: 34.990 dinara
(kliknite za veću sliku)

Poznati IT brend Prestigio u ponudi ima veliki spektar proizvoda: od tablet računara, eBook čitača, nettop računara, preko USB memorija do hard‑diskova. Što se tiče tablet računara, ova kiparska kompanija ima skoro dvadeset modela s dimenzijama ekrana od 7 do 10,1 inča. Na test smo dobili model s ekranom dijagonale od 8 inča (20,3 cm), što je relativno nova kategorija ove vrste uređaja. MultiPad 8.0 3G Note stiže u lepo dizajniranoj kutiji, s pratećim uputstvom, punjačem s dve vrste nastavaka za gradsku mrežu (EU i UK/USA), standardnim USB/microUSB kablom, ali i takozvanim OTG adapterom. OTG je skraćenica za On The Go i postaje sve češći u novim uređajima, a omogućava povezivanje npr. eksternog hard‑diska jer ima žensku USB utičnicu. U paketu dolazi i futrola, koja veoma lepo izgleda i podseća na korice knjige, a ima i udubljenje za olovku (digitajzer). Ako je tablet u stand‑by režimu, dovoljno je otvoriti korice i tablet će se aktivirati – vrlo elegantno i praktično rešenje.

Prestigio MultiPad 8.0 3G Note u samoj oznaci modela već dosta toga govori – ima podršku za 3G, što znači da je u njega moguće ubaciti SIM karticu mobilnog operatora i povezati se na Internet, kada WiFi nije u blizini. Uređaj se vizuelno ne razlikuje od Prestigio tableta, pa nećemo puno trošiti reči na njegov opis. Dimenzije ekrana su u odnosu 4:3, a rezolucija je 1024 × 768 piksela. U pitanju je kapacitivni LCD IPS panel sa multitouch podrškom.

Karakteristike su impresivne: procesor je Dual Core RK3066 ARM Cortex A9 1,6 GHz, dok je grafička sekcija poverena Quad Core Mali 400 MP. Tablet brzo reaguje u radu, čime smo bili posebno zadovoljni. Boje nisu onako živahne kao na AMOLED ekranima, ali je kvalitet slike zadovoljavajući, naročito ako uzmemo u obzir cenovni rang. Ono što smatramo velikim adutom ovog tableta jeste veoma snažna litijum‑polimer baterija kapaciteta od čak 6.000 miliamper‑sati, što znači da ćete zaista veoma dugo moći da radite ili da se igrate na ovom uređaju. Jednostavno rečeno, oduševljeni smo trajanjem baterije.

Operativni sistem je Android Jelly Bean, u verziji 4.1.1. Interna memorija je 16 GB (NAND Flash), od kojih je korisniku raspoloživo 13, dok je radna (RAM) memorija 1 GB. MultiPad ne dolazi s brojnim beskorisnim preinstaliranim aplikacijama, što moramo pozdraviti, već poseduje Installer Prestigio koji ima spisak predloženih aplikacija za naknadno instaliranje. Što se tiče rada sa olovkom, on je veoma prijatan i zanimljiv. Ako vam se desi da vas olovka „ne sluša“, uvek možete pokrenuti proces kalibracije gde samo treba da potrefite pet tačaka na ekranu. Ako olovkom priđete ekranu, videćete tačkicu koja vam omogućava bolje pozicioniranje pre klika. Ujedno, čim je olovka blizu ekrana, tablet više nećete moći kontrolisati prstima, što znači da nećete moći slučajno da dlanom nešto pogrešno pritisnete. Inače, pored standardnih Android ikona u donjem levom delu ekrana, Prestigio je postavio još dve veoma praktične ikone. Prva je za pravljenje screenshot‑a, dok je druga za uključivanje i isključivanje kontrole tableta rukom. Na dnu uređaja postoji i hardverski prekidač za biranje kontrole prstima ili olovkom, ali postojanje ikone na dnu ekrana se čini kao mnogo bolje rešenje.

Na gornjoj stranici tableta, pored priključaka za SIM i SD karticu, nalazi se par zvučnika čija nas reprodukcija nije nešto oduševila, jer je zvuk bio tih i tanak. MultiPad dolazi i s dve kamere, prednja ima rezoluciju od 0,3 megapiksela, što je manje‑više standard za Skype, dok zadnja ima 5 megapiksela. Kvalitet napravljenih fotografija sa zadnjom kamerom je zadovoljavajući i vrlo sličan onome koji možete očekivati i od mobilnih telefona u ovom cenovnom rangu.

Generalno, veoma smo zadovoljni ovim uređajem. Jedina mana je nešto veća masa, od 450 grama, ali ako je to „cena“ koju morate platiti da biste dobili dobru bateriju, nama je sasvim prihvatljiva. Rad sa olovkom je zaista zadovoljstvo, futrola je odlična, a mogućnost povezivanja s drugim uređajima je na zavidnom nivou. Od nas je Prestigio još jednom dobio odličnu ocenu.

Korisne adrese:

Prestigio
http://www.prestigio.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #198
preview
Oblak u džepu
Ljuba Miodragović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter