GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #200 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #200 (Jun 2013)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Kažu da lift koji vodi do uspeha ne vredi čekati, pa smo krenuli stepenicama. Da li se, posle 18 spratova i 200 basamaka, cilj nazire ili smo se vrteli u krug? Nije ni važno, jer je putovanje bilo zanimljivije od stizanja - uživali smo u uzbudljivim prizorima koji bi nam promakli da smo (do)čekali lift i o onome što smo videli pisali na 30.965 stranica časopisa "PC". Osvrnimo se na pređeni put i onda krenimo dalje - uspeh je tamo negde...

Pošto sam razbacao godišnju zalihu metafora, vreme je za povratak u realni ili barem tehnološki svet. Da li je taj svet makar u nečemu sličan onome što sam zamišljao kada smo 1995. godine pripremali prvi broj "PC" ja ili, ako krenemo u dalju prošlost, kada smo 1983. završavali "Računare u vašoj kući"? Svakako sam očekivao da će kompjuteri biti brži i da će se na njima lakše raditi - kad se samo setim pravljenja naslovne strane za PC#3, uz trošenje po 20 minuta na svako pomeranje slike (simuliranog) mikroprocesora za nekoliko milimetara... Očekivao sam i da će komunikacija biti brža i da nećemo zauvek morati da snimamo sadržaj časopisa na 45 disketa kapaciteta 1,44 MB i nosimo te diskete na drugi kraj grada, radi osvetljavanja grafičkih filmova. Mogao sam lako da zamislim nešto nalik na mobilni telefon, kao što su mogli i svi koji su gledali komunikatore u "Zvezdanim stazama". Brži računari su mi izgledali kao nešto što nas čeka iza ćoška, dok mi je mobilni komunikator, priznajem, delovao jednako daleko kao i teleport iz iste serije.

Ono što niko nije mogao da predvidi, pa čak ni SF autori čiji je posao da maštaju o svetovima budućnosti, jeste Internet i njegov uticaj na svakodnevni život. Na jednostavnom protokolu koji omogućava da dva računara razmene paket od nekih 1.500 bajta izrasla je čitava civilizacija, samo zahvaljujući Web serverima i mogućnosti da svako gotovo besplatno stavi na svetsku Mrežu šta god hoće. Tačno ili netačno, lepo ili ružno, zanimljivo ili dosadno... Prave stvari su privukle pažnju i ostale, sve ono drugo je ostalo u zapećku i (što je lepa osobina Interneta) takođe ostalo. Oko Interneta se razvilo mnogo drugih tehnologija zahvaljujući kojima danas živimo lepše i lakše nego pre 18 godina, kada je naš časopis nastao. Srećni smo što smo tom napretku dali makar i skromni doprinos.

Nema zaustavljanja - tehnologija ide napred, jer svetu su i dalje potrebni roboti, leteći automobili, Mr. Fusion, veza mozga i računara, teleport, svemirski letovi i mnoge druge stvari koji je SF zamislio ili nije zamislio. Da bismo u tome učestvovali, treba i sami da budemo bolji, da se menjamo. Naša vizija promena ocrtana je na stranicama koje slede: pošto se podsetimo prošlosti, krećemo u budućnost, sa novim dizajnom, novim rubrikama i novim temama, a bez onoga što je vreme učinilo nepotrebnim; DVD smo preselili na Internet, pa "PC" možemo da vam ponudimo po povoljnijoj ceni. Novi izgled časopisa prilagođavaćemo vašim interesovanjima i sledećih meseci, u nadi da uvek postoji nešto što nije stalo u ovaj broj "PC" ja, ali će biti lepa osnova sledećeg. Prostor je možda ograničen, ali vreme (možda) nije!

SLEDEĆI TEKST U PC #200
preview
PC Press ekipa
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter